Nå vil hun lage "Mannemonologene": – Tror enkelte sliter med mannsrollen

Etter å ha rørt og engasjert publikum til tårer med "Kvinnemonologene", vil Stine Sandnes (28) nå finne historiene som skildrer hva menn går gjennom.

Stine Sandnes (28) fra Kristiansand står bak forestillingen «Kvinnemonologene», som er basert på virkelige historier fra vanlige kvinners liv. Nylig ble forestillingen spilt på Teateret.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

I spalten #NoFilter tar KRSby en usminket prat med folk i sør om deres interesser og hverdag, men også om politikk og andre viktige spørsmål. Denne uka tok vi en prat med Stine Sandnes, skaperen av forestillingen «Kvinnemonologene».

  • Navn: Stine Sandnes
  • Alder: 28 år
  • Yrke: Forfatter og sosiolog
  • Fra: Kristiansand, bor i Oslo
  • Aktuell med: Forestillingen "Kvinnemonologene", hvor skuespillere framfører ekte monologer fra vanlige kvinners liv, hentet inn av Sandnes. Nettopp spilt i Kristiansand, og skal settes opp i Oslo igjen i februar.
  • Instagram: @kvinnemonologene

– Folk griner og ler på de riktige stedene

Skuespiller Vibeke Stene er en av skuespillerne som framfører sanne historier fra kvinners liv, som er hentet inn og skrevet av Stine Sandnes fra Kristiansand.

– Hva har gjort mest inntrykk på deg den siste tiden?

– Jeg har fortsatt «Kvinnemonologene» ferskt i minnet, og jeg er glad for at forestillingen har skapt noe positivt, og at mange publikummere har skjønt forestillingen. Folk griner og ler på de riktige stedene. Det føles fint at jeg har klart å formidle noe som treffer folk i hjertet, og ikke i hodet.

– Hvordan har du klart å finne disse historiene?

– Noen historier gikk jeg aktivt inn for å finne, som transkvinne-monologen hvor jeg kontaktet foreninger for transpersoner. Monologen om den høye kvinnen fant jeg via et nettverk for høye kvinner. Så jeg måtte aktivt oppsøke miljøer. Andre historier fant jeg i butikker, og noen oppsøkte jeg på Oslo S.

– Er det noen av historiene som sitter sterkest i minnet?

– En jente som bodde på barnevernsinstitusjon fortalte meg om voldtekt, selvmordsforsøk, spiseforstyrrelser, overgrep og alt hun hadde blitt utsatt for. Det var den mest grove historien, og det var veldig trist å høre på. Hun er en veldig søt og positiv person, så det står så i kontrast med hva hun gikk gjennom. Moren var doplanger og faren døde av heroin, så det var veldig sterkt å høre hennes historie.

Menns psykiske helse

Stine Sandnes har lyst å lage «Mannemonologene», men er foreløpig kun i idemyldre-prosessen.

– Og etter de gode tilbakemeldingene på «Kvinnemonologene», har du nå lyst å lage «Mannemonologene»?

– Ja, jeg er veldig spent på hvordan det kan bli. Det er rom for mange samtaler om menns psykiske helse, og hvordan menn føler om det å være mann. Jeg tror enkelte sliter med mannsrollen, og jeg tror det er mye interessant å ta tak i: Statistisk er det mest menn som topper kriminell-statistikken, men også millionær-statistikken.

– Mange menn føler også på ensomhet, både med tanke på venner og forhold.

– Du vil i så fall tematisere den stereotypiske mannsrollen?

– Det er mye negative stereotypier knyttet til kjønn i samfunnet, og det skader oss ganske mye. Det kan potensielt hindre menn i å nå sitt potensial som menneske, ved at menn tenker ting som «Nei, jeg kan ikke bli designer fordi det er feminint». Jeg tror det er mange menn som vil gjøre mye annerledes og kreative ting, men de er redd for å få negative reaksjoner fra kvinner og menn.

– Janteloven i oss selv

Sandnes hjemme i Kristiansand.

– Hva synes du kan forbedres for kvinner i dagens samfunn?

– Kvinner må ta seg bedre tid til å dele og lytte til erfaringer, både til kvinner og menn. Jeg tror det er mange som ikke vil dele sine vonde opplevelser fordi de er redde for reaksjoner. Jeg tror ting kan bli bedre av å snakke med folk innad i familien eller i vennekretsen.

– Hvilket personlig mål jobber du hardest mot akkurat nå?

– Sette opp «Kvinnemonologene» i februar, og begynne å skrive «Mannemonologene».

Stine Sandnes (28) graver etter sterke historier fra vanlige mennesker, og får håndplukkede skuespillere til å framføre monologene.

– Hvis du var politiker, hva ville vært din kampsak?

– Den fornuftige delen av meg svarer miljø og mindre forurensning. Tenk så mange båter som legger til i Kristiansand, og forurenser.

– Hva er det verste med dagens samfunn?

– Janteloven i oss selv. Jeg føler den er ødeleggende for folk og deres potensial. Det gjør at man blir usikker.

– Hva skulle du ønske du visste da du var 15 år?

– At jeg stolte mer på meg selv og mine interesser, og ikke var så stresset over tid. Det tok meg tid før jeg skjønte at jeg ville holde på med skriving, og ikke leve at typisk a4-liv. Da jeg var barn var jeg veldig kreativ, satte opp skuespill, og det var noe jeg elsker å gjøre. Dessverre hørte jeg nok for mye på folk som sa: «Det er viktig å ta seg en streit utdannelse». «Du kan ikke bare få en jobb som forfatter».

Stine Sandnes under en av prøvene i Kristiansand i vår.

– Hva ville du forandret med Sørlandet?

– Sørlendinger må tørre å være mer nysgjerrige på hverandre. Folk her er for redde for å stille personlige spørsmål. Hvis en merker at noen ikke har det så bra må man tørre å stille spørsmål og vise at en bryr seg. Vær litt mer invaderende i hverandres liv!

– Hvem er du på sosiale medier, sammenlignet med virkeligheten?

– Jeg liker å ha en rød tråd på de forskjellige kontoene. På min private Facebook prøver jeg å holde i gang samfunnsengasjementet mitt. Men på Instagram har jeg to kontoer, både Kvinnemonologene, og en egen konto kalt Helheimen med gotiske vikingbilder, en estetikk jeg elsker.

Publisert: