Livsstil

Hvorfor blir vi så hekta på tv-serier?

Fenomenet tv-serier er i stadig forandring. Vi har spurt kulturfolk om hvorfor seriene fanger oss, og hvilke de prioriterer i dagens enorme utvalg.

Publisert:
  • Kristian Hole

Foto: Montasje / Fædrelandsvennen / ABC / NTB Scanpix / SKY / Netflix.

Før i tiden benket vi oss foran skjermen når favorittserien kom på. I dag kan vi velge de seriene man vil, til enhver tid på døgnet.

Strømmetjenester, eller «Video On Demand», tilbyr maraton-muligheter for serietitting døgnet rundt, og utvalget har vokst seg større.

- LES OGSÅ: Disse sju seriene skapte trender

- LES OGSÅ: Dette visste du ikke om dine favoritt-serier

- LES OGSÅ: Har du glemt disse 90-talls-seriene?

Storgiganter som Netflix skaper nå sine egne serier, på sine egne premisser. De må konkurrere mot andre populære strømmetjenester som HBO Nordic, Amazon Prime, Viaplay, Hulu, TV2 Sumo og mange flere tilbud.

I tillegg er disse gigantene truet av ulovlige tjenester som foreksempel Popcorn Time, som stadig får flere brukere.

Så hvilke kvalitetsserier burde man prioritere i denne store strømmejungelen? Og hvorfor blir vi så hekta på serier som «True Detective», eller «Twin Peaks»?

Kim Skarning Andersen - Kinosjef hos Kristiansand Kino. Foto: Eva Myklebust. Kim Skarning Andersen – Kinosjef hos Kristiansand Kino. Foto: Eva Myklebust.

Kim Skarning Andersen

– Det er ingen tvil om at tv-serier har vært inne i en gullalder de siste årene, med fokus på utvikling av gode historier og med større budsjetter. I tillegg har det vært en revolusjon i kanaltilbudet, inkludert strømmetjenester, som har gjort tilgjengeligheten vesentlig bedre. Innad i bransjen har det også blitt mer status å jobbe med tv-serier; noe som har gjort det mulig å tiltrekke seg de beste manusforfatterne, regissørene og skuespillere. Det er flere årsaker til at man blir hektet på tv-serier: Dels fordi seriene ofte er karakterdrevne – med sterke historier i bunn, og dels fordi det ligger i seriens natur at det er kortere episoder hvor det er lett å overbevise seg selv om at man bare skal se én episode til. Det er umulig for meg å nevne fem favorittserier gjennom tidene, så jeg holder meg til nyere favoritter.

Kims topp fem

1. «True Detective»

2. «Louie C.K.»

3. «Banshee»

4. «Bosch»

5. «Togetherness»

Helene Bøksle, artist. Arkivfoto. Helene Bøksle, artist. Arkivfoto.

Helene Bøksle

– Jeg lever i en travel hver dag hvor man jobber til sent på kveld. Derfor er det ekstra deilig å koble av til kvalitetsserier og bli hektet. Vi gleder oss her hjemme til hver eneste episode av «Game Of Thrones». Det føles ut som en fortjent pause i hverdagen. Det er mye bedre å virkelig gå inn i en kvalitetsserie, enn å bla gjennom kanaler. Nå er jo episoder tilgjengelig når man vil på nettet, man ser en til og en til. Plutselig er klokka halv ett, noe som ikke alltid er bra. Nå for tiden er Netflix-serien «Bloodline» min favoritt, med utrolig bra skuespill og gjennomført story.

Helenes topp fem

1. «Bloodline»

2. «Game Of Thrones»

3. «Broen»

4. «The Affair»

5. «Modern Family»

Roy Søbstad - Filmanmelder i Fædrelandsvennen. Foto: Reidar Kollstad. Roy Søbstad – Filmanmelder i Fædrelandsvennen. Foto: Reidar Kollstad.

Roy Søbstad

– Det å bli fullstendig hektet på serier tror jeg har med teknologien å gjøre. Når man ser en serie via en strømmetjeneste eller på DVD, er det alltid fristende å se bare én episode til. Men de beste seriene er også strukturert som episke romaner. De bygger opp en verden og lar den utvikle seg over tid. «The Sopranos» og «Breaking Bad» kunne sikkert ha vært laget som filmer, men da ville mange essensielle nyanser blitt borte.

Mafiaserien "The Sopranos" fokuserer på Tony Sopranos hektiske liv som familiefar og mafiasjef i New-Jersey. Etterhvert som tonen med New-York mafiaen forverrer seg, skapes en krig som ikke tar slutt før en side vinner. Foto: NTB Scanpix. Mafiaserien «The Sopranos» fokuserer på Tony Sopranos hektiske liv som familiefar og mafiasjef i New-Jersey. Etterhvert som tonen med New-York mafiaen forverrer seg, skapes en krig som ikke tar slutt før en side vinner. Foto: NTB Scanpix.

Roys topp fem

1. «The Sopranos»

2. «Breaking Bad»

3. «The Simpsons»

4. «Twin Peaks»

5. «Sherlock»

Thom Hell. Foto: Jon Anders Skau. Thom Hell. Foto: Jon Anders Skau.

Thom Hell

– I serieverden bygger alt seg sakte men sikkert opp. Man blir kjent med karakterene over en lengre tidsperiode, i motsetning til film. Jeg har alltid vært hekta på tv-serier, helt siden jeg var liten. «Twin Peaks» er min nummer én. Den regnes jo som en av de første, skikkelige tv-seriene, utenom såpeseriene på den tiden. Regissør David Lynch skapte virkelig et helt eget serieunivers, som gjorde at jeg ble hekta fra første episode. Man ble kjent med karakterene på en helt annen måte enn i filmuniverset. Av nyere serier synes jeg «The Americans» og «Strike Back» skiller seg positivt ut.

Thom Hells topp fem

1. «Twin Peaks»

2. «LOST»

3. «Fringe»

4. «The Americans»

5. «Breaking Bad»

- LES OGSÅ: Disse sju seriene skapte trender

- LES OGSÅ: Dette visste du ikke om dine favoritt-serier

- LES OGSÅ: Har du glemt disse 90-talls-seriene?

Cathrine Sordal, filmanmelder i Fædrelandsvennen. Foto: Reidar Kollstad. Cathrine Sordal, filmanmelder i Fædrelandsvennen. Foto: Reidar Kollstad.

Cathrine Sordal

– Hovedårsakene til at tv-serier gjør oss hekta, er først og fremst gode og originale manus. De aller beste manusforfatterne jobber for tv akkurat nå. Det er også grunnen til at store stjerner nå takker ja til å spille i tv-serier, noe som ville vært uhørt for bare noen få år siden. Tv-seriene er i tillegg oppbygd for at du skal bli hekta, det er ikke tilfeldig men tvert i mot forsket mye på. Netflix har for eksempel sin egen algoritme de bruker når de utvikler egne tv-serier, som er basert på hva seerne vil ha. «House of Cards» er et eksempel på dette.

Serien "The Following" handler om en FBI-agent som jakter på tilhengere og kopier av seriemorderen Joe Carroll, som han selv arresterte i starten av serien. Kevin Bacon spiller hovedrollen. Foto: SKY. Serien «The Following» handler om en FBI-agent som jakter på tilhengere og kopier av seriemorderen Joe Carroll, som han selv arresterte i starten av serien. Kevin Bacon spiller hovedrollen. Foto: SKY.

Cathrines topp fem

1. «The Following»

2. «Scandal»

3. «True Detective»

4. «Modern Family»

5. «Game of Thrones»

Terje Formoe, artist og Kaptein Sabeltann-gründer. Foto: Jørgen Steffensen. Terje Formoe, artist og Kaptein Sabeltann-gründer. Foto: Jørgen Steffensen.

Terje Formoe

– I en tv-serie kommer man tett inn på karakterene, miljøene og man får et innblikk i hvordan intrigene oppstår og utvikles over tid. Man får en følelse av å «kjenne» karakterene. I våre dager har man dessuten mulighet til å se episodene samlet, når man selv ønsker det, slik at opplevelsen blir ganske intens og konsentrert. De beste seriene er helprofesjonelle produksjoner besatt med topp bransjefolk i alle ledd. Det gjelder alt fra manusforfatteren til fotografer, regissører og skuespillere.

Terjes topp fem

1. «Bloodline»

2. «Corleone»

3. «True Detective»

4. «Forbrytelsen»

5. «Band Of Brothers»

Publisert:
  1. TV-serier

NRK-serien «Nudes» forteller tre historier om nakenbilder på avveie

– Temaet i serien er veldig aktuelt. Jeg har ikke opplevd det selv, men jeg vet om folk som har opplevd å få spredt nakenbilder av seg selv.

Oppdatert: