7 tips for å bli kvitt uvaner

Internettet formelig druknes av forbedringstips i disse nyttårsforsett-tider. Vi har samlet noen av dem.

Publisert:
  • Ina Sand Solli
Nei, nå igjen? Trenger du noen tips for å bli kvitt uvanene dine?

Det er nok vanlig å gå veldig hardt ut 31. desember med diverse en ønsker å endre på i sitt eget liv, og med seg selv. Selv om man 1. januar bobler over motivasjon, kan det begynne å gå litt trått omtrent akkurat nå og utover.

En undersøkelse viser at er det fra nå av mange bryter sine nyttårsforsetter, skriver NRK.

Vi har sjekket internett for tips til å holde på de gode vanene. Eller for å holde de dårlige vanene unna!

– Det er vanskelig

Blant annet har ung.no notert seg en hel masse tips om hvordan man kan slutte med noe, eller forandre på noe. Eller bare rett og slett om man ønsker at de nye vanene skal vare.

– Det ER vanskelig å slutte med noe, begynne med noe nytt eller endre en uvane. Grunnen er at man har repetert de dårlige vanene sine igjen og igjen, kanskje over mange år. Da er vanene veldig innarbeidede og automatiserte. Det kan da bli vanskelig å endre på dem og du kan kjenne motstand og også uro når en vane skal endres, skriver de.

Gode råd fra ung.no:

1. Ikke forandre på mer enn én uvane av gangen

Nettstedet mener at dette faktisk er det viktigste rådet de kommer med.

– Det er veldig krevende og vanskelig å få en ny vane til å bli der, spesielt hvis det en en dårlig vane du ønsker å bli kvitt, for eksempel å slutte å bite negler eller å slutte å røyke eller snuse.

LES MER:

Disse appene kan hjelpe deg med holde nyttårsforsettene

2. Gjør ting på nye måter

– Dette kan hjelpe deg til å bli mer bevisst og ikke handle ut fra gammel vane.

De bruker snus og skolebrød som eksempel: - Hvis du for eksempel pleier å ha snusboksen i høyre lomme, legg den i venstre. Hvis du pleier å gå innom butikken på vei hjem fra skolen og kjøpe et skolebrød, velg en annen vei.

3. Sett deg oppnåelige mål

- Setter du for store mål, vet du underbevisst at det ikke vil gå og du lurer deg selv. Små mål er mulige å gjennomføre og så kan du sette deg neste lille mål når det første er nådd.

4. Ha en konkret plan for nye vaner

Hvis du for eksempel ønsker å spise sunnere eller trene mer, så kan det være lurt å ha tenkt igjennom hva du nå skal spise og ha det tilgjengelig. Eller å tenke gjennom når- og hvor mye du skal trene.

LES MER:

Så mye påvirker genene dine treningsresultatene

LES MER:

Instagram er skadelig for kroppsbildet: – Blir selvfølgelig påvirket

5. Heng opp en lapp med påminnelse om målet ditt

- Du kan henge den på dodøra, kjøleskapet, skjermspareren på PC-en eller mobilen, eller lage andre påminnelser som passer for deg.

6. Tilbakefall vil komme

Et av de siste tipsene ung.no gir, er også greit å få med seg: - Hvis du får et eller flere tilbakefall, så ikke fortvil. Dette er helt vanlig, og nesten ikke til å unngå. Det gir deg litt mer erfaring til å få til endring i neste runde.

 Sett en ring eller kryss over de dagene du har gjort, eller ikke gjort, så skal du klare å motivere deg via den røde kjeden som dannes over dagene. Dette skal visstnok ha vært Jerry Seinfelds teknikk for å skrive bedre vitser.

Jerry Seinfelds metode

Er det et effektiviseringstips som går igjen på internett, er det Jerry Seinfelds. Tipset er like enkelt, som han er berømt som komiker, og det vil kanskje hjelpe dem som ønsker å legge til seg gode vaner, eller som en motivasjon for å holde seg unna dårlige.

Det er Brad Isaac som forteller lifehacker om Seinfelds teknikk, som han i utgangspunktet skapte for å bli en bedre komiker.

– For å bli en bedre komiker, må jeg skrive vitser hver dag, fortalte han ifølge lifehacker til Isaac.

Han lagde seg derfor et system der han skrev alle dagene i året på et stort, blankt ark. Deretter var målet å sette et rødt kryss for de dagene han skrev vitser. De røde kryssene utvikler seg til en rød kjede på arket.

– Min eneste jobb er å holde den røde kjeden gående, skal han visstnok ha sagt til Isaac.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen med tanke på nye lesere.

Publisert:

3 hudpleie-trender på Tiktok: Hva funker, og hva skal du holde deg unna?

Får du finere hud av små nåler i ansiktet? Er det lurt å barbere vekk alt av ansiktshår? Er det en god idé å putte melanotan («Barbie-dop») opp i nesa for å bli brun? Her får du svarene.

Oppdatert: