Irelin veide nesten 90 kilo. Nå stiller hun i bikinifitness

I september stiller Irelin Schaldemose Cullen i bikinifitness for første gang. For tre år siden var hun overvektig.

Oppdatert:
19 år gamle Irelin bygger muskler før hun skal stille i bikinifitness i høst. Foto: Privat

Det hele startet med at hun ville ned i vekt. På ungdomsskolen gjorde hun alt hun kunne for å unnslippe gymtimene, og på treningssenteret følte hun seg ukomfortabel. På sitt største veide hun nærmere 90 kilo. Mye for ei som måler 165 på sokkelesten. Så dro foreldrene henne med på trening.

– Sommeren for to år siden begynte jeg for fullt. Jeg trente hver dag, av og til morgen og kveld. Jeg så at jeg ble sterkere og fikk resultater, forteller ei sprudlende russejente.

Ja, for hun er russ i år. Men det går fint å være russ selv om hun ikke drikker eller spiser dårlig mat.

Foto: Ida Søreng Irelin er russ i år, men lar ikke det stoppe henne fra å holde de strenge trenings- og matplanene. Foto: Ida Søreng

– Jeg har fulgt en «off season»-plan siden januar, hvor jeg spiser og trener etter en veldig detaljert plan. I mai skal jeg over på konkurransediett, og skal holde på til første konkurranse i september.

- LES OGSÅ: Fem måneder skiller disse bildene: Slik ble festløven Marius (25) treningsfrelst

- LES OGSÅ: Gunnar (29) gikk fra 53 til 90 kilo på ett år

Andre forsøk

Irelin bestemte seg for å teste ut sporten allerede for et år siden. Hun kontaktet en coach, og ble satt på tilsvarende diett som hun skal i gang med i mai. Men da hadde hun ikke bygget opp den muskelmassen hun nå har.

– Jeg ble jo bare tynn. Det er jo noen som går på scenen sånn, men jeg vil ha muskler å vise fram. Jeg vil ikke gå på diett og stå på scenen bare for å stå på scenen, sier hun.

Dermed ble det til at hun ikke stilte, og tok kontakt med en ny coach – han hun er knyttet til i dag. Fra januar og fram til nå har fokuset vært på å bygge muskler, før hun snart skal på en strengere diett som skal få ned fettprosenten. I september skal hun stille iNorway Open.

Litt harry flex før sengetid 💤 Det skal bli spennende å se hvordan kroppen forandrer seg se neste månedene under #diett Kjenner jeg gleder meg mer og mer💪😈 #teamtotalpackage #bikinifitness #gameon

– Hvordan ser egentlig hverdagen din ut nå?

– Jeg spiser veldig mye mat nå, mer enn pappa og kjæresten min. Jeg tror jeg spiser mer nå enn da jeg var på mitt største, men så spiser jeg bare helt rent også, forteller hun.

Med ren mat mener hun kjøtt, ris og grønnsaker. Søndag er matlagingsdag, så da steker hun ferdig all maten. Hver morgen tar hun ut det som står på planen for dagen, og fordeler i matbokser. Hun spiser hver andre eller tredje time.

Jeg vil ikke gå på diett og stå på scenen bare for å stå på scenen

– Jeg er helt avhengig i å få mat til rett tid. Jeg klarte å glemme maten på en tentamen, og det ble litt krise.

Av og til kjører hun morgenkardio før skolen, og må opp klokken fire. Styrketreningen legger hun til kvelden, etter lekser eller jobb.

– Jeg har en veldig full timeplan, men liker å ha det sånn.

– Blir du ikke sliten?

– Jeg har to treningsdager, så fri, så to nye treningsdager. Fra styrke da, kardio kjører jeg uansett. Men jeg får mer overskudd av å trene. I tillegg spiser jeg mye og bra nå, men jeg vet at om to uker blir det annerledes.

Planlegging er alfa omega for at Irelin skal lykkes. Skolebagen er en spesialbag med egne rom til alle dagens matbokser. Foto: Ida Søreng Planlegging er alfa omega for at Irelin skal lykkes. Skolebagen er en spesialbag med egne rom til alle dagens matbokser. I tillegg er den utstyrt med kjøleelementer. Foto: Ida Søreng

– Den er litt «babe»

Bikinifitness er en relativt ny gren innen kroppsbygging og fitness, og har høstet kritikk den siste tiden. Noen mener fokuset ligger for mye på hvordan man ter seg, og på hår, smykker og bekledning, og for lite på selve styrken og musklene.

Irelin tror det er nettopp det som gjør at mange velger å stille i denne klassen.

– Mange liker den fordi den blir sett på som den fineste klassen fordi den er litt «babe». Men jeg er ikke så «babe» av meg, sier hun og ler.

– I tillegg er det mange som står på scenen som kun har gått på diett, de har ikke så mye muskler. Og der kan det kanskje bli litt strammere rammer, mener hun.

– Hva tenker du om å stå der i en knøttliten bikini?

– De siste årene har jeg ikke gått på stranda engang. Jeg har vært vant til å være «hun store» og tviholdt på håndkleet helt til jeg kom ut i vannet. Så sånn sett ler jeg litt av det, for det er så lite typisk den jeg har vært.

#sandefjordopen #bikinifitness

Irelin fulgte Sandefjord Open tidligere i vår. I høst står hun selv på scenen. Foto: Privat

– Føler du deg mer komfortabel nå?

– Det har tydeligvis skjedd en endring, men jeg synes fortsatt det er litt ukomfortabelt. Det blir en utfordring, men nå har jeg jobbet så hardt for dette.

Hvis alt går etter planen vil hun opp en klasse, til bodyfitness, når hun har fått bygget større muskler – med mindre hun får tilbakemeldinger på at fysikken hennes passer best til bikinifitness.

- LES OGSÅ: Trening og kosthold: Den vanlige maten du heller bør velge

- LES OGSÅ: Slik får du mest ut av treningen, på kortest mulig tid

- LES OGSÅ: Vet du hva som skjer hvis du får i deg for mye protein?

– Sunn og snill med kroppen

– Hvordan er det for psyken å være så streng, og ha så mye fokus på mat og trening?

– Det er det mange som spør om, og det skjønner jeg. For meg er dette lidenskapen min. Det blir feil for meg å ta en uke fri og drite i alt jeg holder på med.

– Er du redd for å dra det for langt, at det kan bikke over og bli usunt?

– Det er veldig stort kroppspress i samfunnet generelt, og det var det jeg sleit med tidligere. Jeg synes ikke det blir for mye, nå er jeg bare sunn og snill med kroppen min. Jeg spiser veldig mye, og utnytter bare potensialet kroppen min har, sier hun.

I tillegg forteller Irelin at foreldrene passer godt på. Familien har vært fosterhjem, og hatt spiseforstyrrelser tett på.

– Mamma og pappa har alltid vært bevisst på å lære oss om sykdom og hvor farlig spiseforstyrrelser kan være. Så jeg har alltid visst hva det er, og de er nøye i hverdagen, de følger med, sier hun og smiler.

Hviledagen i dag ble visst til en liten kveldstur på sykkelen🙊🙊 #teamtotalpackage #bikinifitness #bikinifitness2015 #cardio

– Man blir litt asosial

Sommeren er rett rundt hjørnet, og med det også grillmat, utepils, softis og sene kvelder. Når alle andre gir opp sommerkroppen til fordel for dette, setter Irelin inn nådestøtet med en strengere diett. Hun er forberedt på at det vil bli tøft.

– Jeg vet at det kommer til å bli en utfordring. Ikke fordi jeg har lyst på maten og alkoholen, men man blir litt asosial. Å gå ut og spise med kjæresten er ikke så lett. Det er ikke gøy for ham hvis jeg må ta med torsken min i stedet. Du skjermer deg litt, sier hun.

Men hun er fast bestemt på å holde det gående. Dersom det går bra under Norway Open kjører hun på med NM i oktober. Hun tar et friår fra skolen for å satse på treningen.

– Jeg tror fremtiden innebærer mye trening. Nå skal jeg ha et friår hvor jeg skal jobbe, trene og fokusere på konkurranser. Jeg drømmer litt om å jobbe med trening, kanskje med overvektige. Det å kunne kombinere trening med jobb hadde vært veldig fint, avslutter hun.

- LES OGSÅ: Fem måneder skiller disse bildene: Slik ble festløven Marius (25) treningsfrelst

- LES OGSÅ: Gunnar (29) gikk fra 53 til 90 kilo på ett år

Publisert:
Oppdatert:

Irelin (20) sikter mot seier i bikinifitness

– Konkurranser er litt som bryllupsdagen. Alt skal være perfekt, sier Irelin Schaldemose Cullen.

Oppdatert: