Lytter Facebook og Instagram på deg? Dette sier ekspertene

Du har kanskje selv opplevd at det har dukket opp svært relevante reklamer i feeden din like etter at du har snakket om noe?

Publisert:
  • Synne Mauseth
Tror du Instagram og Facebook kan høre deg?

Tek.no skriver at det lenge har vært en konspirasjonsteori at Facebook lytter til deg for å kunne sende målrettet reklame. Men er det egentlig slik?

– Vi har fyldig informasjon på våre hjemmesider om at dette ikke skjer. Mark Zuckerberg har også vitnet om dette under edsier «client partner» i Facebook, Nina K. Hareide-Larsen, til nettstedet.

Sjansen øker

Hun sier videre at det ofte virker sammenfallende fordi Facebook og Instagram har blitt gode på å gi folk relevante annonser.

– Det er på ingen måte fordi du har sagt det, men hvis du er veldig interessert i sportsbiler, så øker sjansen for at du får se innhold med sportsbiler. Man legger mer merke til ting man er interessert i, og det er nok også mye av årsaken.

Medieviter Ida Aalen peker på det samme til tek.no. Ved å oppgi kjønn, alder, hjemsted, sivilstand og yrke legger vi fra oss spor som igjen gir et grunnlag.

LES MER:

Politiet om slike grupper på Facebook: – Ikke alt man finner bør legges ut på nett

LES MER:

Bildet til Jørg Arne fikk mange til å le. Plutselig dukket det opp i en nettbutikk

Facebook og Instagram har blitt gode på å gi folk relevante annonser. Mistenkelig gode, vil kanskje noen si... Men det er ingenting som tyder på at de avlytter oss, ifølge ekspertene.

Havner på samme liste

Hun sier at hvis du snakker med en venn i telefonen som vil til Hellas, og det like etterpå dukker opp en annonse med et gresk reisemål i feeden din, er det ikke noe som tyder på at du er avlyttet.

– Forklaringen er nok at vennen din har researchet Hellas som feriemål. Det sosiale mediet har så kategorisert din venn som interessert i Hellas-ferier, sier hun, og forklarer at annonsører målretter sine annonser deretter, og at du kan havne opp på samme liste fordi du er nær venn med vedkommende.

I 2018 testet TV 2 hjelper deg muligheten for å få opp målretta annonser ved å gjenta et ord mange ganger. De gjentok barnevogn flere ganger, men fikk ikke opp noen annonser.

Publisert:

Instagram-sjef: «Ikke lenger en bildedelingsapp»

Direktør-tweet staker ut ny kurs.

Publisert:
  • Line Pevik