Må du dra ut laderen etter bruk?

Er du en av dem som bare lar den stå i veggen?

Bør du dra laderen ut for hver gang - eller er det greit å la den stå i veggen?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Er du en av dem som lar laderne bli værende i stikkontakten etter bruk, eller drar du dem pliktoppfyllende ut samme øyeblikk som telefonen er fulladet?

Kanskje du har noen i husstanden som maser på deg, og sier det er farlig og strømsløsende å la laderen bli stående.

Det er det jo også, for så vidt, men det er likevel langt fra så ille som enkelte vil påstå.

Følg Byas.no på Facebook!

Så mye koster laderen deg

For å finne ut av hvor mye strøm en adapter bruker når den ikke lader noe, får vi hjelp av overingeniør Ove-Joakim Istad ved NTNU og Institutt for elektronikk og telekommunikasjon.

Han har sett på undersøkelser av laderes strømforbruk, blant annet denne av HowToGeek.

LES OGSÅ: Hold deg unna disse nettbutikkene

– De klarte knapt nok å merke forbruket i det hele tatt, men kom til slutt frem til at en lader som står i stikkontakten, men ikke brukes, trekker rundt 40 milliwatt, sier Istad.

Én milliwatt er altså tusen ganger mindre enn én watt - enheten man vanligvis bruker for å måle effekten av mindre elektriske apparater.

Istad påpeker likevel at forbruket vil variere veldig, blant annet med alderen til laderen.

Åtte øre i året

Det ser vi også ved å bla i Apple sine miljørapporter.

Laderen som følger med en Iphone 8 vil for eksempel trekke rundt 12 milliwatt når den ikke lader, mens en åtte år gammel Iphone 3G-lader trekker over 20 ganger så mye strøm som det.

LES OGSÅ:

Når vi regner sammen hvor mye energi en ikke-ladende Iphone 8-adapter bruker i løpet av ett år, og hva det vil koste deg, ender vi opp på rundt åtte øre.

Har du en eldre eller mindre effektiv lader, så vil du måtte mangedoble dette beløpet. I «verste fall» kan det koste deg opptil to-tre kroner i året.

Hva med brannfaren?

Vi hører jo stadig om ulykker og enkeltepisoder hvor ladere har smeltet, eksplodert, begynt å brenne eller gitt støt.

Faktisk er elektrisk utstyr, og feil bruk av det, trolig årsaken til rundt 30 prosent av norske boligbranner, ifølge Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap.

Men ifølge Håvard Kleppe, kommunikasjonssjef i Brannvernforeningen, er ikke ladere en så stor brannfelle som man kanskje får inntrykk av gjennom historier på sosiale og usosiale medier.

– Heldigvis er det svært få uhell med ladere og andre apparater i stand by-modus, og det er ikke et problem man trenger å blåse opp til en stor sak, sier han og legger til:

– Det er likevel en potensiell risiko hvis det er en fabrikasjonsfeil eller andre skader på elektronikken. Den risikoen er også størst når telefonen eller PC-en er plugget i.

LES OGSÅ:

Kleppe har ingen konkrete tall å vise til når det gjelder antall branner som skyldes ladere, men mener man ikke trenger å uroe seg over å la laderen bli stående ubrukt i stikkontakten.

Han anbefaler likevel å inspisere utstyret en gang iblant.

– Kjenn etter om det blir veldig varmt, eller se om det er noen svi- eller brune merker på det. Da bør det nok skiftes ut.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas.no, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert: