De heteste interiørtrendene i høst

Fargefesten fortsetter, og det grafiske og stramme er byttet ut med et mykere inntrykk, ifølge interiørekspertene.

Oppdatert:
Velur, messing, stein og planter er noe av det som er i vinden denne høsten.

Vi møter hovedlærer Zinnia Disington Simonsen og studenter ved interiørlinjen på Høyskolen Kristiania i Trondheim.

Julie Sandersen, Wenche Strøm, Elise Krøgenes, Anna Sporild og Martine Bøe studerer nå på det andre og siste året av fagskoleutdanningen.

– Interiør er så mye mer enn puter og gardiner, det kommer mer i annen rekke. Vi jobber mye med det tekniske rundt funksjonalitet, sier Martine Bøe til Trd.by.

Likevel har både Simonsen og studentene klare meninger om hva som gjelder i høst.

Men obs, obs! Selv om enkelte trender kan dominere, er det viktigste å tenke langsiktig og det å velge det som passer best for en selv.

– Det å ha det koselig og å trives i hjemmet kommer foran ulike stiler og trender, minner de om.

Følg Byas.no på Facebook!

Martine Bøe, Anna Sporild og Elise Krøgenes studerer interiør for andre året, og har mange innspill til høstens interiørtrender.

1. Varme og kalde farger i kontrast

Det er en stund siden det hvite hjemmet ble avløst av flere farger, og nå i høst skal det hvite og kjølige gjerne erstattes av det lune og hjemmekoselige med varme jordtoner.

– Høsten byr opp til et spill av varme farger, men gjerne i kontrast til de kalde. Den varme paletten holder seg som et monokromt fundament som fortsatt gjør seg gjeldende gjennom dype, støvete farger med mye sorthet, sier Simonsen.

Også interiørdesigner Helen Mikalsen i Trondheim har tro på dempede farger nå i høst. Inntoget av flere dype farger setter det hvite og grå til side, noe som kanskje kan utfordre den typiske skandinaviske stilen, tror hun.

Varmere, dypere farger kan utfordre den skandinaviske stilen, tror interiørdesigner Helen Mikalsen.

– Fargene går nå mot brune og brente toner, gjerne dempede farger med mye sort i seg, satt sammen ton-i-ton.

Den monokrome trenden innebærer at du bruker én farge, men i ulike nyanser. I 2016 var det blåtoner som var det heteste - og det holder seg fortsatt. Det samme gjør lilla og sennepsgult og ikke minst mer intensive jordfarger som mørkerøde toner, 70-tallsbrunt og grønt, tror interiørdesigner Mikalsen.

– Også svart på svart ser vi i eksklusivt interiør. Du må tørre å sette farge på både interiørdetaljer og vegger.

Den monokrome trenden, gjerne svart på svart, er svært aktuell nå i høst.

2. Planter som møbler

Grønne planter har lenge vært en stor del av interiørbildet, men ifølge interiørstudentene er planter fremtredende som aldri før fremover.

– Det vil bli bare mer og mer av planter i hjemmet, og der de tidligere har hatt sin plass i vinduskarmen, trekkes de nå også inn i rommet, sier Martine Bøe, og høster anerkjennende blikk fra de andre.

Eksotiske planter kan skape liv i hjemmet, gjerne plassert i blomsterkasser både på gulv, vegger og andre overflater.

LES OGSÅ:

LES MER:

Her er interiørbloggerens 10 beste tips

LES MER:

Lanserer utleieordning av eksklusive moteplagg

Planter, planter, planter!

3. Vevde tekstiler, velur og afrikansk estetikk

– Bruken av tekstiler i mer enkle moderne hjem er jo kommet for fullt, og det er ikke noe unntak for denne høsten, sier Zinnia Disington Simonsen.

Gjerne i form av lange gardiner fra tak til gulv, som henger ned som et slags sceneteppe.

– Der det har vært store, åpne løsninger før, er det mer romdeling nå. Du kan ha ulike soneinndelinger i rom ved hjelp av gardiner eller ulike fargesoner i ett og samme rom, sier Anna Sporild.

Tekstilet er gjerne i naturmaterialer som vevd bomull, ull, lin - eller velur. Alt ifra transparente stoffer til mer tette. Kjør gjerne ton i ton med veggfargen.

– Gardiner fra tak til gulv og gjerne over en hel vegg, sofaer med mykere former og lune stoffer, stein, velur, tre, metaller, brukte unike ting og møbler og miks av ton-i-ton farger er trenden sammenfattet høsten 2017, mener Helen Mikalsen.

Mye planter, lange gardiner og eksotiske tepper.

4. Stein, messing, krom og stål

Lamper og interiørobjekter i metaller er fortsatt gjeldende. Gjerne en kombinasjonen av varme metaller som messing, og kalde som krom og stål.

Marmor holder stand, gjerne i den grønne skalaen, men de «viderekomne» er allerede godt i gang med å ta i bruk andre steinsorter, som for eksempel grønn og brun onyx jade-stein.

Simonsen mener både polert og ubehandlet stein er en stor trend nå i høst, og gjerne i kombinasjon med hverandre.

- Bruken av terrazzo er vedvarende både i fliser og gjenstander, og fargevalgene blir mer og mer spenstige, i grønt, rød-oransje og blått. Glass og farget speil gir rommet bevegelse, refleksjon og dybde.

Marmor og stein har vært inne en stund, men nå er det tid for å eksperimentere mer med farger og mønstre.

5. Økologi og bærekraft

Det lokale og kortreiste er fortsatt i fokus, også når det gjelder interiør.

– Men nå også i kombinasjon med vintage tekstiler og stentøy fra andre verdensdeler.«Slow living» som livsstil, og produkter i høy kvalitet gjenspeiler tanken om langsiktige innvesteringer, og gjenstander som eldes med skjønnhet, sier Zinnia Disington Simonsen.

Hun forklarer at land som USA gjerne ser mot Europa når det gjelder interiør og materialbruk. Skandinaviske kvalitetsvarer står høyt i kurs, med lang holdbarhet i naturlige materialer.

Skandinaviske naturmaterialer står høyt i kurs - også i utlandet.

6. Den største «trenden»: Personlig stil

– I år skal vi egentlig ikke følge trender, men vi ser jo noen tilbakevendende farger og detaljer som oppdaterer interiøret med 70-tallsinspirerte og matte farger, mener Helen Mikalsen.

Den største «trenden» er sånt sett å finne sin personlige stil, noe som kan være vanskelig.

Zinnia Disington Simonsen råder folk til å unngå masseproduserte gjenstander som «alle har».

– Interiørelementer som er masseprodusert og som får mye medieoppmerksomhet, blir man bare lei av. Det har ingen personlighet.

MER FRA BYAS:

LES MER:

Sliter du med å selge ting på nett? Nå vet du hvorfor

LES MER:

Her er guiden for å overleve en ettermiddag på Ikea

LES MER:

16 nyttige Facebook-grupper for deg som bor i Stavanger og Sandnes

Publisert:
Oppdatert:

Her er de hotteste interiørtrendene i sommer

Overflod, varme og personlighet er blant stikkordene på sommerens interiørtrender.

Publisert: