Maren var bare 15 år da hun og moren startet Cadell Design sammen. I fjor omsatte de for fire millioner kroner

– Jeg lever drømmen min, sier 17-åringen.

Oppdatert:
MOR OG DATTER: Cathrine og Maren driver Cadell Design sammen.

– Jeg er nok ganske voksen for alderen. Jeg er faktisk imponert selv, over at jeg bare var 15 år da vi startet og at det har gått så bra. Jeg tenkte ikke på meg selv som 15.

Maren Andersen (17) går andre året på Hetland videregående skole. Og ikke nok med det - hun driver en millionbedrift sammen med moren.

For to år siden sluttet Cathrine B. Andersen i den trygge jobben hun hadde i bank, for å satse på møbler og interiørdesign sammen med sin 15 år gamle datter. De startet Cadell Design AS.

– Var det et vanskelig valg å slutte i en fast jobb for å starte opp for seg selv?

– Nei. Jeg synes egentlig ikke det. Men vi fikk mange spørsmål fra andre som lurte på hvordan i alle dager vi turte. 2015 var en vanskelig tid for mange, men for oss var det en bra tid å starte opp, ettersom vi ganske raskt fant de rette kundene. Vi var heldige, sånn sett.

– Tok et valg og satset

De satte i gang. Fikk butikken opp på beina og opprettet en Instagram-konto som i dag har over 32.000 følgere.

Gjennom nettbutikken leverer de varer over hele verden.

– Det er kun oss to, mor og datter, som driver og står på. Vi har showroom i Stavanger en gang i måneden og ellers driver vi gjennom nettbutikk. Jeg tror ikke det er så mange andre som driver på den måten, i hvert fall ikke i Rogaland, sier Cathrine.

Strategien ser ut til å lønne seg.

I 2015 hadde Cadell Design AS nærmere 1,7 millioner i driftsinntekter og et årsresultat på 39.000 kroner. Det er per i dag kun Cathrine som står oppført som eier.

– Det er ikke mange som går i pluss første året de driver, men det klarte vi. Vi tok et valg og satset, og nå bygger vi videre på det, sier hun.

Tallene fra 2016 er ikke helt klare ennå, men Cathrine sier at de har regnet seg frem til en omsetning på rett rundt fire millioner kroner, og sier at de kommer til å gå i en god pluss.

– Det er nedgangstider og dessverre mange som mister jobbene sine. Men jeg har aldri tvilt på at vi skulle klare det, sier Cathrine.

– Går man 100 prosent inn for noe så går det ofte bra, legger datteren til.

SHOW ROOM: Møblene vises frem i show room i Stavager.

– Av og til glemmer jeg at hun er moren min

Klokken er 08.30 fredag morgen, og som de fleste andre 17-åringer i Norge skal Maren snart på skolen.

– Hvordan klarer du å kombinere full skole og full jobb?

– Mamma starter som regel med kontorarbeid og tar seg av bestillinger fra morgenen av, mens jeg er på skolen. Etter skolen kommer jeg på jobb, og så ommøblerer vi litt, tar litt bilder og har møter både med hverandre og leverandører. Det er krevende og det ligger mye arbeid bak dette, men det er også utrolig lærerrikt og gøy, sier hun, og legger til at hun klarer å ha et normalt tenåringsliv ved siden av.

I løpet av de to årene de har drevet Cadell Design, har det vært mye reising med i bildet. Paris og Nederland blir ofte besøkt, og i neste uke drar de til India i forbindelse med en egen dekorkolleksjon de har designet.

Det blir en del skolefravær.

– Jeg er heldig, skolen er veldig samarbeidsvillige. De ser positivt på at jeg skaper meg en karriere.

– Hvordan er det både å være mor og datter - og samtidig være businesspartnere?

– Det kan være en utfordning at vi tenker såpass likt som vi gjør. Vi prøver å skille mellom de to rollene, og tenke at «nå er vi på jobb» og «nå er vi hjemme», men vi har lett for å snakke om jobb hele tiden. Vi er så ivrige, begge to. Av og til glemmer jeg at hun er moren min, sier 17-åringen.

FORNØYDE: Mor og datter er godt fornøyde med det de har klart å oppnå så langt.

– Voksesmerter på veien

Etter videregående tenker Maren å hoppe inn i karrierelivet med hodet først, og se om hun lander på beina.

– Jeg prøver meg frem og ser an om arbeidet krever en utdanning. I så fall får jeg ta det etter hvert. Interiør er min passion og jeg lever allerede drømmen min, sier hun og legger til:

– I tillegg er vi veldig flinke til det vi driver med. Vi importerer en del varer, men mye av det tegner og designer vi selv. Det er jeg som tegner det endelige designet, det er veldig spennende å kunne lage noe helt fra bunn, sier hun.

Møblene tegnes i Stavanger, varene produseres på en fabrikk i Kina. Mye har skjedd i løpet av kun to år.

– Dette har gått veldig fort, og vi var ikke forberedt på hvor fort vi ville vokse. Det har vært en del voksesmerter og utfordringer på veien hit - vi må hele tiden snu oss fort rundt for å følge med strømmen. Vi har lært mye disse to årene, sier Cathrine.

– Hvor er dere om fem år?

– Da har flere hørt om oss og kanskje finnes vi i andre byer i Norge eller i andre land. Men det går ikke an forutse noe som helst, det skjer ting hele tiden.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Erlend startet med import av laserpenner som 12-åring. 10 år senere har han solgt fire virksomheter

LES MER:

* I Estland sitter en familie i 100 år gamle vevestoler og håndlager det Anette (30) har designet

LES MER:

* Kaya, Sandra og Ingeborg har startet opp eget magasin: – Vi skal bli verdens største

Publisert:
Oppdatert:

I Estland sitter en familie i 100 år gamle vevestoler og håndlager det Anette (30) har designet

I 2014 startet 30-åringen sitt eget designfirma, Blaae. Siden har det bare gått én vei.

Publisert: