- Hadde jeg sett alle som har sett på meg, hadde jeg fått sjokk!

Lykke Sofie (19) fra Stavanger sine Youtube-filmer er avspilt over to millioner ganger.

Publisert:
BLIR SETT: Youtuber Lykke Sofie blir gjenkjent på gata. Litt rart, men samtidig veldig kjekt!

Det sier Lykke Sofie Myrås (19) fra Gausel, midt mellom Stavanger og Sandnes.

Til daglig studerer Lykke drama på Vågen VGS i Sandnes og jobber hos Coffeeberry i Stavanger, men på fritiden driver hun sitt eget YouTube-imperium.

- Seinest i går satt jeg i bilen da to jenter ringte meg. Det skjer ganske ofte. Folk kommer bort til meg og spør om å ta bilde. Noen er litt mer sjenerte, og sier bare «jeg elsker deg» før de løper av gårde, sier Lykke til byas.no.

\- Jeg synes det er like rart hver gang, men det er jo veldig kjekt. At så mange setter pris på det jeg gjør er veldig smigrende.

Følg Byas.no på Facebook!

- Foreldrene mine støtter meg 100 prosent. Faren min er litt sånn «åja, du blogger ja!», mens moren min er veldig gira og hjelper med meg avtaler og sånn. Hun er en slags blanding av mor og manager. En momager, sier Lykke Sofie.

20.000 abonnerer på Lykke

Så hvordan fungerer det? Med jevne mellomrom filmer Lykke Sofie seg selv, mens hun snakker inn i kamera om tema som opptar henne. Shopping, sminke og mat, for eksempel.

På Youtube har Lykke to kanaler med 20.000 abonnenter til sammen. Til sammen er filmene hennes sett over to millioner ganger, hvor av den mest sette ble laget for fire år siden og har over 185.000 avspillinger. Den handler om hverdagssminke.

Denne filmen laget Lykke i 2011, på en av hennes gamle Youtubekanaler. Siden er den sett nesten 200.000 ganger!

\- Jeg lager mange filmer om skjønnhet og sminke, livsstil rett og slett. Av de store norske er jeg midt på treet, verken stor eller liten, men innen akkurat det jeg holder på med er jeg nok med i toppen.

Nylig ble Lykke med i Youtube-nettverket Nordic Screens, som jobber for å bygge landets største multikanal på Youtube. Det betyr at hun får hjelp til å komme opp og fram, og at hun sammen med de andre i Nordic Screens har tilgang til et studio i Oslo.

LYKKESOFIE96: Slik ser Lykkes Youtube-kanal ut. Ofte blir hun bedt om å lage filmer på oppdrag, for å legge ut på kanalen. Da tjener hun fort noen tusenlapper. SKJERMDUMP

- Men hvordan begynte det?

\- Det begynte med en vanlig rosablogg da jeg var 14. Alle gjorde det, så da ville jeg også. Etter hvert følte jeg at det var så mye press på bloggen, om at jeg måtte legge ut nye innlegg hele tiden. Etter hvert oppdaget jeg at veldig mange bloggere gjorde Q&A-videoer som de lastet opp på Youtube, hvor de svarte på spørsmål fra leserne sine, så da gjorde jeg og det. Jeg er veldig glad i å snakke foran kamera. Og så kan jeg ta pauser på Youtube, uten at følgerne mine forsvinner av den grunn. De er veldig trofaste.

Lykke Sofie er ikke den eneste fra Stavanger-området **som gjør det stort på nett. Sjekk ut Helene (27), også kjent som

LES MER:

@mirrorsme, som lever av selfiene sine

.**

- Det kjekkeste er når jeg kan lage filmer som er litt utenfor det jeg vanligvis gjør, sier Lykke. Som denne musikkvideoen.

- Hvorfor lager du filmene?

\- Jeg tenker ikke klikk og abonnenter. Jeg lager videoer jeg selv synes er kjekke. Jeg vil inspirere folk. Det er litt klisje å si det, men det er faktisk sånn det er.

- Mye arbeid?

\- Ja, faktisk. Jeg tror ikke alltid folk forstår hvor mye arbeid som skal til, men det krever mye. Jeg kommer på ideer, filmer og redigerer. En gang brukte jeg fem timer på å lage en 15 sekunder lang snutt. Heldigvis stiller alltid vennene mine opp om jeg trenger hjelp.

Jeg tror mange ser på meg som en god venn, uten at de egentlig kjenner meg.

- Filmene er lange, og varer ofte i 20 minutter. Hvordan klarer du å jabbe så lenge?

\- Det er enkelt. Jeg er glad i å snakke!

- Hvordan tror du at akkurat du er blitt så populær?

\- For å være ærlig tror jeg det er fordi jeg er jordnær og naturlig. Folk synes det er veldig befriende. Jeg tror mange ser på meg som en god venn, uten at de egentlig kjenner meg.

- Mange voksne klør seg i hodet av Youtube, og forstår ikke helt hvorfor det er blitt så populært. Hva tenker du?

\- Youtube er sinnsykt fint, fordi det gir folk muligheten til å gjøre akkurat hva de vil. Det er ikke et TV-nettverk som sier nei til ideen din, fordi de ikke tror den fungerer. På Youtube er alt lov, og det er veldig befriende. Folk får fri, og de kan velge og vrake selv.

**Forresten. Sjekk ut historien til Hanekam-Bibbi, som

LES MER:

takket nei til drømmejobben i Prada og valgte Stavanger

.**

ÅPEN: - Responsen jeg har fått på noen av filmene mine har vært helt crazy, sier Lykke Sofie.

Fortalte om angsten på Youtube

Selv om mange av Lykke Sofies filmer handler om skjønnhet og livsstil, er hun ikke fremmed for å ta opp mer alvorlige ting. Nylig laget hun en film om valget, men aller tøffest var hun nok da hun fortalte følgerne sine om de personlige problemene hun har slitt med. Angst og psykiske problemer.

Lykke Sofie er åpen om problemene sine på Youtube.Tøft gjort!

\- Det var skamvanskelig! Jeg følte meg dritt på innsiden, men jeg latet som og folk så det ikke. Jeg ville aller mest bare grave meg ned i et hull. Til slutt klarte jeg ikke mer, jeg orket ikke å være noen jeg ikke var. Så jeg fortalte om det på Youtube.

Jeg følte det var min plikt å fortelle min historie, fordi jeg når så mange andre unge jenter på min alder.

- Tøft?

\- Veldig. Men som jeg sier i videoen handler det ikke om at folk skal synes synd på meg. Jeg har det fint i dag. Formålet var å hjelpe andre som er i samme situasjon. Jeg følte det var min plikt å fortelle min historie, fordi jeg når så mange andre unge jenter på min alder. Men jeg var veldig redd for responsen jeg skulle få.

**En annen tøffing er Thea (26). Som i mars

LES MER:

fikk en kreftform hun aldri hadde hørt om før

.**

- Hvordan var responsen?

\- Helt fantastisk. Det er over et halvt år siden jeg laget den, men fortsatt får jeg mailer og meldinger. Fra folk som har sittet og grått gjennom hele videoen, fordi de har det akkurat som jeg hadde det. De trodde de var de eneste som hadde det slik. Det føles godt å kunne hjelpe andre.

- Hva drømmer du om nå?

\- Når jeg er ferdig med skolen, reiser jeg til Madrid for å bo der og lære meg spansk. Etterpå vil jeg reise mer, men målet er å bli programleder på TV. Litt sånn som Stian Blipp. Jeg liker han, for å si det sånn!

**Sulten? Sjekk ut disse

LES MER:

sykt viktige huskereglene for halvt horn

!**

Publisert:

Youtuber Sanne Skar (22) lever av å filme seg selv: – Det er psykisk krevende

Flekkefjord-jenta forteller i dette #nofilter-intervjuet om annonsemerking på sosiale medier, sosial angst og livet som youtuber.

Publisert: