8 ting du må vite om KRS

Hva er Spicheren, hvorfor kan man ikke spise Diplom-is og hva er egentlig greia med denne konfliktskye sørlendingen? Vi har satt sammen en liste over ting som er greit å vite hvis du akkurat har flyttet til byen!

Dette er noe av det som definerer kristiansanderne.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

For innflyttere er det ikke alltid like enkelt å sette seg inn i livet i KRS.

Som alle andre norske storbyer med småbymentalitet er det mange ting sørlendinger tar for gitt at folk skal vite, og vi har samlet sammen et par av de viktigste tingene å pakke med seg i det mentale flyttelasset når man setter kursen mot Kristiansand.

1. Hennig-Olsen har den beste isen i verden

Det er et par ting man ikke stiller spørsmål ved når man bor på Sørlandet: Hennig-Olsen har den beste isen, ingen barndomshelter slår Kaptein Sabeltann, julebrus kjøper du fra CB, Start-legender er fredet, og det finnes bare én type kakemenn (og de kommer fra Liebermann).

- LES OGSÅ: Hvilken is er best: Hennig-Olsen eller Diplom-Is? Vi blindtestet Markens.

På den andre siden har man lov til å hate hemningsløst på Diplom Is, le av venndøler (vi bare tuller, altså) og folk fra Flekkerøya, og klage over at det aldri skjer noe i denne byen (om vinteren).

#2. Sørlendinger er konfliktsky

«Det der, det var ikke greit!» Hører du en sørlending komme med dette kraftutbruddet bør du skamme deg. Sørlendinger liker ikke konflikter, og vil så lenge det går ignorere en konflikt i håp om at den andre parten vil ta til vettet eller endre måtehold.

Ikke fordi man er redd for konflikten, men fordi man gjerne ser det beste i folk og tror at de vil endre oppførsel så fort de forstår at de har tatt eller gjort noe feil.

«Får du en sørlending som venn, har du en venn for livet. Får du en sørlending som fiende, får du aldri vite det.»

Rundingen - lyskrysset som bare unntaksvis funker... Foto: Lars Hollerud. Rundingen – lyskrysset som bare unntaksvis funker… Foto: Lars Hollerud.

#3. Vi sees på Rundingen!

Kristiansandere har som alle andre en hel haug med alternative navn, forkortelser og kjælenavn på steder og bydeler. For eksempel Rundingen, Spicheren og Nupen. Her er en kort jukselapp til de viktigste navnene: Hvor i alle dager er Markens?

Utestedet Midnight. Foto: Jan Oddvar Eide. Utestedet Midnight. Foto: Jan Oddvar Eide.

#4. Den billigste øla finner du på Midnight.

Midnight i Vestre Strandgate selger en 0.6 liters øl for 75 kroner. Se forøvrig en oversikt over alle ølpriser i byen her: Her får du byens billigste halvliter Også nyåpnede St. Leif, i Tollbodgata, har utmerket seg blant dem som vil drikke billigere.

Christianssand Brygghus. Foto: Reidar Kollstad. Christianssand Brygghus. Foto: Reidar Kollstad.

#5. Den beste øla finner du på «Brygghuset».

Egenbrygget øl i tillegg til et velholdt sortiment av det meste du måtte ønske deg. Christianssand Brygghus i Tollbodgata is the place for you.

#6. «To for en» er en hellig ku

Som i alle andre byer der studenter møtes og teller på kronene for å ha råd til enda en øl, er konseptet om «to for en», det være seg øl, vin eller andre fine ting, verdt å gi litt ekstra for. Finnes på flere av byens vannhull, særlig på torsdager.

#7. I gode og onde dager…

Selv om røverhistoriene om kristen pietisme kanskje har overdrevet giftegalskapen på Sørlandet en smule er det ikke å skyve under en stol at mange folk gifter seg tidlig i bibelbeltet. Også folk som ikke er spesielt religiøse.

Å støte borti en gift, eller i hvert fall forlovet, sørlending i den første timen din på IT-linja på UiA er derfor ikke en umulighet. Go native og la de kleine spørsmålene hvile til en annen gang, ekteskap i 20-åra er faktisk ikke så kontroversielt her.

Udtrykkene får du på både kopper og buttons! Foto: Maren Hald Bjørgum Sørlendinger har selvsagt sine egne, litt særegne, uttrykk. Foto: Maren Hald Bjørgum

#8. «Se det» betyr ikke at du skal se på noe

Det er faktisk et av flere sørlandsuttrykk som brukes som hilsning. Som «javel». Se forøvrig vår liste over sørlandske ord og uttrykk du burde kunne i vår survival guide. I vår var vi forresten på campus for å spørre UiA-studentene om typiske sørlandsuttrykk. Vet du hva fuia, spiggent og paltosk egentlig betyr?

Publisert: