Livsstil

Ung og på boligjakt? Dette er når det lønner seg å kjøpe

Vurderer du å flytte på deg i løpet av ett år eller to, vil leie høyst sannsynlig være et smartere alternativ.

Publisert:
  • Line Raaen Osmundsen, krsby.no

BOLIGJAKT: Det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe. FOTO: Shutterstock NTB Scanpix

Seks av ti unge under 24 år bor i selveiet bolig, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

– Det er faktisk flere og flere studenter som velger å kjøpe egen bolig, og vi opplever spesielt stor interesse for de mindre sentrumsnære leilighetene, sier eiendomsmegler André Sandvik i Din Eiendom.

Følg Byas.no på Facebook!

Ifølge Sandvik vil man rent økonomisk med de siste årenes prisvekst innenfor eiendom, tjene mer penger på å eie en bolig enn å ha pengene i banken.

– Hvis man leier betaler man ned på en annen sitt lån, dens renter og avdrag.

Eier man selv betaler man ned på eget avdrag og renter, og med prisveksten i tillegg vil man forhåpentligvis tjene mer penger på å eie, sier Sandvik.

Ikke alltid lurt å kjøpe

Men det er ikke alltid det lønner seg å kjøpe. Vurderer du å flytte på deg i løpet av ett år eller to, vil leie høyst sannsynlig være et smartere alternativ.

– Man kan ikke forvente en evig prisstigning på 7-8 % som vi har hatt de siste årene, men med en prisstigning på rundt 2-3 % vil man kunne forvente å tjene i løpet av to år, sier Sandvik.

Sandvik sier han opplever at mange studenter faktisk også velger å kjøpe leilighet sammen med en venninne eller en kompis.

LES MER:

* Leie bolig? Dette bør du vite!

Flere vil eie

Sveinung Hedding-Valvik, DNB-banksjef i Vest-Agder, peker på samme tendenser som André Sandvik. Også han opplever at flere og flere studenter ønsker å eie fremfor å leie.

– Studenter og unge er ofte kjøpere av de minste leilighetene. Det er bildet både i Kristiansand og i flere av de andre større byene i Norge. Vi ser også oftere og oftere at foreldre kjøper bolig/leiligheter som studenten «leier». Disse har gjerne et rom nummer to eller tre som leies ut til, sier han.

LES MER:

* Tips til deg som skal leie bolig

For de fleste førstegangskjøpere er terskelen for å komme inn på boligmarkedet ganske høy. Spesielt ettersom banken i utgangspunktet krever 15 prosent egenkapital for å kunne innvilge boliglån. Det første Hedding- Valvik råder førstegangskjøpere til er å finne ut hvor mye du kan låne, og om du har noen som kan hjelpe deg økonomisk eller ikke.

– Søk deretter om et finansieringsbevis. Da vet du hvor langt du kan gå i en budrunde og hvor mye lånet vil koste, opplyser han.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Storhaugfestivalen: – Vi har kommet for å bli

LES MER:

* Først Roskilde og Øya. Nå er han klar for Perkapella i Stavanger

LES MER:

* Tamara (32) kan bli norgesmester i grøt!

Publisert:

Seks av ti unge eier egen bolig

Tendenser i boligmarkedet viser at Amalie Fagerhaug Evjen slett ikke er alene om å kjøpe bolig mens hun ennå er student. Seks av ti unge under 24 år bor i selveiet bolig, ifølge Statistisk Sentralbyrå.

Oppdatert:
  • KRSby