Frisk og ren hud: Derfor bør du ikke skylle ansiktet med varmt vann

Lege Rolah O. Lønning (29) fra Stavanger vet alt om veien til perfekt hud. Her er hennes viktigste råd.

Publisert:
RENS: Visste du at du ikke bør bruke varmt vann når du vasker huden?

Rolah O. Lønning er lege og har tidligere jobbet ved Stavanger Universitetssjukehus. På medisinstudiet forsket hun på hud og hudkreft.

Nå jobber hun på BeWell-klinikken i Sandnes og på en klinikk i Stockholm. I fjor ga hun ut boken ”Frisk hud”. Hun står bak hud-bloggen rokderm.com som snart er oppe og går igjen.

Hva er de viktigste tipsene for frisk og ren hud?

Følg Byas.no på Facebook!

LEGE: Rolah O. Lønning har forsker på hud og hudkreft. Her deler hun sine beste tips for sunn og ren hud.

1. Bruk alltid solkrem

Ja, selv om vi bor i kalde Norge og selv om det er vinter. Solkrem er første bud, da de fleste hudskadene kommer fra UV-stråler fra solen.

– Om sommeren er det lurt å bruke solfaktor 50 hver dag, og faktor 20 de andre årstidene, råder legen.

Solkremen skal smøres på huden etter du har påført serum, under eller oppå ansiktskremen.

2. Rens riktig

Visste du at du ikke bør bruke varmt vann når du skyller ansiktet? Det tørker ut huden.

– Finn ut hvilken hudtype du har, og bruk riktig rens for din hudtype. Huden renses med lunkent vann. Etterpå kan du skylle kaldt vann i ansiktet for å lukke porene. I stedet for å gni håndkleet hardt i ansiktet, kan du klappe huden tørr med bare et par klapp med håndkleet. Det er bare bra at huden er litt fuktig når du påfører serum, solkrem og krem, sier Rolah.

Huden skal helst renses to ganger til dagen; morgen og kveld.

Et tips er å gå til innkjøp av en ansiktsbørste til å bruke under rense-ritualet. Den skal fjerne skitt og løse hudceller.

Huden skal renses med lunka vann. Etterpå kan du skylde i kaldt for å lukke porene.

3. Spis huden fin

– De siste par årene har leger blitt mer bevisst på å bruke diett når de behandler folk for hudplager. Leger snakker mer høyt om det nå, sier Rolah.

Sukker og hvetemel er hudens to store fiender. Men gjett hva? Både rødvin og mørk sjokolade er på JA-listen. Hvorfor? Fordi man vil ha betennelsesdempende mat for en finere hud.

Kort forklart: Et dårlig kosthold kan føre til betennelse i mage og tarm. Når du har infeksjon aktiveres immunsystemet, og immuncellene produserer stoffer som skal ta knekken på infeksjonen. Noe mat er betennelsesfremmende og noe er betennelsesdempende. For å unngå betennelse vil man spise mat med polyfenoler, som frukt og grønnsaker, grønn te, rødvin og mørk sjokolade.

LES MER:

Trening er også bra for huden. Her har du en guide med 11 fine joggeløyper i Stavanger og Sandnes Article: Guide: 11 fine joggeløyper i Stavanger og Sandnes

På listen for betennelsesfremmende mat finner vi sukker, gluten, fett, rødt kjøtt og prosessert mat. Altså NEI-mat for huden.

– Jeg klarer ikke leve 100 prosent sukkerfritt selv, men det er viktig å være bevisst på at det også påvirker huden, sier Rolah.

Mye tyder på at antioksidanter som betakaroten (gulrøtter, paprika, grønne grønnsaker) og lykopen (tomat) kan beskytte huden mot skader av UV-stråling fra solen.

Mørk sjokolade inneholder polyfenoler som er betennelsesdempende, og dermed også bra for huden.

4. Unngå røyk og alkohol

Du visste det nok fra før, men vi kommer ikke unna å poengtere at livsstil er ekstremt viktig for huden.

– Nikotinet i røyken stimulerer blodårene til å trekke seg sammen, noe som igjen reduserer blodsirkulasjonen i huden, sier Rolah.

Alkohol er dårlig for huden fordi den tørker den ut. En annen viktig synder er for lite eller for dårlig søvn.

– Når vi sover øker blodtilførselen til huden som lar huden reparere seg selv mer effektivt, sier Rolah.

LES MER:

Flere og flere drar det så langt at de får seg botox. - Er blitt som å gå på butikken for å kjøpe melk Article: - Er blitt som å gå på butikken for å kjøpe melk

5. Eksfoliering

Eksfoliering er noe som peeler huden, og finnes i forskjellige former som for eksempel Vitamin A-syre. Ifølge Rolah er dette noe som holder aldringen på avstand, men likevel bør man begynne med dette i tidlig 20-årene, og gjøre det regelmessig, som en dag i uken eller måneden.

Det finnes ulike syrer for sensitiv hud, tørr hud og for de som har problemer med kviser. Syrene tar bort det øverste hudlaget.

– De i begynnelsen av 20-årene kan se etter Glykolsyre. Det peeler og er antialdrende, sier Rolah.

– Opp til deg selv

Følger du disse fem tipsene er du nok ganske sikret en fin og ren hud.

– Men det virker jo litt stress å alltid huske solkrem, serum, ansiktsbørste, unngå sukker og alkohol og peele huden regelmessig. Gjør folk alt dette her? Holder det ikke bare å bruke en god rens og ansiktskrem, så er man innafor?

– Ingen må ha noe som helst. Poenget med å gi ut boken er å vise hvor mye makt hver person har selv, og at det går an å ta kontroll. Du trenger heller ikke å kjøpe tusen produkter. En god rens og hudkrem er bra. Påfører du solkrem og serum gir det ennå større effekt. Velg heller noen få gode produkter tilpasset din hudtype, sier Rolah.

LES MER:

5 balsam-feil du kanskje ikke visste om: – Bruker du den feil, kan håret bli tørt og fett .

Publisert:

– Ikke bruk neglene

– Jeg vet ikke hvor mange som klemmer kviser riktig, men antar at det er veldig få, sier hudekspert.

Publisert: