Flere får gå på kino – men filmene mangler

Nå kan opptil 200 personer få gå på kino samtidig bare salen er stor nok. Men kinoene sliter med å få nye filmer til å fylle lerretene.

Oppdatert:
  • NTB
De store filmstudioene holder tilbake filmene sine, til kinoene i USA og Storbritannia får åpne igjen.

Fra og med denne uken økte antallet som kan samles til arrangementer fra 50 til 200 mennesker, noe som gjør at kinoene kan åpne salene for fire ganger så mange. I hvert fall i teorien.

– I praksis er det bare i de aller største salene vi kan få inn 200 personer, fordi vi fremdeles må forholde oss til én meters-regelen mellom publikum, sier Christin Berg, programdirektør i Nordisk Film Kino, Norges største kinoselskap.

Én meters-regelen gjelder også på kino.

Knapt nye filmer

Hun understreker at hverdagen fremdeles er langt fra normalen i bransjen.

De store filmstudioene holder tilbake filmene sine over hele verden under pandemien, og venter på at kinoene i USA og Storbritannia får åpne igjen.

LES MER:

– Publikum savner kinoene, og ser etter andre steder å oppleve god film

Blant filmene som er utsatt, er den siste James Bond-filmen «No Time To Die», «Ghostbusters Afterlife», «The Fast and The Furious 9» og den siste fra Christopher Nolan - spionfilmen «Tenet».

– Det er krevende, men skal en film få inntjening, må mulighetene til å fylle setene være der, sier Berg.

Kinoen har fått åpne siden denne plakaten var oppe, men det er fortsatt blodrøde tall for bransjen.

Knerten redder sommeren

I mangel av nye filmer har kinoselskapet vist «gamle» filmer lenger enn vanlig, og kjørt ulike temavisninger, som «Star Wars»-weekend, Marvel-filmbonanza og i påvente av spiondramaet «Tenet», en serie med Christopher Nolan-retrospektiv med Batman-filmene, «Inception», «Interstellar» og «Dunkirk»

– Det er gøy med slike eventer, men folk vil jo gjerne se noe nytt snart, fastslår Berg.

– Det som er gledelig, er at den norske filmen «Knerten og sjøormen» faktisk får en fremskyndet premiere til 3. juli, så da har vi en ny og stor barnefilm å vise i sommer, sier Berg.

LES MER:

Nettkino oppfordrer til dugnad – vil sende «billettinntekter» rett tilbake til filmskaperne

Blodrøde tall

At tidspunktet for utvidelsen kommer idet sommersesongen begynner for fullt, gjør det ikke lettere for kinobransjen, som allerede har slitt tungt gjennom tre måneder med pandemi.

Selv om kinoene har åpnet igjen, er det ikke trangt om plassene hos kinoene landet rundt.

Mens det under normale omstendigheter i Norge er rundt 82.000 kinoseter fordelt på 205 kinoer og 480 saler, har kapasiteten vært nede i 10.000 i perioden kinoene kun fikk ha 50 publikummere i salen, skriver Jørgen Stensland, avdelingsdirektør for bransjeorganisasjonen Film & Kino i en kronikk i Aftenposten.

– Når utnyttelseskapasiteten er på rundt 10 prosent, sier det seg selv at det er umulig å drive kino-business i Norge i dag, fastslår Stensland.

Landets kinoer omfattes av regjeringens krisepakke til kultursektoren på 300 millioner kroner, men hvor mye kinoene får, er foreløpig usikkert.

Publisert:
Oppdatert:

Fikk den første store kinopremieren i USA

Etter mange måneder med koronastengte kinoer kom turen i helgen til den første store kinopremieren i USA. «Unhinged» spilte inn drøye 4 millioner dollar.

Publisert:
  • NTB