Livsstil

Slik kan du style dressen i jula

Hva slags slips og sko bør man ha til dressen? Hva slags tilbehør passer til? Og er passform så viktig? KRSby har spurt Retro og Zap om de beste tipsene!

Oppdatert:
  • Damares Stenbakk

Ifølge Børge Veimo på Retro er det er ingen fasit lenger om hvordan dressen skal være. Så lenge den har riktig passform og snitt, kan man leke med farger og mønstre. Foto: Damares Stenbakk

– Dressregler følger man ikke lenger like mye, nå er det lov til å leke litt mer! Derfor har det nok blitt populært å eksperimentere med fargekombinasjonene blått og grått til dressen, forklarer dressansvarlig på Retro Markens, Børge Veimo.

Han synes slips, i tillegg til et lite lommetørkle setter prikker over i-en.

Foto: Damares Stenbakk – Lommetørkle bør ha samme farge som slipset, men helst ikke samme mønster, forklarer Veimo. Foto: Damares Stenbakk

– Det kan fort bli kjedelig å kun ha slips, med et lommetørkle ser det finere ut. Og bruk slips med ull eller kashmir nå, til våren kan man bruke lin eller bomull. Det er en mye billigere måte å fornye dressen på, anbefaler han.

Børge legger til at grønn er en aktuell farge på slipsene denne sesongen, like etter burgunder, rødt, brunt og blått. Er du en som heller foretrekker sløyfe, kan det være kult med bukseseler til.

Foto: Damares Stenbakk Foto: Damares Stenbakk

Mix og match

Like fargetoner på hele dressantrekket er veldig classy og gjennomført.

– Går du for blått på blått, kan du gjerne ha ulike blånyanser i antrekket. Det samme gjelder om du har en grå dress, forklarer han.

Men det er ikke alltid lett å vite hva kleskoden til en fest er. Derfor har Børge et par lure triks i ermet, når han er usikker på kleskoden til en sammenkomst.

– Er du bedt på en fest eller et sted der du er usikker på dresskoden, kan du ta på en blå blazer, med en blå cardigan og skjorte under, med matchende slips og lommetørkle til, sier han.

Foto: Damares Stenbakk Et eksempel på en blå blazer med en cardigan i samme fargetone, skjorte under, med slips og lommetørkle. Et elegant antrekk som kan brukes til nyttårsfest med guttegjengen, men også avslappende familieselskap. Foto: Damares Stenbakk

– Men finner du ut når du ankommer at festen har en casual dresskode, du bare ta av slipset og blazeren. Skjorte og cardigan er fortsatt fint, du får automatisk den avslappende looken.

Han mener også det er helt lov å mikse de populære dressfargene sammen, for eksempel blå blazer med grå bukse. Et pyntet casual antrekk som kan brukes til alle anledninger, ifølge Veimo.

Tilbehøret bør ha like fargetoner

Børge anbefaler å matche belte til skoene. Bruker du klokke til vanlig, kan du gjerne skifte skinnreimen for å matche resten av tilbehøret.

– Alt av tilbehør bør ha samme fargetoner. Har man for eksempel brune pensko bør man gå for et brunt belte. Og en klokke blir spesielt kul om den har brun skinnreim, som matcher skoene og beltet. Det er ikke noe man må gjøre, men antrekket ser bedre ut, forklarer han.

Foto: Damares Stenbakk Her viser Børge et godt eksempel på hvordan du kan matchende tilbehør til et antrekk. Mørkebrune sko med matchende hansker, belte og bag. Foto: Damares Stenbakk

Dresselgeren mener at mørke farger på skoene, som mørkebrun, cognac og sort, passer best til denne årstiden. Skoene bør være litt spisse, og ha riktige sokker.

– Å ha en litt spiss sko gir en illusjon av at skoen ser smal ut. Det handler om at silhuetten blir finere. Sokkene bør helst være en forlengelse av dressbuksa, match derfor sokk og dress. Har du en marineblå dress, ha også marineblå sokker, sier han.

Viktig med riktig snitt og passform

Eirik Andersen, daglig leder på herreavdelingen til Zap, har også spesialisert seg på dress. Det han legger ofte merke til, som man bør unngå nå, er en typisk feil mange menn gjør når de kjøper dress.

– Vanligste feilen er at mange kjøper for stor og for lang dress.

Andersen er svært opptatt av riktig snitt og passform, noe mange menn ikke er obs på når de kjøper seg ny dress. - Det skal sitte perfekt, sier han. Foto: Damares Stenbakk Herreavdelingen til Zap er svært opptatt av dressen man kjøper skal ha riktig snitt og passform. Lengden på armene og bena skal være tilpasset fasongen til kunden. Foto: Damares Stenbakk

– Det skal være perfekt lengde på både ben og armer. Vi er svært opptatt av dette, derfor har vi en egen skredder som tilpasser kundens lengde, forsetter han.

Butikken setter passform hos kunden såpass høyt at til høsten skal de starte med egne kvelder der folk kan få egen skreddersydd dress, av en erfaren, profesjonell italiensk skredder.

– Her skal det bli tatt eksakte mål av passformen til folk. Da kan kunden for eksempel velge hvilke knapper og fôr de ønsker ha til sin egne skreddersydde dress, forklarer han.

Zap tilbyr eksklusive og stilrene dresser. Derfor har også skulderfasongen mye å si.

Foto: Damares Stenbakk Eirik Andersen viser frem en dress med noe han kaller italienske skuldre, som gir god komfort. Foto: Damares Stenbakk

– Italienske skuldre gir mer komfort. Det er ingen konstruksjon, og det føles nesten mer ut som man går med en cardigan enn dressjakke, avslutter Andersen.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Mote

Fem enkle tips for en hårfin jul

Treet er pynta, lysene er tent og finstasen er på, men hva med håret?

Publisert: