Guide: 11 fine joggeløyper i Stavanger og Sandnes

Lei av å løpe den samme kjedelige løypa gang etter gang?

STOKKAVANNET: En klassikker for alle løpeglade.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Selv om det er lett å ty til den turstien som er nærmest hjemme, kan det være lurt å variere litt på hvor du legger joggeturen. Bare for motivasjonens skyld.

Å legge joggeturen til ulike løyper, hvor du veksler mellom flate og mer kuperte løyper, vil også gi kroppen nyttig variasjon.

Følg Byas.no på Facebook!

Glad i å trene?

Les også

Prøv fitness-Vildes 5 treningstips!

Stavanger

Stokkavatnet:

Det fine med Stokkavatnet er at det er mulig å velge mellom store og lille. Hovedløypa strekker seg cirka åtte km, mens den lille løypa er cirka to km lang. Med dette er det både en løype for nybegynnere og mer erfarne joggere side om side. Ellers kan man veksle mellom turstiene etter behov. Begge løypene er gruslagt, og det er belysning langs stien.

STOKKAVATNET: Her kan du suge inn den nydelige naturen, samtidig som du holder deg i bevegelse.

Mosvatnet:

Denne løypa er helt flat og cirka tre km. Perfekt lengde for nybegynnere, men flere benytter seg også av runden både to og tre ganger i løpet av samme økt. Fordelen her er beliggenheten, midt i Stavanger! Men ulempen er at det for tiden er mye veiarbeid på grunn av Ryfast-utbyggingen. Løypa har belysning og er gruslagt.

MOSVATNET: De spreke løper gjerne flere runder rundt dette vannet.

Hålandsvatnet:

Løypa ligger delvis i Stavanger og delvis i Randaberg. Rundt vannet er det nesten åtte km, og terrenget er variert. Den ene siden av vannet er flatt og åpent, mens den andre siden er mer kupert med litt flere bakker og skog. Løypa er gruslagt og belyst.

Er du usikker om du kan trene når du er forkjølet?

Les også

Vi gir deg svaret!

Godalen/Rosenli:

Start løpeturen ved Breidvika og løp langs vannet i nydelige omgivelser med sjøutsikt, bølgeskvulp og måkeskrik på ene siden og grønn skog på andre siden. At dette bare er et steinkast fra urbane og sentrumsnære omgivelser, er ganske så fantastisk. Løp stien til endes, og kom ut ved Paradisveien, eller finn en rute inn i bebyggelsen og ned til sjøen igjen. Fra den ene enden til den andre er løypa tre km, dermed kan det være fint å løpe til endes og snu. Her er det fantastiske løpsmuligheter på grus i kupert terreng med belysning.​

GODALEN: Løp langs nydelige omgivelser, like ved byen!

Gandsfjorden:

Langs dobbeltsporet til NSB går det en tursti som strekker seg fra Hillevåg og helt til Gausel. Her kan de aller sprekeste løpe hele løypa, eller man kan starte turen ved Mariero Stasjon og løpe til Vaulen badeplass. Dette er en fantastisk tursti med nydelig sjøutsikt hele veien. Stien er periodevis asfaltert og delvis gruslagt, med belysning langs hele løypa.

Les også

klare å ta minst ti armhevinger,

Harfsfjord/Møllebukta:

Dette er turløypa hvor du får historikk og natur i en herlig kombinasjon. Start turen ved Hafrsfjord bru og jogg helt frem til Møllebukta, hvor du møter Sverd i fjell i all sin prakt kombinert med nydelig sjøutsikt. Hele løypa er cirka åtte kilometer. Ulempen er at løypa ikke har sammenhengende tursti, dermed må man noen steder innom bebyggelsen i området for å kunne fortsette turen langs stien. Stien er for det meste gruslagt.

MØLLEBUKTA: Langs denne turløypa får du både historie og nydelig natur.

Sørmarka:

I Sørmarka på Ullandhaug finner du ikke bare ei løype, men mange ulike kombinasjoner av stier. Her kan du velge joggeruter i kupert og gruslagt terreng, med belysning. Denne plassen er perfekt for intervalltrening. Finn deg en kort rundløype og løp den fire-fem ganger med et minutts pause mellom slagene, eller bryn deg på en av de mange bratte bakkene til du kjenner blodsmaken i munnen.

Orker du ikke å jogge?

Les også

Vi har funnet ut hvor god trening det egentlig er å gå tur.

Sandnes

Arboretet:

Nydelige Arboretet er en av Sandnes sine stolte perler. Her er et areal på 700 dekar spekket med busker og trær fra hele verden. Jogg deg forbi nydelige dammer og velstelte planter i skogen. Som i Sørmarka har også Arboretet mangfoldige stier å velge mellom, som passer ypperlig til intervaller. Det er gruslagte stier og for det meste kupert terreng.

Dalsnuten:

Dalsnuten er en nokså kort turløype som ligger 323 meter over havet, men utsikten som møter deg på toppen er spektakulær! Her ser du Stavanger og Sandnes i all sin prakt, og du kan velge mellom en kort og en litt lengre løype, eller gjøre det til en rundtur. Terrenget er kupert og delvis gruslagt. Noen steder er det gjørmete og steinete sti.

DALSNUTEN: Selv om bakkene opp til Dalsnuten er tunge, er utsikten god nok betaling når du når toppen!

Sandvedparken:

Bare noen hundre meter fra Sandnes sentrum finner du Sandvedparken, som strekker seg til Ganddal på grusstier. Løypa er cirka fire kilometer lang, og blir en god økt hvis løypa kjøres tur-retur. Her kan deilig natur nytes, selv om de urbane omgivelsene er like ved.

Les også

Vurderer du PT? Dette bør du kreve!

Melshei:

Her er et godt utbygd nett av turveier, hvor åtte km er belyst. Disse løypene strekker seg helt til Arboretet og Bråsteinsvannet. Sandnes kommune har lagt ned mye arbeid for å glede aktive mennesker i området. Dette gjelder hele Melsheiområdet, Bråstein, Arboretet og Myklebust. Det er et populært utfartsområde, som bant annet brukes mye av orienteringsløpere. Løp for eksempel opp til Steinfjellet og få en nydelig utsikt over Sandens og Jæren. Her er det mange muligheter.

MELSHEI: Her finner du mangfoldige turstier!

Hvordan få mest ut av treningen på kortest mulig tid?

Publisert: