Livsstil

Flere og flere bor alene. Og flest bor på Storhaug.

Sanda (30) er én av dem.

Oppdatert:
 • AV: Hilde Moi

STORHAUG: 57 prosent av alle husholdningene på Storhaug består av bare én person. Sanda Zahirovic (30) bor i Sandeidgata. FOTO: Jarle Aasland

I nesten seks av ti boliger på Storhaug bor det bare én person. De siste tiårene har det blitt flere og flere som bor alene.

Sanda Zahirovic (30) er en av dem.

Følg Byas.no på Facebook!

43 kvadrat på Storhaug

Strengt tatt bor hun vel egentlig ikke alene lenger, for den seks måneder gamle Boston Terrier-valpen Franklin har flyttet inn i den hvitmalte leiligheten.

– Jeg trengte en slags påtvunget rutine. Nå må jeg hjem, for det er noen jeg skal mate eller gå tur med. Jeg kan ikke bare dra på ferie på en onsdag. Å få hund har vært en slags tvangstrøye for en bedre livsstil. Han holder meg i tøylene, det er helt topp, sier Zahirovic, som jobber som kreativ leder i et reklamebyrå.

Det er snart fire år siden hun kjøpte den 43 kvadrat store leiligheten i et grått, stort murhus på Storhaug. Hun falt pladask på visning, og til tross for opp mot 30 andre som var på den samme visningen, var leiligheten hennes dagen etter.

I det samme murhuset er det flere andre leiligheter, og i mange av dem bor det bare én person.

LES MER:

Er dette Norges smaleste hus?

Ung bydel

Akkurat det er ganske typisk for Storhaug. 57 prosent av husholdningene i bydelen består nemlig av én person. Til sammenligning er det bare 31,5 prosent av husholdningene på Hundvåg der det bare bor én. I Stavanger er det i snitt 2,15 personer per husholdning.

– Dette har med boligpolitikk å gjøre. Det er bygget mange små boliger i Storhaug bydel og den store økningen av folk som bor alene har helt klart sammenheng med perioden da det ble bygget mange ett- og toromsleiligheter, sier Einar Skjæveland, rådgiver i Stavanger kommune.

Storhaug er også den bydelen i Stavanger som har flest beboere mellom 24 og 34 år (30 prosent), ifølge Prognosesenteret.

– Det er en direkte kobling mellom alder og enpersonshusholdninger, sier Skjæveland.

LES MER:

Storhaug er dessuten den bydelen der flest lever uten bil ) (46 prosent i 2011), og den bydelen der færrest har to eller flere biler (11 prosent .

LES MER:

Fått med deg at dette utestedet satser på dem som er 29+ ?

FALT PLADASK: Sanda (30) falt pladask for denne 43 kvadrat leiligheten på Storhaug. FOTO: Jarle Aasland.

By og bygd

Det kan også se ut til at det er en kobling mellom å bo alene og om man bor i by eller på bygd.

I Stavanger totalt er 43 prosent av husholdningene enslige. Det samme gjelder 35 prosent i Sandnes. Av alle kommunene i nærheten er det Randaberg som har færrest enslige husholdninger (30 prosent).

Andelen som bor alene er økende. I 1980 bestod Stavanger av 29,8 prosent enslige husholdninger. Ti år senere, i 1990, var 39,2 prosent av husholdningene enslige. I 2005 hadde tallet steget til 40,2 prosent.

– Det har blant annet med arbeidsinnvandring å gjøre. I tillegg er nok samlivsbrudd med på å påvirke dette. Når du blir utsatt for samlivsbrudd, flytter du gjerne fra en stor til en liten bolig og fra en bydel med store boliger til en bydel med små boliger, sier Skjæveland.

Parallelt med at det har blitt flere som bor alene, er det blitt færre husholdninger med barn, ifølge Statistisk sentralbyrå. Andelen par med barn har gått ned, mens andelen som består av mor eller far med barn har økt noe fra 2001 til 2011.

LES MER:

Lokal dating-tjeneste med kjærestegaranti. Prislapp: 22.500 kroner !

Storhaug i front

Erik Fossåskaret, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, ser flere andre grunner til at flere bor alene.

– Storfamiliehusholdningene er nesten helt borte. På bygdene var det gjerne en tante eller onkel som bodde i samme husholdet som familien. De som nå er 40-50-60 år og ugifte, lever i sine egne hushold også på bygdene, sier han.

– Å bo alene i dag er regnet som en fullgod måte å ordne husholdet på. Storhaug er nok i front på å prøve ut nye samlivsformer og husholdstyper, legger han til.

– De er mer preget av innbyggere som er villige til å pushe grensene for hva som er en god, borgerlig livsstil enn for eksempel på Madla. Dermed vil Storhaug ha et større innslag av de som synes det er helt ålreit å bo alene. Mange kjærestepar velger også å være særbo. De er i lag i helger og ferier, men bor alene. Demografisk tenking og samtaler om dette tyder på at det er stadig flere som lever slik, sier han.

Han mener også at de som bor alene naturlig vil trekkes mot bysentrum.

– De har kanskje større interesse av å søke byens tilbud. Har du gangavstand til sentrum gjør at du har tilgang på arenaer der den som bor alene kan møte andre, sier han.

KONTROLL: Charlotte (23) foretrekker å bo alene enn i bofellesskap. Da har hun mer kontroll. FOTO: Jonas Haarr Friestad

– Dyrt å bo alene

Et av områdene som har flest små leiligheter er Badedammen. Der bor Charlotte Osnes Olsen (23). Riktignok har også hun en liten hund hun bor sammen med. Hun har også en kjæreste som bor hos henne innimellom, men i all hovedsak bor hun alene. Og i Badedammen er det hele 72,1 prosent aleneboende.

– Jeg har tidligere bodd i bofellesskap, men trivdes ikke. Foreldrene mine kjøpte denne leiligheten, og jeg leier av dem. Jeg føler meg mye mer hjemme her enn jeg gjorde i bofellesskap. Her har jeg mer kontroll på ting, det er ryddigere og jeg føler meg mer trygg, sier hun.

– Den største ulempen er at det er dyrt å bo alene, spesielt her i Stavanger, sier hun.

Charlottes leilighet i Badedammen er 50 kvadrat, men mange av dem er betydelig mindre. Og akkurat dette, å innrede bolig på liten plass, har Ikea vokst seg store på.

LES MER:

Lurer du på hvorfor det lukter så rart i Stavanger av og til ?

Fjordland og Ikea tilpasser seg de single

– Vi vet at prosentandelen som lever alene øker for hvert år, Det er viktig for oss å kunne tilby produkter og løsninger som leverer til dette segmentet, sier Trude Pleym, assisterende retail- og interiørdesignsjef i Ikea.

– Å bo på liten plass handler mye om hvordan du best mulig utnytter plassen du har. Det gjør du blant annet ved å bruke produkter som kan levere til flere behov. En sofa som også er en seng, en krakk som kan være et nattbord og produkter med hjul. Du trenger kanskje ikke et spisebord med plass til ti, men muligheten for å invitere mange hvis du vil, sier hun.

Også Fjordland tjener noen kroner på folk som ikke orker å lage middag fra bunnen av til bare seg selv.

– Vi rettet oss helt fra starten av mot folk som ved det spesifikke måltidet spiser alene. Det er ikke nødvendigvis singelhusholdninger, selv om det er en stor del av markedet vårt. Det handler mer om situasjonen at folk spiser alene. Folk blir stadig mer opptatt og det settes av mindre tid til middagen, sier Morten Løge, kategorisjef i Fjordland.

– Hvorfor ville dere rette dere mot denne gruppa?

– Tilbudet til dem var veldig begrenset da vi startet opp i 1997. Etter hvert merker vi at kategorien er i god vekst, blant annet fordi det er flere aleneboende. Flere har også begynt å handle den type mat, og tilbudet har blitt veldig bredt og godt etter hvert, sier Løge, som forteller at ferske ferdigretter øker med omtrent 8,5 prosent i verdi siste år.

LES MER:

Vel, ingen unnskyldning: Her har du 5 enkle og sunne matretter !

SINGELMAT: Hva spiste single før Fjordland, egentlig? FOTO: Tommy Ellingsen.

Unner seg å bo alene

Sanda Zahirovic på toppen av Storhaug lager svært gjerne middag når hun har venner på besøk, men er ikke like flink til å lage mat til seg selv.

– Det er deprimerende å stå en time og lage mat og så spise det opp på fem minutt, sier hun.

Hun hadde aldri bodd alene før hun flyttet til Storhaug.

– Det var en litt blandet følelse, for før hadde jeg alltid bodd i kollektiv. Det var spesielt plutselig å være alene. Jeg lukket igjen døra, og da var det bare meg der. Men nå elsker jeg det. Når jeg kommer hjem, er det alenetid. Det er utrolig deilig, sier hun.

– Hvorfor endte du på Storhaug?

– Det er en sjarmerende bydel, og du har følelsen av å være nær byen. Dessuten ville jeg har gåavstand til jobb.

Zahirovic mener det er en slags forventning i Stavanger om at når du er over 25 år og har fast jobb, må du eie leilighet. Hun tror bedre råd kan være en grunn til at flere bor alene.

– Jeg tror det er en sånn luksusgreie. Folk unner seg å bo alene og å ikke forholde seg til andre, sier hun.

LES MER:

Her er en spennende nyhet: Stavanger får snart nytt bryggeri!

Publisert:
Oppdatert:
 1. Stavanger
 2. Mote

10 hete interiørtrender i høst

Mindre dill og dall. La heller noen få ting skinne i heimen denne sesongen.

Publisert:
 • AV: Lena Rustan Fidjestad/Krsby.no

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Bli med hjem til Insta-kjendisen Fredrik Risvik
  5 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  10 hete interiørtrender i høst
  5 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Yrja (26) har aldri søkt på en eneste stilling: Hun har skapt sin egen drømmejobb
  5 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Jukse-dulten for menn er her!
  5 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  11 yogastillinger du kan gjøre på lesesalen
  5 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Stavanger-jenta Helene skal samarbeide med Moods of Norway
  5 ÅR SIDEN