Lena (20) fra Møvik er på et ganske så spesielt oppdrag i Latin-Amerika

Det er ikke akkurat en lat ferie Lena Høyrem Gabrielsen har reist på.

Lena Høyrem Gabrielsen. Foto: Privat.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Hvorfor er du i Latin-Amerika?

– Denne høsten er jeg i Mexico og Guatemala med Latin-Amerikagruppenes Solidaritetsbrigader. Vi er ti personer i brigaden, som skal bo hos vertsfamilier på landsbygda og delta i deres hverdagsliv, jobbe med lokale organisasjoner og delta på politisk program. Å være på brigade er en grundig innføring i sosiale bevegelser i regionen, og vi lærer mye om historien og den politiske situasjonene i landene vi er i.

1-2016-08-31 20.02.28 Mexico by. Foto: Privat.

Hva er egentlig solidaritetsbrigadene? Vi sjekket på nettet:

«Latin-Amerikagruppene i Norge sender hvert halvår ut brigadister til Latin-Amerika. Er du nysgjerrig og engasjert? Har du lyst til å delta i folks hverdagsliv, lære om politisk kamp og kultur i Brasil? Vil du bidra til økt politisk engasjement for Latin-Amerika i Norge?»

– Hva går arbeidet ut på?

– Under brigaden samler vi informasjon og kunnskap fra menneskene vi møter, for å kunne jobbe videre med dette som informasjonsarbeid i Norge. Mange av utfordringene og kampene som kjempes her i Latin-Amerika hører vi veldig lite om hjemme i Norge. Dette ønsker vi å gjøre noe med, særlig siden mye kan kobles opp til norske interesser, som investeringer og bistand. De neste månedene vil mye tid brukes på å besøke forskjellige bevegelser og organisasjoner, høre deres historier og utfordringer, gjøre intervjuer, skrive artikler og lage radioreportasjer.

Les også

Christine (25) har vært i over 36 land – nå studerer hun i Barcelona!

Aktivister i Mexico City i januar 2015 demonstrerer til støtte for de kidnappede studentene. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Aktivister i Mexico City i januar 2015 demonstrerer til støtte for de kidnappede studentene. Foto: Reuters / NTB Scanpix.

– Hva har gjort størst inntrykk på deg foreløpig?

– Denne uka besøkte vi skolen og foreldrene til de 43 forvunnede studentene i Ayotzinapa i Mexico. 26. september 2014 ble studenter fra lærerskolen i Ayotzinapa angrepet av det mexicanske politiet, flere ble drept og 43 er fremdeles forsvunnet. Foreldrene til disse kjemper, to år etter, ennå for å få tilbake sønnene sine i live. Slagordet deres er at levende ble de tatt, og levende skal de ha dem tilbake. Dette var et utrolig sterkt møte med en virkelighet som er vanskelig å fatte, hvor myndighetene ikke er til å stole på.

– Hva gleder du deg til?

– Jeg ser veldig frem til å jobbe som internasjonal fredsobservatør for menneskerettighetsorganisasjonen Frayba i Chiapas i Mexico. Mange samfunn i delstaten Chiapas ønsker selvbestemmelse over livene sine og området sitt, og disse møter mye motstand. Deler av denne motstanden kommer i form av kriminalisering, trusler og vold fra myndighetene. Frayba arbeider med å overvåke menneskerettighetssituasjonen og rapportere om menneskerettighetsbrudd utført mot slike lokalsamfunn. Det er dette vi som fredsobservatører skal gjøre, og det blir utrolig spennende.

2016-09-01 21.30.14 – Vi malte et veggmaleri i Tlanixco som en støtte til kampen de kjemper for seks politiske fanger som er uskyldig dømt, forteller Lena. Foto: Privat.

– Hva tror du kan bli utfordrende?

– Bare den siste uken har vi møtt mange mennesker med sterke historier, og det kommer til å prege dette halvåret. Jeg tror det kan bli en tøff påkjenning å ta inn over seg historiene om så mye urettferdighet og grusomheter som finnes her i regionen. Men så har man jo også så trivielle ting som sanitære og hygieniske forhold, som ikke alltid ligger på norsk standard. Det blir mye doprat mellom oss i gruppa!

– Hva håper du at du kan få til?

– Jeg håper at jeg kan gjøre en forskjell for noen av menneskene jeg møter, og at vi klarer å spre historiene og kampene deres, og å avdekke sammenhenger.

Les også

Torhild (20) studerer i USA for å bli sin egen sjef

DSC04039 Her er hele gruppa, fotografert i urfolkslandsbyen Tlanixco. Foto: Privat.

– Mange reiser på backpacking-turer og lignende for å oppleve nye land, men du skal faktisk bidra i landene du besøker. Er det viktig for deg å ha et formål med reisen, annet enn selve reisen?

– I fjor høst og vinter backpacket jeg fra Mexico til Panama. Som backpacker kjente jeg virkelig på følelsen av å ville gjøre noe mer i disse landene som jeg ble veldig glad i. Det ble viktig for meg å finne et prosjekt eller organisasjon som gjorde noe jeg kunne stille meg bak. Brigadeprosjektet er veldig annerledes enn mye annet frivillig arbeid, for her jobber man med lokale grasrotorganisasjoner og urfolksrettigheter.

– Hvordan ser en vanlig dag ut for deg?

– Her er hver dag forskjellig. Livet er litt 2-3 uker her og 2-3 uker der. På landsbygda hos vertsfamilier begynner dagene gjerne før soloppgang, med tilberedning av mat og arbeid på jorda, mens det blir tidlig til sengs når mørket kommer tidlig på kvelden. Det er også tid til lesing og infoarbeid, som vi skal fortsette med hjemme i Norge fra januar.

Publisert: