Livsstil

Årets høstmote: – Tenk den ulydige 90-tallsungen

Med ny sesong, kommer nye trender. Vi spurte byens butikk-eksperter om hva som er in.

Oppdatert:
 • Lena Rustan Fidjestad

Vi har hørt med mote-ekspertene Jeanett Olsen og Gorine Tharaldsen, om hvordan årets høstmote blir. Alle foto: Lena Rustan Fidjestad

Det er på tide å oppdatere garderoben. Ifølge Jeanett Olsen ved Høyer Sørlandssenteret er årets høstmote særlig inspirert av et tiår de fleste av oss vokste opp i.

– Mye er inspirert av det rocka 90-tallet i trendbildet nå, i tillegg til den mer minimalistiske skandinaviske stilen som fortsetter, forteller hun.

[sc name=»Facebook-teaser» ]

Foto: Lena Rustan Fidjestad Jeanett Olsen ved Høyer Sørlandssenteret. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Som eksempel på styling trekker Jeanett fram en fløyelskjole som sitter inntil overkroppen, men som er litt utsvingt over hoftene, med V-hals.

– Den er et it-plagg, så til de grader. Jeg ville kombinert med en pologenser, sneakers og en skinnjakke over. Om man er litt crazy er særlig skinnjakker med ulike patches trendy akkurat nå, beskriver hun.

_**LES MER:

LES MER:

Dette vil moteprofilene gå med i høst

Foto: Lena Rustan Fidjestad Denne kjolen i fløyel er et av høstens store it-plagg, ifølge Jeanett. Her har hun kombinert den med en pologenser, og skinnjakke over.

V-hals med pologensere, som vi husker fra 90-tallets glansdager, har virkelig inntatt moteverdenen med storm.

Man skal leke seg mer

– Flowerprints er også alltid kult. Man kan kombinere med en T-skjorte med trykk, og en flowerprintet bomber over, sier Jeanett.

– På 90-tallet piercet man alt man kunne pierce. Det kommer litt inn i motebildet nå.

Foto: Lena Rustan Fidjestad Høyhalset pologenser, kombinert med ullgenser, og skinnbukse til. Her er et eksempel på jordfarger ton i ton.

Nytt av sesongen er ballong-ermer og bell-sleeves på kjoler og gensere. Jeanett forklarer at man skal leke seg litt mer i høst, både med plagg og materialer.

– Også når det kommer til smykker. På 90-tallet piercet man alt man kunne pierce. Det kommer litt inn i motebildet nå. Tenk den ulydige 90-tallsungen – rocka og kult, forklarer Jeanett.

_**MOTE:

LES MER:

Disse Kristiansandsguttene satser på sløyfer

Foto: Lena Rustan Fidjestad Jeanett satt sammen dette stativet, som inspirasjon i forhold til snitt, materialer og farger, før KRSby kom på besøk.

Grønn – sesongens viktigste farge

Fløyel og tungt skinn er to av høstens klare material-tendenser. Av andre materialer trekker Jeanett fram ull, pelskåper – ekte og uekte, denim og blonder.

Fargen som troner nå er grønn – i ulike nyanser, men helst dyp mosegrønn, om en skal tro Høyer-eksperten. Andre farger hun har tro på er rødtoner og jordfarger som går ton i ton.

– Vide bukser er fortsatt veldig aktuelt – gjerne croppet i beina, kombinert med et par kule ankelstøvletter. De kommer stadig mer, nå som folk har blitt mer vant til dem. Folk bare; det smeller aldri – men nå har det smelt så sykt, forteller Jeanett entusiastisk.

_**STIL:

LES MER:

Bli med inn i klesskapet til Alberita Nikci

Foto: Lena Rustan Fidjestad Vide bukser er veldig trendy om dagen – særlig om du finner en i fløyel.

Den vide buksa kan kombineres med en markert kåpe, gjerne en dobbeltbrystet sailorinspirert type. I motsetning til i fjor, hvor det kun var lange kåper med knyting i livet som gjaldt, kan man i år velge mellom ulike lengder.

Rocka skinnjakker

Den rocka skinnjakka holder stand – både den klassiske sorte, og i andre farger.

– Skinnjakker passer til absolutt alt. Det går mye i 90-tallsinspirerte bikerjakker nå, med tyngre skinn, glidelåser, stretch på sidene og store slag, beskriver Jeanett.

På føttene kan man gjerne ha sneakers – både til kjoler, dressbukser og skinnbukser, om man ikke vil gå for tradisjonelle ankelboots.

[sc name=»Relatert klikksak» ]

hoyer4 Kåpene kan være kortere nå, og blondekjoler med ballong-ermer er veldig trendy.

Gikk tom for grønne plagg

Gorine Tharaldsen, daglig leder hos Image Sandens, bekrefter mye av det Jeanett sier.

– Det er særlig tyngde på grønt – i alle nyanser, plommefarge, rust, en del kamel, og jordfarger kombinert i ulike toner sammen, forteller Gorine.

Foto: Lena Rustan Fidjestad Daglig leder hos Image Sandens, Gorine Tharaldsen.

Hun mener de kjøligere grønntonene kler de fleste.

– Grønt passer veldig godt både til mørke og lyse hudtoner, så vi har hatt veldig god respons på fargen. For en stund siden var vi faktisk helt tomme for grønne plagg, fortsetter hun.

Av andre trender nevner hun rette dressbukser, ullkåper i forskjellige lengder – fra de lange til kortere varianter, tykke strikkegensere, glidelåser med «ring»-lås, pels – ekte og uekte og bikerjakker.

_**MOTE:

LES MER:

I denne butikken kan du bytte truser og sminke etter å ha prøvd det på hjemme

Foto: Lena Rustan Fidjestad Blonder, grønt og skinn er noen av høstens klareste trend-tendenser.

Selger mye ullkjoler

– Vi selger også veldig mye ullkjoler. Det som er deilig med dem, er at om man ikke helt vet hva man vil gå med, så trenger man kun å slenge på seg en sånn kjole, smile Gorine.

I likhet med Jeanett drar hun frem blonder som en stor trend denne sesongen.

– Blondene kommer nok enda sterkere inn i julekolleksjonen også. Slike plagg kan man både pynte opp, gjøre mer rocka, og ha en genser under – om man synes overdelen er for gjennomsiktig, forteller Gorine.

Foto: Lena Rustan Fidjestad Til høyre er eksempel på hvordan pene plagg kan kombineres med en mer sporty stil. Gorine viser også hvordan blondene kan kombineres med vide bukser, og en dekkende men pen BH for å få frem mønsteret.

Sporty og elegant

Hennes klestips for høsten er å blande sporty og elegante elementer i samme antrekk.

– Man kan for eksempel ha en dressa ullbukse og ullvest, med genser i stedet for skjorte, og pimpe opp antrekket med behagelige sko. Strikkekjoler kan kombineres med bikerjakke og boots. Kjør gjerne lag på lag med en sporty, men samtidig pen stil, forklarer Gorine.

Av tilbehør har Image-sjefen tro på klokker med ullreim, enkle små smykker som kan kombineres sammen, og øresmykker som kryper oppover øret.

– Ikke typisk kristiansandere å prøve nye ting

Ettersom kristiansandere henger litt etter, i forhold til trendy oslofolk, må Gorine av og til sette bremsen ned på innkjøp.

– Jeg har såklart lyst til å hente inn litt mer spennende ting, men det er ikke alltid like typisk kristiansandere å prøve, selv om man også finner dem som har lyst til det. Jeg prøver å høre på kundene mine, og gi dem det de etterspør, svarer Gorine.

_**TILBUD:

Foto: Lena Rustan Fidjestad Bomberjakka er fortsatt veldig trendy – særlig om du finner en mosegrønn variant.

Dette er høstens trender, ifølge moteekspertene:

- Farger: Ulike grønntoner, plommefarge, rust, en del kamel, og jordfarger kombinert i ulike toner sammen.

- Materialer: Fløyel, skinn, pels, ull, denim, ribbestrikk og blonder.

- Stil: Blanding av sporty og elegant, skandinavisk stil, samt rocka 90-tallsstil.

- Ytterplagg: Ullkåper i ulike lengder, bikerjakker i skinn, sailorinspirerte dobbeltbrystede jakker.

- Snitt: Vide bukser, ballong-ermer og høy hals kombinert med V-hals.

- Tilbehør: Enkle smykker i kombinasjon, og piercinger.

- Sko: Sneakers og støvletter

[sc name=»SVADA» ]

Publisert:
Oppdatert:
 1. Høst
 2. Mote
 3. Sørlandssenteret

Dette vil moteprofilene gå med i høst

Vi spurte noen av Kristiansands mest stilbevisste om hva de kommer til å gå med i høst, og hvilke trender de har tro på den kommende sesongen.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Inn i klesskapet: Alberita Nikci
  4 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Cechell Oftedal: – Gjennom hele barndommen hadde jeg bare noen få plagg, fordi vi var fattige
  4 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Plaggene du bør styre unna om du vil ha noe som holder
  4 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  Sonny Sehjpal: – Jeg har vært interessert i klær og hvordan jeg ser ut hele livet
  4 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Ny herrebutikk åpnet på Sørlandssenteret
  4 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Dette er høstens hotteste hårtrender
  4 ÅR SIDEN