Kan man gå hele livet uten mensen?

I dag har jenter mange ulike muligheter når det kommer til prevensjon, og flere gir oss mulighet til å mer eller mindre leve uten mensen. Det høres ganske så flott ut, men er dette greit for kroppen?

Jenter har mange muligheter når det kommer til valg av prevensjon, blant annet p-ring, p-stav, p-pilla og p-plaster som man ser her.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Mensen er noe som får gutter til å rynke på nesen og lukke ørene, og jenter til å riste på hodet i frustrasjon eller puste lettet ut når den endelig kommer, et par dager for seint.

Er man én av dem som heller mer mot frustrasjons-delen, er det flere måter å avlyse det månedlige besøket på, eller i hvert fall utsette det.

Man kan droppe å ta pause mellom pillebrettene, eller velge en mer langvarig løsning som p-stav eller spiral.

P-stav sitter i armen i tre år, og hvis du er heldig kan du få tre år(!) som mer eller mindre mensfri. Spiral derimot varer i fem år, og er en av de mest stabile prevensjonsmidlene når det kommer til et liv uten mensen.

Men hva sier kroppen til å droppe denne naturlige prosessen?

LES OGSÅ: Slik unngår du kjønnssykdommer

– Ikke farlig

Ifølge avdelingsleder ved Helsestasjonen for Ungdom i Stavanger, Ingrid Andreassen, er ikke dette noe jenter trenger å bekymre seg for.

– Det er det ikke noe problem med! Da er du nok enda mer sikker mot å bli uønsket gravid i tillegg, siden du konstant bruker prevensjon, sier Andreassen til Byas.

Man trenger heller ikke å tenke over hvor menstruasjonen blir av – for den blir ikke produsert.

– Det er ikke sånn at det «samler seg opp» mensen når du bruker prevensjon. Prevensjonen gjør at du unngår eggløsning, dermed blir ikke menstruasjonen produsert av seg selv. Det syntetiske tar over syklusen, og blødningsmønsteret endrer seg deretter, forklarer Andreassen.

Ingrid Andreassen er klar på at å hoppe over mensen ikke er noe farlig eller utrygt.

Varierer fra person til person

Selv om dette ser lovende ut for dem som helst ville levd uten mensen på fulltid, er det dessverre noen begrensninger for hva de vanligste typene for prevensjon kan gjøre.

– Vi vet ikke på forhånd hvem som i en fem års-periode blir så å si blødningsfrie med spiral, det vil variere fra person til person, sier Andreassen.

Uansett om du er en av de heldige som opplever mange år uten mensen med spiral, er det én ting du ikke kommer unna:

– Mellomblødninger, i større eller mindre grad, er nok noe man vil oppleve å få uansett, avslutter Andreassen.

MER FRA BYAS:

Les også

Ellen (25) fra Stavanger har skrevet bok om kvinners underliv

Les også

Kan du forskjellen på Ibux og Paracet?

Les også

Bekymret russ ringer helsetelefon midt på natta med spørsmål om sex og sykdom

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert: