Nina lagde street art-dokumentar – ble godkjent av Banksy

Nina Wikstøl sparte opp penger og flyttet til New York for å jobbe med dokumentarer. Det førte henne til HBO!

Nina Wikstøl foran en av de mange grafittiveggene i New York. Alle foto: Privat.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Det begynner etter hvert å bli mange sørlendinger ute i den store verden vi har skrevet om i spalten «Sørlendinger i utlendighet«. I dag er turen kommet til ei dame som drømmer om å leve som dokumentarfilmskaper.

Hos HBO jobbet Nina med dokumentarfilmprosjekt om den nesten mytiske grafittikunstneren Banksy. Hos HBO jobbet Nina med dokumentarfilmprosjekt om den nesten mytiske grafittikunstneren Banksy.

– Hvordan endte du opp hos HBO i New York?

– Etter å ha reist jorda rundt i to og et halvt år med en sterk drøm om å bli reiselivsjournalist startet jeg på en bachelor i journalistikk og kulturelle studier i London. Etter ett semester syntes jeg studiet var for teoretisk, og jeg ønsket meg flere praktiske oppgaver, blant annet erfaring bak kameralinsen.

– Jeg skiftet både bachelor og kontinent, og startet studier i Electronic Media and TV-Production i New York.

- - - - - -

Noen av våre andre "sørlendinger i utlendighet".

- LES OGSÅ: Sarah jobber bak murene på et av verdens mest beryktede fengsler

- LES OGSÅ: Christiane lever ut skuespillerdrømmen i Chicago

- LES OGSÅ: Ida Oline lever etter YOLO-prinsippet

- LES OGSÅ: Jannike var reisesyk – flyttet til Grønland

- LES OGSÅ: Mia (21) går på Ivy League-skole i USA

- LES OGSÅ: Petter hjelper norske bedrifter til suksess i USA

- LES OGSÅ: Anders drømmer om “Doctor Who”-hovedrolle

- - - - - -

Å bo og jobbe gratis for å få erfaring i New York er ikke billig. Kristiansandsjenta sparte penger før hun flyttet «over dammen», og fokuserte på å skaffe seg mye jobberfaring.

– Når andre studenter dro hjem etter semestrene var over, jobbet jeg frivillig hos mediehus på Manhattan for å få erfaring utenfor klasserommet, og en fot innenfor bransjen. Dette hadde ikke vært mulig dersom jeg ikke hadde spart opp penger på forhånd.

– Den første sommerjobben min var hos et post-production-hus i Soho. Her ble jeg anbefalt videre til et produksjonsselskap i Midtown som jobbet med en dokumentar om Bill Cosby. Snart balanserte jeg to jobber der jeg jobbet i Soho mandag til fredag og i Midtown lørdag til søndag.

Nina hos HBO. Nina hos HBO.

Fire internships som student

I løpet av studietiden hadde Nina totalt fire internships hos ulike mediehus, deriblant HBO, hvor hun var produksjonsassistent, produksjonssekretær og assisterende klipper.

- LES OGSÅ: Åtte steder du ikke bør feriere

- LES OGSÅ: Denne nye Snapchat-funksjonen kommer du til å digge

– Kontakter betyr alt i denne bransjen, og det var da jeg spurte en av mine professorer om et anbefalingsbrev til en jobb hos CNN at store ting begynte å skje. Jeg fikk ikke jobben hos CNN, men professoren min hadde sett hvordan jeg jobbet og ønsket å hjelpe meg med å finne en jobb.

– Hun trakk i trådene og opprettet en stilling for meg på hennes eget filmprosjekt; en dokumentar som nylig var kommet i hendene på HBO. Dermed endte mye av tiden i det siste semesteret mitt opp på HBO. Ved siden av praktikantjobben arbeidet jeg på min egen bacheloroppgave – en dokumentar om graffitimiljøet i New York, samtidig som jeg jobbet med å fullføre skolen.

Graduation. Graduation.

– En uke etter graduation ble jeg oppringt av en ny produsent på HBO som spurte om jeg kunne komme inn til intervju for en betalt stilling i dokumentaravdelingen deres. Etter et par dager var jobben min og jeg jobbet på to ulike HBO-prosjekter fram til julen 2014.

– Blant prosjektene du jobbet med var HBO-dokumentaren «Banksy Does New York». Banksy er jo veldig hemmelighetsfull, hvordan var det å jobbe med ham?

– Jeg jobbet aldri direkte med Banksy. Jeg arbeidet på min første dokumentar som omhandlet grafittimiljøet i New York, og i den sammenheng filmet jeg Banksy sine verk rundt i New York i oktober 2013. Det var først ved en senere anledning at HBO fikk vite om filmklippene mine og ønsket å se dem. Sammen med produsenten på huset forhandlet vi frem en pris, og rundt halvparten av det jeg hadde filmet ble brukt i dokumentaren «Banksy Does New York», produsert av HBO.

- LES OGSÅ: Gadekunst 15: – Handler mer om kunst enn underholdning

- LES OGSÅ: Hedda (19) vil bli politi. Vi ble med på opptaksprøven!

Nina ved plakaten til Banksy-dokumentaren. Nina ved plakaten til Banksy-dokumentaren.

– Jeg vet at HBO var i direkte kontakt med Banksy sin manager, men jeg har aldri vært det. Dessverre! Banksy har lenge vært et av mine idoler, så litt gøy er jo å tenke på at han har sett dokumentaren og har gått god for den. Med andre ord har han da også sett noe av det jeg har filmet – men dette er nok det nærmeste jeg har vært i kontakt med Banksy!

Drømmer om dokumentarfilm-jobb

– Hva er drømmen din?

– Drømmen er å kunne kombinere reiseliv og medier, aller helst å kunne livnære seg helt av å jobbe med dokumentarer. Det er ikke mange som får gjøre dette, men noen er det jo, og jeg ønsker gjerne å være en av disse. Dokumentarmiljøet er ikke så stort i Norge, men det betyr ikke at det alltid kommer til å være slik – forandring fryder.

– Ifølge siten din har du jobbet som frivillig i et dyrereservat i Namibia, seilt i Thailand, kjørt på tvers av Australia, studert i Brasil, studert i London og jobbet i USA. Hvorfor så reiselysten?

– «One of the greatest things about life is that you can constantly reinvent yourself.» Jeg vet ikke helt hvordan oversettelsen blir til norsk, men på engelsk så svarer jeg på dette med at: «I thrive on that.» Vi er så heldige å bo i Norge, et land der man har mulighet til å lære hva som helst! Jeg ønsker å gjøre mest mulig ut av livet, og å putte flest mulig erfaringer og opplevelser i ryggsekken min. Det er jo en hel verden der ute som venter på å bli oppdaget!

Nina_Backpacker

- LES OGSÅ: Nå blir det nytt liv i Havana-lokalene

- LES OGSÅ: Sjekk hva utepilsen koster i Kristiansand

– Jeg elsker å kjenne følelsen av at jeg lever ved å se ukjente plasser, møte nye kulturer og høre historier som er annerledes enn hva jeg selv har opplevd. Ved å reise lærer man å sette pris på hva man har, en frigjører seg fra en verden styrt av materialisme og kapitalisme, og utvikler seg som person.

– Hver eneste reise er en personlig reise som alltid tilføyer noe nytt i livet mitt. Mange av vennene mine måler pengene sine i øl og materielle gjenstander, mens jeg måler dem i flybilletter og hvor jeg kan dra ved neste anledning. Jeg drømmer fremdeles om å kunne dra til månen, men det tror jeg rett og slett ikke kommer til å skje… Uansett! Life is like a banquet and most people starve themselves. Ikke gjør det! Tør å våge deg det ukjente med nysgjerrighet!

Nina_Utsikt_HBO

Ikke kjemp mot turistene

– «Alle» reiser til New York for tiden. Hvilke ting anbefaler du som «insider» folk å oppleve?

– Gjør det motsatte av det «alle» gjør! Oppsøk lokalsamfunnene i Harlem eller Brooklyn, gå på en roof top bar eller skyskraper-restaurant og nyt utsikten der i stedet for å betale for en billett opp i Rockefeller og Empire State Building, hvor du uansett kommer til å måtte kjempe om plassen mellom turister og speilreflekskameraer.

– Dra på noen av de mest moderne museene i verden – for eksempel på utendørsbalkongen til the Whitney Museum! Og for all del: se byen til fots i stedet for turistbussene. Besøk vannfallet, midt på Manhattan, ved Green Acre Park, og kikk like mye ned som opp – det skjuler seg nemlig mye interessant gatekunst i New York.

Nina_filmer

Tilbake i Norge

– Etter flere år i USA, så kom du ved jul hjem til Oslo? Hvorfor kom du hjem til Norge?

– Jeg kom tilbake til Norge av flere grunner. Visumet mitt holdt på å gå ut, og jeg var usikker på å investere i et arbeidsvisum hvor jeg ville viet meg til New York i flere år fremover. Alle kontaktene mine var i USA, men jeg ønsket å bygge et nettverk i Norge også, da det er her jeg ønsker å stifte familie. I tillegg savnet jeg jo selvfølgelig venner og familie.

– Det er likevel ikke en ukjent tanke at jeg drar tilbake til New York igjen en dag i fremtiden, men akkurat nå er det Norge som gjelder. Jeg jobber for tiden på TV-programmet «Alt for Norge», med norskamerikanerne som reiser landet rundt og konkurrerer om å være mest mulig lik nordmenn. Det har vært en utrolig fin og unik overgang fra USA.

- LES OGSÅ: Her får du den billigste og dyreste kaffen i Kristiansand!

- LES OGSÅ: Her synger Wyclef Jean om Palmesus

– Hvor går veien videre?

– Oi, den går mange steder! Ved siden av jobb skriver jeg og samboeren vår første kortfilm sammen, i tillegg til at jeg jobber med en kortdokumentar om unge i gravferdsbransjen. Planen er å være i Oslo et par år fremover. Jeg og samboeren min leker med tanken om å bosette oss en tid på Svalbard, i LA og som nevnt kanskje også dra tilbake til New York igjen – når tiden er inne.

– Først ønsker jeg å få en solid bakgrunn og erfaring fra bransjen her hjemme. Jeg vil starte eget selskap, jobbe på egne prosjekter og bygge opp en solid fremtid her før jeg drar ut igjen. Jeg må likevel innrømme at eventyrlysten melder seg ofte, så en syv måneders backpackertur er også i planene i årene fremover.

- - - - - -

Tips om andre sørlendinger ute i den store verden som vi bør skrive om? Tips oss gjerne på tips@krsby.no!

Publisert: