Livsstil

Slik feires valentinesdagen verden rundt

Valentinsdagen i Norge kan fort blekne i forhold til i andre land. Hva med å markere den med et massebryllup eller i en «Love bus» i Estland?

Publisert:
  • Håkon Netskar
Det store utland byr på så mangt på allehelgensdag.

Ghana

Glad i sjokolade? Da er Ghana landet å være i på kjærlighetens dag.

«Chocolate makes everything better» er slagordet som runger igjennom det vestafrikanske landet 14. februar. Det er nemlig innført den nasjonale sjokoladedagen på valentinsdagen.

Den lokale kakao- og sjokoladeproduksjonen hylles med at hoteller og restauranter sprer kjærlighet til folket med hjelp av sjokolade. Og som vi alle vet, går sjokolade og kjærlighet hånd i hånd.

Filippinene

Minst 230 par giftet seg i Rådhuset 14. februar 2008. Foto: AP Photo/Aaron Favila

Hva med å gifte seg på samme tid og sted i selskap med hundrevis av andre kommende ektefeller? Dette er faktisk noe man kan se under «massebryllupene» på valentinsdagen på Filippinene.

På Filippinene er det ikke unormalt å benytte anledningen til å ta forholdet et steg lenger på valentinsdagen. Det har vært bryllup med 1.500 par involvert på denne dagen.

Peru

I Perus hovedstad har også katter mulighet til å være med på valentines day.

Hvis ikke massebryllup er noe for deg, kanskje det er noe for kjæledyret ditt? Da kan du sende den til Lima for å delta i et bryllup hvor dyrene finner koner og menn på valentinsdagen.

Hundrevis av ektefeller i dyreverden, deriblant noen velkledde pinnsvin, ble gift i fjor. Initiativtaker Andre Lanatta, gjør dette for å rette oppmerksomhet mot ansvarlig dyrehold

India

Et par danser på valentinsdagen i New Delhi. Markeringen har skapt noe kontroverser i landet. Foto: AP Photo/Rajesh Kumar Singh

De siste årene har valentinsdagen blitt stadig mer populær i India. Reklame og produkter i forbindelse med markeringen blir stadig mer fremtredende. Men ikke alle er i det romantiske hjørnet på denne dagen. Medlemmer av det konservative partiet Shiv Sena er et eksempel på dette.

De har opp oppigjennom årene stjålet og brent valentinskort, klippet av håret til par som som viser sin romanse i offentlighet og invadert restauranter. Grunnen er blant annet at de mener markeringen oppfordrer til vulgære handlinger.

Fem om valentines: – Det blir fort store forventninger

Estland

Synes du kollektivtransporten i Norge blir for upersonlig? I Estland er det plassen for å søke partner.

I likhet med Finland, vil Estland inkludere mer enn bare parforhold den 14. februar. De kaller dagen «vennedagen», hvor man ikke bare feirer romansen, men også vennskap og familie.

Er du singel på valentinsdagen, kan du ta turen til Estland for å bli med på en busstur for å finne kjærleiken. I bussen kan du møte andre single, og forhåpentligvis finne drømmepartneren på reisen.

USA

En romantisk date kan fort bli kostbar. Foto: Frank May / NTB scanpixL

Vi alle vet at valentinsdagen i USA er en langt større happening enn det er i lille Norge. Men var du klar over hvor mye penger det går med til den store dagen?

Gjennomsnittlig bruker amerikanerne til sammen over 150 milliard kroner (!) på mat, reiser, gaver og godteri. Og det er ikke bare til partneren det gis gaver til. Til sammen bruker de 367 millioner kroner årlig på sine kjæledyr på denne dagen.

Sør-Afrika

Ikke feil å tilbringe dagen under solnedgangen i Cape Town.

Feiringen av valentinsdagen i Sør-Afrika begynner gjerne god tid i forveien. Butikker blir dekorert med blomster, hjerter og tradisjonell afrikansk pynt. Hoteller, restauranter og nattklubber i byene er fullspekket både før og etter selve dagen.

Det er en tradisjon at Sør-Afrikanske kvinner fester navnet til den de har i kikkerten på et av ermene sine . På den måten kan gutta lett finne ut hvem som er interesserte i dem, men kanskje med en viss fare for at kleine situasjoner oppstår.

Vinyl-anmeldelse: Sex, dop og masse musikk

Publisert:

Slik feires valentinesdagen verden rundt

Valentinsdagen i Norge kan fort blekne i forhold til i andre land.

Publisert:
  • Håkon Netskar, Krsby