Småspiser du eller er du sulten hele tiden? Da bør du spise dette

Dette kan du spise for å holde lengre på metthetsfølelsen.

Publisert:
Småspiser du, eller er du sulten hele tiden? Da er frukt og grønt blant det du bør spise mer av.

Føler du deg konstant sulten kan det bety at du spiser for lite eller at du spiser feil type mat gjennom hele dagen, skriver ung.no.

Rådet er å spise tre til fire hovedmåltider, og et til to mellommåltider i løpet av en dag. Når det begynner å bli tre til fire timer siden du har spist, sender kroppen ut sultsignaler, som gjør at du blir sulten igjen.

Opplever du derimot å få sultsignaler tidligere, er det mulig du spiser for lite mat eller har for lite fiber til hovedmåltidene.

Følg Byas.no på Facebook!

Ikke bare mengden

Det er altså ikke bare mengden mat som avgjør om man er sulten eller ikke.

Fiberrike matvarer gir deg en bedre metthetsfølelse. Fiber gjør deg mett fordi det suger til seg væske og utvider seg i magesekken. Siden fiber utvider seg i magesekken, vil det både fylle opp magesekken og bruke lenger tid på å tas opp i kroppen.

LES OGSÅ:

Spiser du mye fiber vil du derfor bli både raskere og lengre mett. Eksempler på mat med mye fiber er grovt korn, frukt og grønnsaker, nøtter og frø.

Forslagene til hvordan du kan øke fiberinntaket, ifølge Ung.no.

  • Velg grove knekkebrød og brødskiver. Loff og kneippbrød inneholder lite fiber.
  • Havregryn er svært fiberrikt.
  • Ha grønnsaker på pålegget.
  • Avslutt måltidet med en frukt eller grønnsak som dessert
  • Spis frukt eller grønnsaker som mellommåltid.
  • Én tredjedel av middagstallerken bør være grønnsaker.
  • Spis en neve nøtter som et mellommåltid.

Mettende proteiner

Proteiner er det næringsstoffet som gir aller mest metthetsfølelse.

Eksempler på proteinrik-mat er kjøtt, fisk, egg, belgfrukter (erter, bønner og linser) melkeprodukter og grove kornprodukter.

Proteinrikt pålegg kan være lurt for å holde seg mett enda litt lenger. Egg, skinke/kyllingpålegg, hvitost, mager smøreost med skinke/kyllingpålegg, Cottage cheese eller fiskepålegg som makrell i tomat, røkt laks eller tunfisk, kan være gode alternativer å ha på skiva.

Er du vant til å bruke søte pålegg som syltetøy, prim eller sjokoladepålegg, vil du kunne merke forskjell ved å gå over til mer proteinrike varianter.

Publisert:

Energiløs i høstmørket? Her er superenkle tips til mer vinterenergi

Mange av oss kjenner nok allerede på at både dagslyset og energien glimrer med sitt fravær. Her er oppskrifta på hvordan du holder deg på topp.

Oppdatert: