Her kan du kjøpe klær med god samvittighet

Interessen for rettferdig handel øker blant unge. Vi gir deg en oversikt over du finner etisk handel.

Oppdatert:
FAIR: Flere butikker driver med etisk handel. Her er en oversikt.

Ei t-skjorte for under hundrelappen blir sett på som et bra kupp.

Samtidig skal det ikke mye hoderegning til for å forstå at alle involvert i produksjonen av klesplagget kanskje ikke har blitt rettferdig betalt. Noe man ikke liker å tenke på, for det finnes jo så mange fine og billige klær.

Svir litt ekstra i lommeboka

For en vanlig forbruker er det vanskelig å vite hvilke butikker som ikke bare forsikrer seg om at alle involvert i produksjonen får rettferdig lønn, men også at klærne er laget av materialer som er bra for naturen og laget på en miljøvennlig måte.

Etisk handel, kalles det.

Ulempen med etisk handel er nettopp prisen. Det svir litt ekstra i lommeboka, men kanskje du finner ut at ett kvalitetsplagg er bedre å ha i skapet, enn fem billigplagg.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Lanserer «piratkopi» av Louis Vuitton

FAIR: Trond Mikkelsen hos Fairplay Design i Østervåg har stor tro på rettferdig handel, men han kaller likevel butikken for en nisjebutikk.

Etisk i Østervåg

I Norge har vi ikke kommet like langt som andre land når det gjelder etisk handel. Stavanger er ikke et unntak. I Østervåg holder imidlertid FairPlay design til, en butikk som driver med etisk handel. Ifølge eier Trond Mikkelsen springer ikke folk ned dørene, akkurat, for å handle hos dem.

Han kaller FairPlay for en nisjebutikk, men merker en økende interesse for hva de driver med blant de unge.

Etisk handel bidrar til en mer rettferdig verden.

\- Ofte er det de yngre som er opptatt av etikk og miljø. Ellers er bevisstheten rundt etisk handel mye større i andre land. Jeg tenker det tar tid, men at det snart er stort i Norge også, sier Mikkelsen.

\- Folk vet jo ikke hva de kjøper. Det er moderne slavearbeid. Etisk handel bidrar til en mer rettferdig verden. Vi betaler prisen det faktisk koster å lage ei t-skjorte når vi kjøper ei t-skjorte, sier han.

- Hvordan vet dere at produsentene holder det de lover?

\- Det er et komplisert system, og vi går nok lenger enn mange andre for å sjekke. Mange av produsentene har vi møtt personlig. Ellers ser vi etter sertifiseringer som fairtrade og GOTS, og lignende. Vi krever mye av de vi handler med, sier Mikkelsen.

**LES OGSÅ:

LES MER:

- Jeg trenger i hvert fall ikke kjøpe truser lengre!

Oversikt over etiske butikker

Fairplay har ikke nettbutikk, men er på Facebook.

Her er noen forslag til andre butikker som driver med etisk handel. Alle er utenlandske, men du kan få varene sendt til Norge.

1. People Tree

Screenshot av klær fra People Three sin nettbutikk. Pris i pund, 1 pund er cirka 12 NOK.

www.peopletree.co.uk

Her finnes litt av alt, fra originale mønster i ulike farger til ensfarget svart. Klærne ser vanlige ut, ikke super-hippie-inspirert som man ofte ser i fairtrade-butikker.

Det meste er laget av organisk bomull. Ifølge dem selv var de den første som ble godkjent av GOTS (Global Organic Textile Standard). People Three er nøye på at produksjon av klærne skjer på en måte som påvirker naturen minst mulig. Veving og brodering er mye brukt. Klærne lages i utviklingsland, mange av samarbeidspartnerne er i India. På hjemmesiden er de åpne om hvor klærne produseres. Prisen for et klesplagg ligger på 300 – 800 kroner, og man må også beregne frakt og toll. Studentrabatt, og 10 prosent rabatt på første kjøp.

(Kan være verdt å sjekke om du finner drømmeplagget ditt fra People Three på www.etiskmote.no, noen av klærne leveres nemlig her også, så slipper du toll).

**LES OGSÅ:

LES MER:

Klesdesigneren som ikke kan begrense seg

LES MER:

«Sorry gutta, skjegg er ut»

2. Kowtow

Screenshot av et utvalg av Kowtows klær. Pris i euro, 1 euro = cirka 9 NOK.

www.kowtowclothing.com

Kowtows klær er litt dyrere enn People Three, men veldig kule! For det meste basisplagg i nøytrale farger som svart, hvit og beige. Mye oversized med fine snitt og originale detaljer. Kowtow bruker bare økologisk bomull som er stemplet av fairtrade og SKAL International (SKAL driver tilsyn hos økologiske selskaper og stempler de som oppfyller kravene).

Plaggene lages i Kolkata i India. Ifølge Kowtow selv har de ansatte i India følgende fordeler: lønn de kan leve av, pensjon, husleie (som er fem prosent av grunnlønna), gratis transport til fabrikken, betalt ferie, helseforsikring, lunsj, overtidsbetalt, god ventilasjon på fabrikken, fordeler fra arbeidsstedets fagforeninger og barna deres får gratis skolegang og . Ikke rart at klærne koster noen kroner ekstra! De ansatte jobber bare med fargestoffer som er GOTS-godkjent; stoffer som ikke inneholder farlige elementer som nikkel, bly, formaldehyd, aminer, pesticider eller tungmetaller.

For å få gratis frakt til Norge må du handle for 350 dollar, som tilsvarer cirka 2800 kroner. Handler du for mindre enn dette må du betale 40 dollar i frakt (ca 330 kroner). Toll kommer i tillegg.

3. Beaumont Organic

Screenshot av klær fra Beaumont. Pris i euro, 1 euro = cirka 9 NOK.

www.beaumontorganic.com

Denne nettbutikken samarbeider bare med produsenter som lager klærne sine i Europa (i hovedsak England og Portugal), betaler rettferdig lønn og tilbyr gode arbeidsforhold. Denne nettbutikken passer bra for dere som er ute etter klær som ikke lages i Asia eller Afrika.

Beaumont Organic selger klær laget av organisk bomull, bambus, lin, ull og det de kaller "vegetable-tanned leather", som er en måte å lage skinn på uten å bruke kjemikalier. De bruker også restestoff i klesproduksjonen - altså stoff som er til overs og ellers ville blitt kastet.

Et enkelt og oversiktlig skjema i dette innlegget på Aftenbladets moteblogg, lærer deg mer om stoffene som brukes i klesproduksjon.

Prisene er noe høye også på denne nettsiden, men du finner mye på salg. Å få klærne fraktet til Norge koster 15 pund, cirka 192 kroner. Også her kommer toll i tillegg. Toll-reglene for å handle klær fra utenlandske nettsider finner du forresten her.

4. Gather&See

Screenshot av utvalgte klær hos Gather&See. Pris i pund, 1 pund = cirka 12 NOK.

www.gatherandsee.com

Friske og fine klær! Godt utvalg av farger og mønster, men også basisplagg i nøytrale farger. Prisene er ikke for høye (til å være fairtrade).

Gather&See selger klær som er fairtrade, organisk, håndlaget, småskala-produsert, eco-vennlig og resirkulert.

Men alle klesplaggene er ikke alt dette på en gang. Alle merkene du får kjøpt hos nettbutikken faller inn under minst to av disse seks kategoriene. Når du trykker på et klesplagg, kommer det opp hva som gjelder for dette plagget, for eksempel «eco-friendly, fairtrade and handmade».

**LES OGSÅ:

LES MER:

Made With Hart satser i Oslo

5. Armedangels

Screenshow av klær som selges av Armedangels. Pris i euro, 1 euro = cirka 9 NOK.

www.armedangels.de

Tysk, råkul nettbutikk med ikke så altfor galne priser. 30 pund, cirka 270 kroner for frakt til Norge.

Tyskland har kommet langt når det gjelder miljøvennlig og organisk. Det merkes også igjen i klesproduksjonen, og det finnes en rekke tyske nettbutikker som denne.

Armedangels står for fairtrade, organisk bomull, miljøvennlige stoffer og rettferdig lønn. Hensyn til mennesker og natur.

Noe av teksten i nettbutikken er på tysk, men den er så brukervennlig at du likevel finner fram.

**LES OGSÅ:

LES MER:

Camilla (25) er møbeltrekker. Er hun den eneste unge i sitt yrke i hele området?

6. Bleed Clothing

Screenshot av et utvalg klær hos Bleed Clothing. Pris i euro, 1 euro = cirka 9 NOK.

www.bleed-clothing.com

En til av de tyske nettbutikkene. Bleed clothing selger klær som er mer rocka og surf-inspirert. De selger også noen finslige skjorter, så i grunnen et nokså variert utvalg.

Bleed Clothing bruker organisk bomull, cellulose fra eukalyptus (en plante), hamp, resirkulert polyester, kork (barken av korkeik er ifølge nettsiden «svaret på vegan skinn» og skal visstnok være et mirakel) og multifarga garn.

Nettstedet skilter med 100 prosent organisk og 100 prosent fairtrade. Klærne produseres i Portugal og Polen, men også noen i Kina.

LES OGSÅ: Motebloggen: Tenk før du handler

Publisert:
Oppdatert:

Her kan du shoppe miljøvennlig mote

Her er en oversikt over norske og utenlandske nettbutikker som tilbyr miljøvennlig og etisk mote.

Oppdatert: