Inger Eline (20) flyttet hjem til foreldrene for å starte egen bedrift

Hun har alltid elsket dyr. Nå driver Inger Eline Ribe Rudihagen sin egen hundebarnehage.

Publisert:
Den lille valpen Smilla på litt over tre måneder er fast innom hundebarnehagen som Inger Eline Ribe Rudihagen (20) driver på egen hånd.

HØVÅG: – Jeg jobber ofte ti timers vakter, men det går egentlig veldig greit. Jeg elsker jo dette, forteller den ferske gründeren Inger Eline Ribe Rudihagen (20).

For to måneder siden startet hun sin egen bedrift: en hundepassertjeneste på dagtid.

LES OGSÅ:

LES MER:

Åpnet Sørlandets første e-sportsbar: – Endelig!

LES MER:

Den store bruktguiden: Her kan du gjøre kuppene i Kristiansand

– Det var nå eller aldri

Ideen kom for tre år siden, da hun og ei venninne så smått begynte å planlegge oppstart av egen hundebarnehage.

Det hele ble lagt på is, og de valgte helt andre retninger etter videregående. Inger Eline flyttet til Kristiansand for å studere årsstudium i historie ved UiA, men hun greide ikke helt å gi slipp på drømmen.

– Jeg har alltid elsket dyr, og da jeg var liten ville jeg bli veterinær, men så har jeg ikke den interessen for medisin. Det jeg liker er å ta vare på hunder, gå tur med dem og trene dem.

I løpet av året ble flere og flere hundebarnehager startet opp rundt i landet.

– Jeg følte på litt tidspress på å være først i området. Det var nå eller aldri.

Å starte opp sin egen bedrift krever mye tid og penger. Inger Eline valgte å satse på sin lidenskap: hunder.

Valgte å følge drømmen

Hun valgte å følge drømmen og flyttet derfor hjem til foreldrene i Høvåg. I september startet hun opp hundebarnehagen «Kitas Fristed» i den gamle låven på eiendommen, samtidig som hun startet på hundetrenerutdannelse ved Innlandet hundesenter.

– Det er jo litt mindre risikofylt å starte opp her hos mamma og pappa, sier Rudihaugen, som ikke er i tvil om at hun ville satset på egen bedrift uavhengig av lokalet hos foreldrene.

– Da hadde jeg nok kanskje tatt dyrepleier-utdannelse så jeg kunne hatt en jobb jeg tjener godt på ved siden av og for å ta opp lån til lokale.

Hun kommer fra en gründerfamilie, hvor både faren, mora og broren har startet egen bedrift. Det har kommet godt med.

Gründerfamilie

Begge foreldrene til Inger Eline er selv gründere. Moren startet et helsestudio i Lillesand og faren har startet en kleskjede og vært sjef for flere nyoppstartede bedrifter. Barna ble rådet til å ikke følge i deres fotspor.

– De vet jo hvor mye jobb det er med egen bedrift. Men de har vært veldig positive og har hatt lyst til å hjelpe meg. Jeg tjener jo veldig på deres erfaring som gründere.

Hun har kjent på hvor stort ansvar det er å starte sin egen bedrift.

– Det har gått veldig bra, men det er utrolig mye å gjøre. Jeg tenkte på et tidspunkt «ok, nå har jeg funnet ut alt jeg trenger å gjøre». Men det dukker stadig opp ting, og det er en veldig bratt læringskurve, forteller hun.


I idylliske omgivelser på Høvåg har hundene nok av plass å løpe på.

– Alt ansvaret ligger på meg

– Hva har vært det mest utfordrende med å starte opp noe eget?

– Det må være følelsen av at hvis ikke jeg gjør noe, så skjer det ingenting. Alt ansvar ligger på meg. Hvis noen har klager, så går det på meg. Ansvaret er nok det vanskeligste, ja.

Hun oppfordrer andre som går med tanker om å starte opp egen bedrift om å virkelig sette seg inn i hva det innebærer, før man kaster seg ut i det.

– Får du det til å fungere økonomisk? Får du det til å fungere tidsmessig? Og noe av det viktigste er at man ikke kan regne med å tjene penger det første året eller to. Det er en av de største fallgruvene har jeg skjønt.

Å ha en betalingsvillig kundegruppe er helt avgjørende for å lykkes med en bedrift, mener administrerende direktør i Innoventus Sør, Kamilla Sharma. Hun ble i 2017 kåret til Årets kvinnelige leder på Sørlandet.

Ikke nok å være unik

Kamilla Sharma er administrerende direktør i innovasjonsselskapet Innoventus Sør, og jobber ofte med unge gründere. Hun mener noen sentrale spørsmål å stille seg når man skal etablere egen bedrift er:

Hvordan løser kunden problemet i dag? Hvor stor er frustrasjonen? Er kunden villig til å betale for tjenesten som etableres?

– Det er selvfølgelig også helt avgjørende å kartlegge de viktigste konkurrentene som eventuelt opererer i markedet, skriver Sharma.

– Hvor viktig er det å være unik for å lykkes?

– Det er alltid positivt å være tidlig ute med en løsning, men for å lykkes er det viktig å ha en betalingsvillig kundegruppe. Det å være unik er ikke tilstrekkelig dersom ingen er villig til å betale for tjenesten.

LES OGSÅ:

LES MER:

Personlig trener Helene (24) måtte rømme fra rutiner og hverdag for å finne seg selv igjen

LES MER:

Kreftrammede Christine fikk reaksjoner da hun ikke ønsket brystprotese: – Jeg er paddeflat på den ene siden og det er jeg stolt av

Publisert:

Press, utbrenthet og søvnløse netter: Slik er det å satse som ung gründer

De har ofret tid med familie og venner, jobbet i flere hundre timer, og kjent på presset for å levere. Vi har møtt tre gründere på Sørlandet som forteller om hvordan og hvorfor de har satset.

Oppdatert: