Livsstil

Denne firepakningen med barberhøvler til kvinner koster mer enn en sekspakning til menn

Produkter som er rettet spesielt mot kvinner, koster mer enn tilsvarende til menn, viser amerikansk studie.

Publisert:
  • Ulrikke Valvik Mitchell
DYRERE TIL DAME: Selv om pakken til menn inneholder to flere barberblader, er pakken til dame dyrere.

Har du noen gang tenkt over hvorfor prisen for en hårklipp er høyere for kvinner, enn menn?

Eller hvorfor barberhøvlene i den hvite og turkise emballasjen med myk løkkeskrift er dyrere enn i den mørkeblå med kantete, fete bokstaver?

Det er rart med det. Men det er ikke bare noe du innbiller deg.

Institutt for forbrukersaker i New York, Department of Consumer Affairs, har gjennom en undersøkelse avdekket at varer rettet mot kvinner koster i gjennomsnitt 7 prosent mer enn tilsvarende produkter rettet mot menn, skriver New York Daily News.

Følg Byas.no på Facebook!

Samme jeans til to priser

800 produkter med tydelige kvinne/mann-versjoner ble undersøkt, og kvinneproduktene var dyrere i 42 prosent av tilfellene.

I 40 prosent av tilfellene kostet produktene det samme for kvinner og menn, og kun i 18 prosent av tilfellene var herreproduktene dyrere.

For eksempel koster en Levis CT 501-jeans til herre 68 dollar, mens den koster 88 dollar til dame - i akkurat samme modell.

Det største prisgapet ble funnet i kategorien toalettsaker/personlig hygiene, hvor et produkt rettet mot kvinner kostet 13 prosent mer, enn tilsvarende produkt til menn.

Hårprodukter ble verstingen over alle verstingene, hvor «kvinneprodukter» var mer enn 45 prosent dyrere enn «herreprodukter», skriver New York Daily News.

Flere eksempler finner du også hos The Guardian, som har laget en sak på en tilsvarende undersøkelse, gjort av The Times (The Times-artikkelen er lukket, så vi lenker til The Guardian).

Denne rapporten viser at kvinner betaler 37 prosent mer enn menn, for lignende produkter.

Disse undersøkelsene gjelder riktig nok for utvalgte steder i USA og Storbritannia. Men vi har sjekket, og vi betaler ganske ulike priser for mange «kvinneprodukter» og «herreprodukter» her også.

JEANS: Samme modell/passform, men to ulike priser til dame (299) og herre (199).

4 barberblader til dame dyrere enn 6 barberblader til herre

Hos Niktia Arkaden i Stavanger koster en såkalt dameklipp 729 kroner, mens en såkalt herreklipp koster 589.

Hos Modern Design er prisen 745 for dame og 620 for herre. Hos CUT 400 for dame og 300 for herre.

En jeans i modellen Slim Regular til dame koster 299 på H&M, mens en Slim Regular til herre koster 199 samme sted.

I nettbutikken til Boots apotek, kan kvinner under kategorien «hudvask» velge mellom 31 ulike typer dusjsåper, hvor den dyreste koster 269 kroner. Menn kan velge mellom 3, hvor den dyreste koster 89 kroner.

En Nivea sensitiv dusjsåpe til dame (250 ml) koster 40 kroner på Vita, mens en Nivea sensitiv dusjsåpe til mann (250 ml) koster 37 kroner.

Hos Vita kostet det dyreste barberbladet til dame 239 (4 stk.), mens det dyreste til herre kostet 225 (6 stk.). Pakken til dame inneholdt i tillegg færre barberblader. Begge pakkene var fra Gilette.

DYRERE TIL DAME: Selv om pakken til menn inneholder to flere barberblader, er pakken til dame dyrere.
DUSJSÅPE: Begge fra Nivea på Vita, begge for sensitiv hud, begge 250 ml, men den ene er likevel dyrere enn den andre.

Det finnes selvsagt eksempler andre veien også. For eksempel koster en 2XU compression tights til herre 1249 hos Intersport i Stavanger, mens en 2XU compression tighst til dame koster 1099 samme sted.

Og det dyreste barberskummet fra Gilette til herre kostet mer enn det dyreste til dame (på Vita). 62 kroner mot opprinnelig 49,50.

BARBERSKUM: Dyrere for menn, enn kvinner.

– Ikke ulovlig markedsføring

Nå skal det understrekes at vi ikke har utført en undersøkelse som på noen måte kan måles med Institutt for forbrukersaker i New Yorks, eller The Times, undersøkelse i omfang.

Erfaringen etter en avslappet bytur er likevel at det i flertallet av tilfellene er forskjell i prisene på typisk kjønnsdelte produkter, og da særlig når det gjelder hud- og hårpleie - hvor kvinneproduktene ofte var dyrere enn herreproduktene.

Men uansett om det er kvinner eller menn som må betale mest for en hårklipp, en dusjsåpe eller et barberblad - burde ikke alle betale det samme for det samme?

Forbrukerombudet sier at selve prissettingen av ulike produkter ikke reguleres i markedsføringsloven, og at det derfor ikke er ulovlig med ulike priser på tilnærmet like produkter til kvinner og menn.

Tjenester skal prises uavhengig av om kjøper er kvinne eller mann. (LDO)

– Den typen diskriminering rammes ikke av markedsføringloven, sier Frode Elton Haug i Forbrukerombudet, og henviser oss til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO).

Fra LDO sine sider, angående ulike priser for frisørtjenester til dame og herre:

«Forbudet mot forskjellsbehandling innebærer at tjenester skal prises uavhengig av om kjøper er kvinne eller mann. Kvinner og menn skal altså tilbys de samme tjenester til samme pris. Dette er et helt grunnleggende og elementært krav, og tas som en selvfølge på de aller fleste områder. Det er for eksempel utenkelig at leger eller fysioterapeuter skulle ta høyere pris for konsultasjoner med kvinnelige pasienter.»

Vi spurte LDO: Hvis dette gjelder for tjenester, burde ikke dette også gjelde for produkter/varer?

LDO ønsker ikke å kommentere saken.

Vi er interessert i å høre hvilken oppfatning du har om saken:

Mer fra Byas.no:

LES MER:

Lite action på Tinder i det siste? Dette kan være grunnen!

LES MER:

Slik gjennomfører du shoppestopp!

LES MER:

Lurt av netthandel? Slik får du garantert pengene igjen!

Publisert:
  1. Forbrukerspørsmål

Denne firepakningen med barberhøvler til kvinner koster mer enn sekspakningen til menn

Dameprodukter er dyrere enn herreprodukter, viser studie.

Publisert: