Livsstil

Designerspire Christine (28) fikk avgangskolleksjonen sin publisert i Vogue

Som 20-åring fikk hun en symaskin av moren. Da var det gjort.

Oppdatert:
 • Ulrikke Valvik Mitchell
DESIGNERSPIRE: Christine Smith Egeland (28) fra Stavanger satser alt på motedrømmen.

– Jeg har alltid vært annerledes, og skilt meg litt ut fra andre. Også i klesveien. Da jeg var tenåring pleide moren min å sy klær til meg - klær som jeg hadde tegnet og forklart til henne. Da jeg ble 20 år var det nok - da mente hun at jeg var gammel nok til å sy dem selv.

Christine Smith Egeland (28) fra Stavanger har ikke alltid visst at det var designer hun skulle bli. Snarere tvert i mot.

Etter videregående flyttet Christine til Bergen for å studere psykologi. Faktisk tok hun årsstudiet to ganger, for å forbedre karakterene til profesjonsstudiet. Hun var veldig innstilt på at det var den veien hun skulle gå.

Men så fikk hun en symaskin.

– Jeg har alltid vært veldig kreativ, uten at jeg visste at det var noe jeg kunne bruke yrkesmessig. Jeg tok automatisk en akademisk retning da jeg skulle velge studier. Alle sier jo hele tiden hvor viktig det er med en «ordentlig utdannelse». Men da jeg ble 20 fikk jeg en symaskin av moren min. Først tenkte jeg «hva skal jeg med den - jeg kan jo ikke sy?».

– Men så begynte jeg å sy på den, og da var det akkurat som om noe falt på plass. Jeg kjente en frihetsfølelse.

Lærte seg flytende italiensk

Symaskinen snudde opp-ned på fremtidsplanene til Christine. Hun bestemte seg for å ta en utdannelse innen mote og design - til tross for alle «det er viktig med en ordentlig utdannelse» hun fikk belært seg med.

– Jeg flyttet hjem til Stavanger for å jobbe og spare opp penger til å kunne reise og studere - det har alltid vært en drøm for meg å studere i utlandet. Og det er jo ikke akkurat billig. Men jeg elsker å reise!

Følg Byas.no på Facebook

Lenge var planen Milano. I løpet av de to årene hun bodde hjemme for å jobbe, lærte hun seg flytende italiensk. Men så ombestemte hun seg, og valgte til slutt London.

– Milano betyr prestisje, men de har ikke dermed sagt den beste utdannelsen. Jeg elsker London, og det føltes litt tryggere. Jeg hadde vært der flere ganger, og følte at jeg kjente byen. Så jeg søkte på skole der. Regent's University London.

FINAL COLLECTION: Unquiet mind.

Vant pris for kolleksjonen

Hun kom inn. Våren 2012. 24 år gammel.

– Jeg var ganske nervøs da det nærmet seg avreise. Men jeg flyttet, helt alene, og det er det beste valget jeg noensinne har tatt. Jeg fant meg veldig fort til rette, både i miljøet og med menneskene. Senere flyttet kjæresten min ned til meg, også.

Fire år har gått siden hun flyttet. Nylig leverte hun avgangskolleksjonen sin. Siste stikk. Også den var hun veldig nervøs for.

– Jeg ville portrettere den menneskelige pskyken, angst. Det man føler mens man prøver å finne seg til rette. Ting som jeg har kjent på selv. Og plutselig slo redselen og angsten litt inn hos meg igjen. Det trange nåløyet for å slå gjennom som designer. «Det er viktig med en ordentlig utdannelse».

Det var et stolt øyeblikk.

– Denne kolleksjonen var liksom «it» - det var dette jeg hadde jobbet for hele tiden, og jeg kjente på presset. Hva om ingen likte det jeg laget? Jeg brukte disse følelsene i kolleksjonen, og den endte opp med å bli veldig personlig.

Og hun hadde ingenting å frykte når det kom til om folk ville like det hun hadde laget. Christine vant «Regent’s Bloomsbury Fashion Award 2016» - prisen for beste elev og beste kolleksjon.

– Det var veldig stort for meg å vinne den prisen. Det var et stolt øyeblikk.

FINAL COLLECTION: Unquiet mind.

– Jeg går for sjokkfaktoren

Kolleksjonen til Christine slo an, og ikke bare hos lærerne på skolen. Før hun visste ordet av det var kreasjonene hennes publisert i flere internasjone medier. Blant annet Vogue (syykt kult).

Britiske Seen in the city kaller henne «a name to watch».

– Jeg er stolt. Jeg har gått en lang vei for å komme dit jeg er i dag. Bare det å flytte til London alene med penger jeg hadde jobbet for, var stort for meg. Og nå er jeg her. Når jeg søker jobber kan jeg liksom si «du finner arbeidet mitt på Vouge, hvis du vil ta en kikk». Det er kult.

– Hvordan vil du beskrive deg som desinger?

– For meg er det veldig viktig med originalitet - det å skille seg ut. Jeg går for sjokkfaktoren, og liker å teste de sosiale grensene vi har. Janteloven pusher meg fremover.

– Jeg er også en veldig konseptuell designer. Ideen er nesten viktigere for meg, enn selve utførelsen. Hva er det jeg viser gjennom det jeg lager? Skal det provosere? Skal det uttrykke sinne, tristhet, glede? Dette er ting jeg hele tiden tenker på.

Planene videre

Nå ser Christine på London som «hjemme», og hun har ingen umiddelbare planer om å flytte tilbake til Norge. Akkurat nå er hun i Stavanger på ferie.

– Men jeg savnet London med en gang jeg kom hit!

– 28 år og ferdig utdannet. Hva skjer nå?

– Jeg har lyst til å bo videre i London, men jeg kommer nok til å søke på noen designerjobber utenfor, også. Jeg er ikke fastlåst i London. Viktor & Rolf i Amsterdam og Comme des Garçons i Paris er begge drømmejobber for meg.

Christine har allerede startet opp sitt eget merke, Stina Smith, men dette ønsker hun ikke å ta 100 prosent fatt på helt ennå.

– Om fem år har jeg et stort håp om at mitt eget merke er i full gang. Men akkurat nå tror jeg det viktigste for meg blir å få jobberfaring og reise litt rundt. Så kan jeg drive med mine egne design ved siden av.

– Jeg er utrolig flink til det jeg driver med, og du får til det du ønsker om du bare jobber litt hardt for det.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Helene (24) er ett skritt nærmere designerdrømmen

LES MER:

* Kjendis-Norge digger klærne til Elsa Fredrikke (26) fra Jæren

LES MER:

* Camilla (26) fra Tasta jobber som moteredaktør i London

Publisert:
Oppdatert:
 1. Stavanger
 2. Mote

Helene (24) er ett skritt nærmere designerdrømmen

24-åringen har levert avgangskolleksjonen sin på Kingston University i London - og den er fantastisk!

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. AKTUELT
  10 jenter som har imponert oss denne sommeren
  6 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  Susanne (29) fra Stavanger satser på hobbyen: – Jeg tenkte at nå må jeg bare gjøre det
  2 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Inn i klesskapet: Sondre Tungodden Torkelsen
  6 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Joakim (28) fra Auglend lanserer egen kleskolleksjon
  5 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  I Estland sitter en familie i 100 år gamle vevestoler og håndlager det Anette (30) har designet
  5 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Frida (21) er modell for Victoria´s Secret - for andre gang
  6 ÅR SIDEN