Slik tester du deg for kjønnssykdommer

Helsestasjonen for ungdom og «Test Deg» på Sørlandet sykehus gir deg svaret!

Publisert:
Ser dette skummelt ut? - Ikke vær redd, mener ekspertene.

– Det vi tester her er klamydia og mykoplasma, som er i én og samme prøve. Da tar man selv en urintest inne på toalettet, så sender vi den til sykehuset. Hvis man har testet positiv så får man en telefon fra oss innen en uke. Gutter og jenter tar samme test, forteller helsesøster ved helsestasjonen Marianne Bendiksen.

Helsestasjon for ungdom i Kristiansand er et gratistilbud for ungdom opp til 24 år, hvor man kan teste seg for to typer kjønnssykdommer.

LES MER:

Husker du tv-seriene som rocka ettermiddagen?

Grethe Thorne og Solveig Songe jobber begge som sykepleiere på Sørlandet sykehus Kristiansand, og på «Test deg»-avdelingen som er åpent onsdager.

– Det er ikke farlig

Klamydia er den vanligste kjønnssykdommen i Norge, og Bendiksen forteller at dette kan være en «usynlig» sykdom.

– Ofte er det jo ikke symptomer, det er jo det som er skummelt. Uten behandling så kan klamydia vare i over ett år.

Helsesøsteren forteller at de opplever at ungdom holder veldig igjen med å komme for og teste seg.

– Vi oppfordrer folk til å teste seg! Det er ikke farlig, vi har taushetsplikt og behandlingen for klamydia er bare noen antibiotikatabletter.

– Hvilken aldersgruppe er det som hovedsakelig har spørsmål om, og som vil testes for kjønnssykdommer?

– Det er flest fra universitetet. Det er vel de som begynner å komme i forhold og er aktive, vil jeg tro, sier Bendiksen.

LES MER:

Skam-Josefine om å være forbilde: – Det er skummelt

Skambelagt å teste seg for hiv

På Sørlandet Sykehus Kristiansand har de hatt egen gratis «Test deg»-avdeling i tre år, rettet mot dem over 18 år. Her kan man testet seg for klamydia, mykoplasma, hepatitt B og C, gonoré, syfilis og hiv.

– De som kommer til oss tar alle testprøvene selv, unntatt der vi tar pinneprøve i munnen og blodprøve, forteller sykepleier ved Sørlandet sykehus, Grethe Thoner.

Har du testet deg for kjønnssykdommer? (poll 9655535) | Polldaddy.com
Grethe Thorne, sykepleier ved Sørlandet sykehus, viser frem test-utstyret for klamydia og mykoplasma. Foto: Julie Sørensen Molvik

Kjønnssykdommene som krever blodprøve er hiv, hepatitt B og C, og syfilis. Det er også mulig å ta en hurtigtest for hiv, men da bør det ha gått tre måneder siden smittefare.

Solveig Songe er også sykepleier ved Sørlandet sykehus, og forteller at det for mange er veldig skambelagt å skulle teste seg for hiv.

– Hvis man for eksempel har gjort en tabbe og vært utro, og ikke vil gå til fastlegen, så kommer de gjerne hit. Vi stiller ingen spørsmål og er fordomsfrie, presiserer de begge.

Mange har også et litt feil bildet av hvordan hiv smitter.

– Klamydia og mykoplasma kan smitte via fingre, mens hiv smitter bare ved penetrering. Mange sier de ikke ville brukt samme do som en med hiv, men det er altså ikke mulig å bli smittet på den måten, sier Solveig.

Hurtigtest for hiv, som tas i bruk hvis noen kommer til «Test deg» og er veldig sikre på at de er smittet av hiv. Denne får man svar på med en gang. Foto: Julie Sørensen Molvik

Solveig forteller at det ikke bare er menn som har sex med menn som er i faresonen for å få hiv.

– Hvis du har hatt ubeskyttet sex i utlandet, i for eksempel Thailand eller Afrika, så burde du sjekke deg.

Eldgammel kjønnssykdom

Dette gjelder også gonoré.

– Gonoré er en eldgammel sykdom, som ikke så mange vet om eller tenker på lenger. Så hvis du skal på reise til Thailand, eller skal på backpacking, så ta med kondom fra Norge! Ikke alle kondomer i andre land har like god kvalitet, forteller Solveig.

Denne pinnen fører mannen selv opp i urinrøret, så putter man den i beholderen og den sendes til et laboratorium. Foto: Julie Sørensen Molvik

Gonoré testes ved hjelp av en pinneprøve med en q-tips.

– For å ta prøver på gonoré tar vi prøver i munnen på både damer og menn. Menn tar prøver fra urinrøret, og eventuelt fra rektum. Damer tar ikke prøve fra skjeden, men fra rektum, selv om man ikke har hatt analsex, sier Grethe.

LES MER:

Rina (25) har reist til L.A. for å teste ut modelldrømmen

Publisert:

Slik unngår du kjønnssykdommer: – Jenter, ta med kondom!

Vi beveger oss inn i høysesongen for hete sommernetter, ferieflørter og «one night stands». Men alt har en bakside.

Publisert: