Livsstil

Topptur i sommer? – Bruk det lokale og nære

En ny oversikt viser de høyeste fjelltoppene i alle kommuner og fylker, og det kan gi gode tips til ukjente turopplevelser.

Publisert:
 • NTB
 • Tone Pedersen
Bandåsen på Ombo har status som kommunens høyeste fjelltopp, etter at øya ble en del av nye Stavanger kommune fra januar 2020.

Koronapandemien innebærer at det blir Norges-ferie for de fleste i år. Men det gir mulighet til å oppdage skjulte skatter i nærområdet, mener generalsekretær Lasse Heimdal i organisasjonen Norsk friluftsliv.

– Det er jo nettopp det vi skal gjøre nå: Bruke det lokale og nære friluftslivet. Kanskje koronaen kan være medvirkende til at vi blir mer kjent og finner turmål som vi kan ha glede av i mange år fremover, sier Heimdal til NTB.

LES MER:

Sydentur og festivaler avlyst. Dette kan du finne på i sommer!

Klassikere falt ut

Listen over de høyeste toppene i hvert fylke og i hver kommune har blitt kortere etter innføringen av kommune- og regionreformen, som lettet landet for åtte fylker og 72 kommuner.

Klassikere som Hardangerjøkulen og Rondslottet er ikke med på lista, ifølge magasinet Villspor , som har laget en oversikt over de tapte toppene.

Da Akershus ble slått sammen med Buskerud og Østfold, mistet for eksempel Hurdal kommune statusen som hjemsted for fylkets høyeste topp – Fjellsjøkampen 812 moh. Nå er det Folarskardnuten i Hol kommune som rager høyest i Viken fylke med 1.993 moh.

I Rogaland er det Vassdalseggi i Suldal/Vinje (1658 m.o.h), som kan krone seg med tittelen «fylkets høyeste topp».

I Stavanger kommune er det nå Bandåsen på Ombo som er høyeste topp etter kommunesammenslåingen, med sine 514 m.o.h. (Turen tar cirka 4 timer, ifølge ut.no.) En liten oppgradering fra Ullandhaug - som måler 138,9 m.o.h, altså.

I nabokommunen Sandnes er det Lysekammen, nordøst for Lysebotn, som rager 1304 m.o.h.

Slipp kø og trengsel

Heimdal i Norsk friluftsliv synes det er en god idé å gi folk en oppdatert oversikt over høydepunktene i kommuner og fylker. Mange kommuner har allerede laget egne oversikter og tips til lokale toppturer.

LES MER:

Salget av hengekøyer har eksplodert, men kan du bruke dem overalt?

– Absolutt alle kommuner i Norge har skatter av naturopplevelser. Det er det som er så flott med Norge, vi har så utrolig variert natur, sier Heimdal.

Det er slett ikke nødvendig å søke seg til de mest populære turmålene og landets aller høyeste topper. Det er flere fordeler med å finne alternativer, mener han. Man slipper kø og trengsel, og turmålet kan være lett tilgjengelig.

– Ofte er det snakk om steder som ligger bare minutter hjemmefra. Mange steder trenger man ikke bil engang, sier han.

 • Hverdagstur, helgetur eller en bli kjent-tur? Prøv tursidene til Aftenbladet!

Det er laget en rekke apper som kan gi ideer til turer og friluftsliv. Også Nafs veibok – som er tilgjengelig på nett for abonnenter – er en god kilde til informasjon, tipser Heimdal.

– Den skriver om flotte turmål i så å si alle kommuner og har en oversikt over de beste utsiktspunktene i Norge, sier han.

Publisert:
 1. Natur
 2. Norgesferie
 3. Topptur
 4. Tips og triks
 5. Fjell

Sliter du med å selge ting på nett? Nå vet du hvorfor

De aller fleste av oss har nok syndet mot ett eller flere av punktene på denne lista.

Oppdatert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Salget av hengekøyer har eksplodert, men kan du bruke dem overalt?
  2 ÅR SIDEN
 2. LIVSSTIL
  Flaske eller papp: Så lenge holder vinen seg etter at den er åpnet
  2 ÅR SIDEN
 3. LIVSSTIL
  Derfor bør du ta vare på disse posene
  2 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  5 enkle steg til god kaffe hjemme: På siste punktet er det mange som synder
  2 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  Synder du mot disse kaffetriksene?
  2 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Savner du treningsstudioet? Her er 5 øvelser du kan gjøre hjemme
  1 ÅR SIDEN