Kaya, Sandra og Ingeborg har startet opp eget magasin: – Vi skal bli verdens største

De tre kule damene står bak kunstmagasinet HYMEN (ja, jomfruhinne).

Oppdatert:
REDAKSJONEN: Kaya Sandegren, Sandra Abelsnes Stokka og Ingeborg Tysse er damene bak kunstmagasinet HYMEN.

Hymen. Engelsk for «jomfruhinne». Også navnet på det Oslo-baserte kunstmagasinet som de tre venninnene Kaya Sandegren (24), Sandra Abelsnes Stokka (23) og Ingeborg Tysse (23) startet opp i 2015.

Sandra og Ingeborg er begge fra Stavanger. Kaya er svensk.

– Hvorfor «hymen» - altså jomfruhinne?

– Haha, jo, nå skal du høre. HYMEN er et magasin hvor vi ønsker å vise frem nyetablerte kunstnere, og nye kunstnere må liksom sprekke en slags hinne når de først starter opp. En jomfruhinne. Samtidig passer navnet veldig godt til oss, da dette er vårt første, store prosjekt sammen. Vi vil bryte ut og rope «Hei verden, her e me!», sier Sandra.

– ... Og så er det jo veldig flotte bokstaver, da. Det ser pent ut, syns vi, og vi liker navnet veldig godt!

Følg Byas.no på Facebook

<3

Paris + vin = HYMEN

Treerbanden er ikke mer enn 23 og 24 år gamle, men ideen om et kunstmagasin oppsto allerede for fire år siden. I Paris. Over en større mengde vin.

– Alle vi tre møttes i Paris, og plutselig lekte vi med tanken om å starte et magasin sammen. Lenge snakket vi bare om det. Drømte. Men etter at vi dro tilbake til Oslo for å studere litt forskjellige ting, bestemte vi oss etter hvert for at vi var leie av å snakke og mer gira på «å gjøre», sier Sandra.

Både Sandra, Ingeborg og Kaya har sykt god greie på kunst og design, og Kaya er i tillegg en kløpper på alt som har med buisness å gjøre. Er lik: Bra team.

Så de gjorde! Kjørte på med armer og bein. Og i september i fjor kom første utgave av HYMEN ut i hyllene på Narvesen all over i Norge. Temaet var: «The Real Issue».

– Etter det har ting egentlig bare ballet på seg, mer og mer. Vi begynte i det små, men det er blitt ganske stort på relativt kort tid, sier Sandra, og legger til at HYMEN har et opplag på 600 per magasin.

Venner og buisness-partnere.

– Som et kunstgalleri på papir

HYMEN kommer ut to ganger i året (høst og vår), og i september kommer tredje utgave, med temaet «SUCCESS». Sandra sier at vi kan vente oss kunstnere med høye ambisjoner og skikkelig power.

I hvert magasin er det med 15-20 nyetablerte kunstnere som alle tolker det gitte temaet på sin egen måte. Det er Sandra, Ingeborg og Kaya som velger tema.

– HYMEN er en trykket visningsform. Det er som et kunstgalleri på papir. Mange kunstmagasiner viser frem fotografier av kunst som jo i utgangspunktet er tredimensjonal, mens vi prøver å snu dette litt rundt. At kunstnerene vi jobber med hele tiden jobber ut i fra tanken om at kunsten skal være tilpasset papir - altså i 2D.

– Hvor finner dere kunstnerene dere jobber med?

– På utstillinger, i byen, Khio, Huk om sommeren. Instagram. Av og til finner vi dem, og av og til finner de oss.

Sandra beskriver prosessen noenlunde slik: – Vi finner kunstneren/kunstneren finner oss. Flørter litt. Legger hverandre til på Facebook. Snakker kunst på chat. Møtes, drikker kaffe på steder med gratis påfyll. Kunstner sender inn forslag, vi jobber i prosess. Kunstner på atelier og vi er alltid tilgjengelig. (En ny) HYMEN fødes.

ASTRY - I am the only one.
NATURAL EXPRESSIONS.

Utstilling på Munch-museet

Planene er store, og ambisjonene likeså. Alle de tre redaktørene studerer ved siden av jobben, men planen er at det på sikt blir 100 prosent HYMEN på dem alle tre.

– Man er veldig opptatt for å si det sånn, og dette skulle i teorien ha vært en fulltidsjobb. Nå blir det cirka 50 prosent skole og 50 prosent jobb. Men tilsammen blir de liksom 150 prosent. Travelt! Det tar jo også litt tid før magasinet får etablert seg skikkelig, så om noen år... Da er drømmen å jobbe 100 prosent med HYMEN.

Forrige uke tok trioen HYMEN enda et steg videre, og hadde en fysisk kunstutstilling på Munch-museet i Oslo - «HYMEN and MUNCH = success.» Opplevelsen ga blod på tann, og Sandra sier at vi kan vente oss flere utstillinger fra dem i tiden fremover.

– Det var utrolig gøy! Masse folk og en veldig kul opplevelse. Det ga mersmak.

– Hvor er dere om noen år?

– HYMEN har hatt en enorm vekstkurve, og det er ingen tvil om at vi har store ambisjoner. Vi skal bli verdens største kunstmagasin. Vi har funnet en nisje vi mener fungerer, og tror absolutt at magasinet har potensial til å bli verdens største, sier Sandra og legger til:

– Hvis man tenker stort, og jobber skikkelig hardt for det, får man til overraskende mye. Det er jo bare til å prøve seg!

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Luisa (30) fra Stavanger er med i «SnapKollektivet»: – Vi vil bryte barrierer

LES MER:

* Rachello (26) tatoverte sine egne bein for å bli god

LES MER:

* Kjæresteparet spontankjøpte en gammel Hanomag Henschel 1973-modell

Publisert:
Oppdatert:

10 jenter som har imponert oss denne sommeren

Har du ikke fått med deg disse kule jentene, så er det på tide! Vi digger dere!

Publisert: