Topptur i sommer? – Bruk det lokale og nære

En ny oversikt viser de høyeste fjelltoppene i alle kommuner og fylker, og det kan gi gode tips til ukjente turopplevelser.

Publisert:
Bandåsen på Ombo har status som kommunens høyeste fjelltopp, etter at øya ble en del av nye Stavanger kommune fra januar 2020.

Koronapandemien innebærer at det blir Norges-ferie for de fleste i år. Men det gir mulighet til å oppdage skjulte skatter i nærområdet, mener generalsekretær Lasse Heimdal i organisasjonen Norsk friluftsliv.

– Det er jo nettopp det vi skal gjøre nå: Bruke det lokale og nære friluftslivet. Kanskje koronaen kan være medvirkende til at vi blir mer kjent og finner turmål som vi kan ha glede av i mange år fremover, sier Heimdal til NTB.

LES MER:

Sydentur og festivaler avlyst. Dette kan du finne på i sommer!

Klassikere falt ut

Listen over de høyeste toppene i hvert fylke og i hver kommune har blitt kortere etter innføringen av kommune- og regionreformen, som lettet landet for åtte fylker og 72 kommuner.

Klassikere som Hardangerjøkulen og Rondslottet er ikke med på lista, ifølge magasinet Villspor , som har laget en oversikt over de tapte toppene.

Da Akershus ble slått sammen med Buskerud og Østfold, mistet for eksempel Hurdal kommune statusen som hjemsted for fylkets høyeste topp – Fjellsjøkampen 812 moh. Nå er det Folarskardnuten i Hol kommune som rager høyest i Viken fylke med 1.993 moh.

I Rogaland er det Vassdalseggi i Suldal/Vinje (1658 m.o.h), som kan krone seg med tittelen «fylkets høyeste topp».

I Stavanger kommune er det nå Bandåsen på Ombo som er høyeste topp etter kommunesammenslåingen, med sine 514 m.o.h. (Turen tar cirka 4 timer, ifølge ut.no.) En liten oppgradering fra Ullandhaug - som måler 138,9 m.o.h, altså.

I nabokommunen Sandnes er det Lysekammen, nordøst for Lysebotn, som rager 1304 m.o.h.

Slipp kø og trengsel

Heimdal i Norsk friluftsliv synes det er en god idé å gi folk en oppdatert oversikt over høydepunktene i kommuner og fylker. Mange kommuner har allerede laget egne oversikter og tips til lokale toppturer.

LES MER:

Salget av hengekøyer har eksplodert, men kan du bruke dem overalt?

– Absolutt alle kommuner i Norge har skatter av naturopplevelser. Det er det som er så flott med Norge, vi har så utrolig variert natur, sier Heimdal.

Det er slett ikke nødvendig å søke seg til de mest populære turmålene og landets aller høyeste topper. Det er flere fordeler med å finne alternativer, mener han. Man slipper kø og trengsel, og turmålet kan være lett tilgjengelig.

– Ofte er det snakk om steder som ligger bare minutter hjemmefra. Mange steder trenger man ikke bil engang, sier han.

Det er laget en rekke apper som kan gi ideer til turer og friluftsliv. Også Nafs veibok – som er tilgjengelig på nett for abonnenter – er en god kilde til informasjon, tipser Heimdal.

– Den skriver om flotte turmål i så å si alle kommuner og har en oversikt over de beste utsiktspunktene i Norge, sier han.

Publisert:

Sliter du med å selge ting på nett? Nå vet du hvorfor

De aller fleste av oss har nok syndet mot ett eller flere av punktene på denne lista.

Oppdatert: