Helene (28): – Det viktigste er å møte opp og gjøre noe

Hvordan holder du treningsmotivasjonen oppe? Vi spurte Helene Ebeltoft!

Oppdatert:
Helene Ebeltoft har trent styrke i rundt to år. Foto: Sondre Steen Holvik

– For å komme i gang med trening er det viktig ikke å sette seg hårete mål. Begynner du som utrent og går rett på fem dager trening i uka har du gode sjanser for at du ender som støttemedlem på treningssenteret, sier Helene.

Hun begynte med styrketrening for rundt to år siden, og for henne har trening blitt en livsstil.

Helene trener på Aquarama i Kvadraturen. Foto: Sondre Steen Holvik
LES MER:

Disse treningsappene øker forbrenningen din

LES MER:

Slik får dere mest ut av treningen sammen

Sett realistiske mål

– Det er lurt å sette seg realistiske mål, og legge opp en plan på hvordan du skal nå dette. Vil du gå ned fem kilo på to måneder må du også ha en plan som gjør dette mulig. Ved å konkretisere målet ditt kan du også måle forandringen, som kan gi deg mer motivasjon til å fortsette videre, sier hun.

En av hennes klareste anbefalinger er å trene med en venn, eller bli venn med noen som trener fra før.

– Jeg trener mye med en venninne, og jeg blir supermotivert av å se hennes framgang. Du kan få mye ut av å si hei til folk og prøve å bli kjent med andre som trener, for det sosiale aspektet gir så mye motivasjon i seg selv, sier Helene.

Her er Helenes tre basisøvelser:

1. Knebøy

– Jeg har et hat/elsk-forhold til knebøy, men det er en veldig god øvelse. Du bruker mange muskler, som rygg, bein og setemuskulatur, og forbrenner mye fett.

Slik gjør du en skikkelig knebøy. Foto: Sondre Steen Holvik

Hun har selv en personlig variant hun foretrekker.

– Jeg liker å kjøre «pyramide». Det vil si at jeg starter med lette vekter og mange repetisjoner, og bygger meg opp til tyngre vekter og færre repetisjoner. Så går jeg ned igjen i tyngde og øker repetisjonene igjen.

LES MER:

Skal man løpe før eller etter styrketreningen?

LES MER:

Bør du droppe treningen når du er forkjølet?

2. Markløft

Riktig teknikk er viktig når du gjør markløft. Foto: Sondre Steen Holvik

– Dette er god trening for ryggen og beina. Teknikken er viktig, ellers kan det gå hardt utover ryggen. Dette er en øvelse som er god uansett om du trener styrke eller cardio.

3. Benkpress

– En klassisk og god øvelse. Det er viktig å låse ryggen før man løfter. Dette gir god trening for brystet, armene og ryggen.

Klassisk benkpress. Foto: Sondre Steen Holvik

Dette er som sagt basisøvelser, som er gode å gjøre som en del av et program. Andre øvelser kan for eksempel være gående utfall, nedtrekk, pull-ups, sittende roing og strake markløft.

Slå de som sitter på sofaen

Helenes egen start med styrketrening var ifølge henne selv preget av litt vimsing.

– Jeg tullet litt rundt i starten, men samtidig ble jeg jo mer og mer interessert, og etter hvert så jeg også resultater. Hvis du er ny på et treningssenter er det mye nytt å forholde seg til. Man kjenner kanskje ingen, vet ikke hvordan man bruker apparatene eller hvor ting er. Snakk med dem som jobber på senteret, og få dem til å vise deg. Det er mye bedre enn om du skader deg fordi du bruker feil teknikk, sier Helene.

LES MER:

Dette gjør snus med treningsøkten din

LES MER:

Dette er «fy-» og «ja-maten» for treningsglade

Som ny er det også viktig å etablere vanen med å gå på trening.

– Møt opp og gjør noe på trening, om det så bare er 20 minutt. Du slår likevel de som sitter på sofaen! Ikke vær redd for å spørre om hjelp, mange er glade for å kunne hjelpe, sier Helene.

✖️Working on my pushpress skills😏🙌🏻💪🏻 Been working with 30kg for a few weeks now, and i think its time to add more weights🙊😁 #thislifestyle 😍🙌🏻💥 //Altsååå... disse sømløse yoga tightsene fra @xlife_no da😍 sitter PERFEKT og sykt behagelige! I dag får du 20-50% rabatt på alt fra Reebok, og bla 20% rabatt på denne tightsen💕 #xlife_no #workingonit #gettingstronger #mykindofbar #happygirl

Ernæringstips

Hun har en bachelorgrad i ernæring og mastergrad i folkehelsevitenskap, og gir også noen lure råd for å endre litt på kostholdet.

– En enkel smoothie kan stoppe søtsuget uten at du trenger å hive i deg sukker. Et gammelt triks jeg lærte av morfar er å pusse tennene etter middag, for da har du ikke lyst på noe søtt lengre!

Raske karbohydrater er heller ikke bra hvis du vil ha resultater.

– Treige karbohydrater, mye proteiner og lite fett er tingen. En liten endring kan gjøre mye, slik som å spise grov pasta, grovt brød, lett fløte og lett rømme. Et annet triks er å spise middag av en mindre tallerken, sier Helene.

Publisert:
Oppdatert:

Slik kan du trene med minibands

– Det har blitt veldig populært, sier personlig trener.

Publisert: