Uten mat og drikke kan helten faktisk duge
De beste tipsene for å komme gjennom eksamensperioden er gjerne: drikk mye vann, spis sunt, spis regelmessig. Mohamed kan ikke følge disse tipsene. Han feirer ramadan og kan verken ta en kopp kaffe, eller spise frukt eller nøtter når solen står på himmelen.
I likhet med over 10 000 andre studenter ved Universitetet i Stavanger, har Mohamed Ahmed Hassan eksamen denne våren. Han tar årsstudium i engelsk og har sin første eksamen den 20. mai. Han, som mange, kjenner på presset av eksamensperioden.
Men, når de fleste gjerne ville kjøpt seg en kaffe, energidrikk eller en sjokolade for å holde på motivasjonen, må Hassan holde tilbake.
Fra 5. mai til 4. juni feires ramadan over hele verden. Mange muslimer, verken spiser eller drikker mellom soloppgang og solnedgang. De faster. Det gjør Hassan også. For han handler det om å sette ting i perspektiv.
– Det er for å rense kroppen. Også for å få medfølelse med de som kanskje ikke har mulighet til å spise hver dag. De som lever i fattigdom, sier 21-åringen.
Fra klokken er rundt 04.00 til omtrent klokken 22.00 skal han avstå fra mat og drikke. Han har fastet hvert år siden han var 14 og sier at kroppen begynner å bli vant til det.
– Jeg er kanskje litt mindre produktiv når ikke jeg får spist og drukket, men det er ikke så vanskelig å ikke spise som mange kanskje tror. Man tenker mest på å være den beste muslimen man kan, sier 21-åringen.
LES OGSÅ:
Dette skjer dersom du blir tatt for juks på eksamen
Én av seks studenter innrømmer eksamensjuks
Tenker sjelden på mat
De som har opplevd en eksamensperiode, vet hvor stressende det kan være. På Studentenes helse- og trivselsundersøkelse fra 2018 svarte 44 prosent at de plages svært mye eller en del, av eksamensangst. Hassan opplever også stress og vet han må gjennom mye stoff før eksamensdagen.
– Den første eksamen er i amerikansk litteratur. Det er den eksamen jeg er mest nervøs for. Det er mange tekster å lese og mye å pugge, sier han.
Han gjør alt som vanlig selv om han faster. Leser, trener, jobber og er med familien. Hassan sier han trenger å holde seg i aktivitet. Og mener at å lese til eksamen faktisk gjør det enklere å ikke tenke på at han er sulten.
– Jeg prøver å fokusere på å lese. I tillegg er det nesten lettere å konsentrere seg når ikke man trenger å ta dopauser, sier Hassan litt lattermild.
Å slite sammen
For mange ville det kanskje vært utenkelig å gå så mange timer uten mat. Hassan sier at det hjelper at de er flere som gjør det sammen.
– Når vi er flere som sliter sammen, så går det faktisk bedre, sier han.
– Du sier sliter, men i stad så sa du at det gikk greit?
– Det er jo ikke bare lett. I Norge er sola oppe lenger enn i andre land, og vi må derfor faste lenger. Man må bare ha noe å gjøre så man ikke tenker på mat. Jeg trener eller leser til eksamen. Det er lettere når man har et system på ting.
Rare bivirkninger
Selv om han faster, betyr det ikke at han ikke spiser i det hele tatt. På natta, etter solnedgang, kan Hassan spise så mye han vil.
– Jeg pleier å spise så mye jeg klarer, fra jeg bryter fasten til rundt klokken ett eller to på natta, sier han.
Da kan han spise alt fra cornflakes til store porsjoner med middag. Han kan spise så mye han vil, frem til soloppgang, som på denne tida av året er rundt klokken 05.00 i Norge.
Hassan drikker ikke kaffe. For å våkne ville han heller kjøpt en energidrikk. Denne eksamensperioden må han avstå fra det. Han sier at selv om han ikke tenker altfor mye på mat når han faster, så har fasten noen merkelige bivirkninger.
– Noe som er litt rart er at når jeg ikke kan spise eller drikke, så har jeg lyst på alt det jeg ikke ville hatt ellers. For eksempel så drikker jeg aldri brus, men for tiden har jeg veldig lyst på det.
En ekstra «effort»
Ramadan handler ikke bare om å faste. Hassan ber bønn fem ganger om dagen. På slutten av ramadan gir man gjerne én prosent av inntekten sin til en veldedig organisasjon.
For Hassan og muslimer over hele verden er ramadan den viktigste måneden i året.
– Jeg gleder meg som regel til ramadan. Man får vært mye med familien. Også føler man kanskje at man er en bedre muslim akkurat da. Man setter liksom inn en ekstra «effort».
Og Hassan må ikke bare sette inn en ekstra «effort» som muslim, for om få dager braker det løs. Første eksamen skal gjennomføres. Siste lese-innspurt er i gang. Fem timer skriftlig eksamen. Heller ikke da er Hassan redd for at han skal tenke på sulten.
– Jeg skriver mye bedre hvis ikke jeg spiser. Jeg kommer inn i en slags flyt. Ofte pleier jeg å glemme mat når jeg har eksamen uansett, avslutter han.
MER FRA BYAS:
Fem måter du kan bedre konsentrasjonen din på
Nesten 40 søkere per studieplass på UiS sin nye paramedisin-linje
Dette er de mest populære studiene ved UiS
Slik holder du «lykkepromillen» gjennom påsken
Maren Kronlund, prosjektleder for Lykkepromille, kommer med tips for å holde nettopp «lykkepromillen» gjennom påsken.
Relaterte artikler
- AKTUELTHvilken av disse er #byasbeste kafé?2 ÅR SIDEN
- AKTUELTSlik holder du «lykkepromillen» gjennom påsken4 ÅR SIDEN
- LIVSSTILEnergiløs i høstmørket? Her er superenkle tips til mer vinterenergi3 ÅR SIDEN
- LIVSSTILEnergiløs i høstmørket? Her er superenkle tips til mer vinterenergi2 ÅR SIDEN
- LIVSSTILDe skal bruke 100.000 kroner på festival-festing i sommer4 ÅR SIDEN
- AKTUELTAlt du trenger å vite om Mablis 20229 MÅNEDER SIDEN