PT-en: Slik trener du ute i sommer

– Godt alternativ om du ikke vil betale 600 kroner for et senter, sier personlig trener Maren Erdvik.

Publisert:
  • Damares Stenbakk
Maren Erdvik (30) mener du bør utnytte aktivitetsparkene i ditt nærområde. Alt du trenger? Deg selv og hennes utvalgte øvelser for å komme i form.

Personlig trener Maren Erdvik mener vi bør bli flinkere til å trene ute og utnytte aktivitetsparkene i ditt nærområde.

– Tilbudene ligger rett utenfor døra vår. Det er så viktig for energi, overskudd og velvære å komme seg ut, sier personlig trener og ernæringsrådgiver, Maren Erdvik (30), til KRSby.

Bør trene ute hele året

Personlig trener Maren Erdvik sverger til utetrening hele året i uansett vær, men håper at terskelen er lavere for mange i sommerferien når temperaturen stiger og man har ferie fra det hektiske arbeidslivet.

Maren Erdvik (30) er sykepleier, ernæringsrådgiver og personlig trener. I tillegg til gruppetreningsinstruktør i Kristiansand.

– Man bør absolutt trene ute hele året så lenge man kler seg riktig, men på sommeren er det lettere å kombinere frisk luft med fysisk aktivitet, spesielt etter å ha vært inne på et kontor hele dagen, forklarer hun.

LES MER:

Treningen til Sondre (29) får de fleste til å måpe

Forskningsstudier har konkludert med at trening utendørs kan ha flere helsemessige fordeler sammenlignet med dem som kun trener innendørs. Å utføre fysisk aktivitet utendørs blir assosiert med lav grad av stress, depresjon og sinne, ifølge NCBI (National Center for Biotechnology Information).

– De gøyeste treningene jeg har hatt er faktisk i pøsregn eller snø. Du føler deg nesten som «Rocky Balboa», legger Erdvik til og ler.

Kan oppleve begrensning

Om du er nybegynner, påpeker Erdvik at en av ulempene kan være at du opplever en begrensning når du blir overlatt til deg selv når det gjelder egentrening.

I en stor kartlegging gjort av Opion for Helsedirektoratet, mener ni av ti voksne at de i stor grad kan påvirke egen helse, men flere mangler motivasjon.

Maren Erdvik lever av å inspirere treningsglede til sine nesten 40.000 følgere på Instagram.

– Folk vet utmerket godt at de har godt av å trene, spise sunt, slutte å røyke og være forsiktige med alkohol. Problemet er at det er vanskelig å lykkes. Vi må ta på alvor at det er krevende å gjøre de «riktige» tingene og bli bedre på å støtte folk i endringsprosesser, mener helsedirektør Bjørn Guldvog.

LES MER:

Trente i garasjen i tre måneder: Mandag kunne Sander og Helene endelig gå på treningssenteret igjen

Derfor ønsker personlige treneren fra Kristiansand å inspirere flere til å benytte seg av aktivitetsparker eller naturområdene når sesongen byr seg.

– Det er gratis trening og frisk luft. I tillegg en effektiv treningsform. Et godt alternativ om du ikke har mulighet til å betale 600 kroner i måneden for et treningssenter, understreker Erdvik.

Når Maren Erdvik benytter seg av utetrening foretrekker hun aktivitetsparken mellom Spicheren og UiA.

Slik gjør du

Maren Erdvik har valgt ut noen øvelser som skal være oppnåelig for alle å utføre, samtidig som de skal utfordre alle muskelgruppene i kroppen med egen kroppsvekt.

– Å beherske sin egen kropp bør være minstekravet før du legger vekter eller annen belastning når du begynner å trene, mener hun.

LES MER:

Så mange armhevinger bør du klare

Erdvik anbefaler:

  • først lett jogging eller annen oppvarming i ti minutter
  • deretter gjør du hver øvelse med 8–10 repetisjoner i tre omganger

– Det ser kanskje ut som en masse stenger ved første øyekast, men disse apparatene kan bli en optimal treningsøkt, forsikrer hun.

1. Opptrekk/kroppshev:

– Du kan se på denne som en forsmak til å mestre «pull-ups». En god øvelse hovedsakelig for rygg og armer, mener Maren Erdvik.

2. Kaninhopp:

– Dette er en spenst-øvelse, som får opp pulsen din. Det er viktig å variere med cardio-øvelser innimellom de ulike øvelsene, legger hun til.

3. Gående planke:

– Utfordrende versjon av planken. Denne øvelsen vil kjennes i kjernemuskulaturen og skuldrene, ifølge Maren.

4. Bulgarsk utfall:

– Ett-beins øvelse, som utfordrer balansen og koordinasjonen. En god styrkeøvelse for både rumpe og lår, anbefaler treningsentusiasten.

5. Benhev:

– Solid mageøvelse, som virkelig kjennes om du løft opp begge beina samtidig og senker dem kontrollert ned igjen, tipser Erdvik.

Ta treningen et steg videre

Ønsker du å ta treningen et steg videre og utfordre deg selv? Da anbefaler Erdvik å ta:

  • 15 repetisjoner i tre-fire runder når du utfører øvelsene «handstand push-ups», «dips», «toes to bar» og «pull-ups»

– Ønsker du mer utfordring, koster det lite å gå til innkjøp av strikk. Det veier ingenting og du kan ta det med hvor som helst for å trene, smiler treningsentusiasten.

LES MER:

12 kjekke aktiviteter når det er fint vær ute

6. «Handstand push-ups»:

– En viderekommen og leken variant av vanlig «push-ups». Start stående på hodet, bøy knærne. Deretter sparker du opp og forsøker å løfte deg opp på rette armer, forklarer sørlendingen.

7. «Dips»:

– God øvelse for triceps. Om du ønsker å gjøre det lettere, bøy beina. Ønsker du å utfordre deg selv ved å gjøre det tyngre bør du rette ut beina, sier hun.

8. «Toes to bar»:

- Er en tungt, men effektiv mageøvelse for deg som ønsker å ta egenvektstreningen et steg videre. En lettere variant er å bøye knærne, og løfte dem opp i 90 grader, tipser Erdvik.

9. «Chins» også kalt «pull-ups»:

– En tung, men effektiv egenvektsøvelse. Alternativt kan man få hjelp av en treningspartner til å holde deg eller bruke treningsstrikk, råder hun.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert:

Bør du trene med vekter eller apparater? Vi sjekket!

Personlig trener gir deg fordeler og ulemper med de to treningsformene.

Publisert:
  • Hilde Anette Ebbesvik