13 tips for et sunt parforhold

Gjør dere rustet til å takle kriser.

<3<3<3: Hvor god dere takler konflikter, avgjør om forholdet varer eller ei.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

\- Alle par krangler, men det utgjør ikke forskjellen på gode og dårlige parforhold, sier psykolog og parterapeut Catrin Sagen.

Forskning av nygifte par viser at det som er avgjørende er hvordan parene klarer å leve med konflikter, og om de klarer å reparere skadene. Altså ikke konflikten i seg selv, sier Sagen.

Hun får støtte av Karl Johan Seim-Wikse, som er psykologspesialist med bakgrunn fra både offentlig, frivillig og privat sektor. Han har arbeidet med barn, unge og familier, samt voksne med psykiske lidelser, rus- og avhengighetsvansker, og parterapi.

\- Vi trenger nærvær i eget liv. Å føle på hva vi driver med. Sannheten er at ingen tvinger deg, og det er ikke partneren din som begrenser deg. Hvis egne valg føles feil, må du finne ut av ting. Men bruk tid, ikke forhast deg ut av forholdet – mange har erfart at det ikke var særlig lurt, advarer Seim-Wikse.

Følg Byas.no på Facebook!

Her er 13 tips som gjør dere bedre rustet til å takle kriser:

1. Ta grep

Hvis du begynner å kjenne likegyldighet til krangler, kan det være du er i ferd med å fjerne deg.

2. Vær nær hverandre

For mange kan det gå lange perioder uten intimitet og seksuell kontakt. Hormonene som skilles ut ved slik nærhet, binder oss sammen som par. Bli kjent på nytt!

**Visste du at

Les også

Stavanger finnes på het topp 10-liste

?**

3. Gi bekreftelse

Man trenger ikke være enig i partnerens forventning, men bekrefte den, ved for eksempel å si at «jeg skjønner at dette er viktig for deg».

4. Snakk!

Vær obs på hva som plager deg, og ta det opp. Det er viktig å finne ut av hva mistrivselen kommer av. Kanskje har partneren det på liknende måte, og det blir enklere å ta tak i det og få til en endring.

5. Gjør noe nytt sammen

Parforskning viser at å lære noe nytt, eller oppsøke nye aktiviteter og opplevelser, kan øke interessen for partneren. Reis, lag god mat, sett dere inn i et nytt fagfelt. Bryt gjerne komfortsonen.

6. Forstå

Vær lydhør for den andres behov, og interessert i personen. Vær nysgjerrig, anstreng deg for å forstå, ikke bli fastlåst til egne meninger og behov.

7. Gi rom

Mange fører regnskap: «Skal du på fest, så skal jeg på fest». Andre holder på med tyveri – henter ut mer enn de gir. Den fineste formen er positiv gjensidighet; å gi partneren tid til for eksempel en hobby, uten å kreve noe tilbake, fordi du anerkjenner at den er viktig. Det blir en investering i relasjonen.

**Singel? Her er

Les også

sjekke-ekspertens Tinder-tips

. Eller du kan se hvordan du ikke skal gjøre det? Sjekk ut

Les også

topp 10 Tinder-moments

.**

8. Reparer fortløpende

Gjør opp etter krangler. Det er like viktig å kunne ta imot en unnskyldning som å beklage.

9. Se bak krangelen

Ofte krangler man om oppvask, rydding og tidsbruk, mens det i virkeligheten handler om spørsmål som: «Respekterer du meg? Kan jeg stole på deg? Er du her for meg?»

10. Fortell om gamle skader

Alle har indre, følelsesmessige blåmerker. De synes ikke på utsiden, og er viktig å fortelle partneren om.

11. Paridentitet

Tenk på paret som en egen enhet: «Jeg vil egentlig rydde i boden, du vil egentlig klippe gresset, men paret vårt trenger å drikke kaffe».

12. Vær raus

Mennesket er konstruert for å oppdage fare. Også i forhold handler det om overlevelsesinstinkt – vi fester oss lettere til negative utsagn, enn positive. For hvert negative utsagn bør det komme fem positive.

13. Søk hjelp i tide

På samme måte som bilen og huset må vedlikeholdes, må også forholdet det. Når kranglene blir destruktive, og kommunikasjonen går i stå, er det lurt å oppsøke hjelp.

**I et forhold, men på Tinder?

Les også

Er det egentlig greit

?**

Dette er en forkortet versjon av en artikkel er levert av månedsmagasinet Aftenposten Oppvekst. Les hele her.

Publisert: