– For bare ti år siden var det svært få som visste om denne typen trening

Hard, intensiv trening flere ganger om dagen må til om man ønsker å være blant landets beste i Functional Fitness. Disse jentene satser alt.

Publisert:
Hanne Frafjord, Runa Linn Egeland og Jannicke Aasen skal konkurrere i NM denne helgen.

– Det blir et par treningsøkter hver dag, sier Hanne Frafjord mens hun prøver å telle antall timer hun putter inn i treningen.

I helgen skal hun konkurrere i ulike øvelser mot 150 andre utøvere fra hele landet.

Populær idrett

I en stor sal på Forus spilles det høy musikk. Det lukter kalk og svette. Rundt om i rommet går veltrente mennesker frem og tilbake på hendene over gulvet, mens noen står og kalker håndflatene for bedre feste. Andre klatrer i lange tau til toppen av taket. Noen står foran vekter og løfter mens de gjør grimaser. Intensiteten i rommet er like høy som musikken.

– Det jeg liker med det er at det er fokus på hard og effektiv trening som gir utbytte. Jeg synes det er så gøy, sier Runa Linn Egeland.

Runa snakker om Functional Fitness. Dette er en treningsform som bygger på høyintensiv trening, gjennom vektløfting, styrkeløft, turn, trening med egen kroppsvekt og utholdenhetsøvelser. Den henter inspirasjon fra CrossFit, en treningsform som ble startet av amerikaneren Greg Glassman. Utøverne i lokalet på Forus er brede over ryggen, har definerte biceps og sterke bein.

Det puttes mange timer og mye kalk inn i treningen.

– For bare ti år siden var det svært få som visste om denne typen trening. Nå har det eksplodert i popularitet. Vi ser at folk i alle aldre kommer inn, fra tenåringer til pensjonister, og det er like mange kvinner og menn som trener her , sier Jøran Vaule, eier av CrossFit Centrum.

Slike treningssentre har de siste årene dukket opp i de fleste større byer i landet. I helgen arrangeres NM på Forus.

LES OGSÅ:

LES MER:

Treneren om Arnas (17) fra Hundvåg: – Han kommer til å bli verdensmester

Første gang

Lørdag og søndag skal Runa og Hanne konkurrere i ulike øvelser mot 150 andre utøvere fra hele landet. Noen har konkurrert i idretten i mange år, mens andre er ferske i miljøet. For Runa og Hanne er dette første gang de skal konkurrere i NM.

Runa Linn Egeland har siste innspurt før NM.

– Jeg er så klart spent. Det er stort å få bli med i NM, sier Runa.

– Det er nerver her, men det er like mye glede, sier Hanne.

De må konkurrere i flere øvelser, som krever alt av fra styrke til kondisjon.

Hanne Frafjord kunne verken gå eller stå på hendene før hun begynte med Functional Fitness.

På trening etter fødsel

En som også skal konkurrere er Jannicke Aasen. For bare to måneder siden fødte hun. Fire uker etter fødselen kvalifiserte hun seg til NM. Hun har deltatt aktivt i konkurransemiljøet i flere år. Nå er hun klar for norgesmesterskap.

– Konkurranser har jeg drevet i mange år, og jeg har prestert veldig bra på landsbasis. Jeg har blitt kjent med mange i miljøet. Jeg skal gi det jeg har, jeg er uansett stolt av at jeg har kvalifisere meg.

Jannicke ble for syv år siden dratt med på Functional Fitness av en venninne. Hun syntes det var hardt, men fikk sansen for det.

– Jeg ble utslitt, men samtidig forelsket jeg meg i dette. Det er en så allsidig trening.

LES OGSÅ:

LES MER:

Så mange armhevinger bør du klare

Jannicke Aasen er klar for NM.

Prestasjon er viktigst

For jentene har det viktigste vært å prestere og se en forskjell, og da de mener ikke forskjell i speilet i garderoben.

– Det er kult å få til ting man ikke kunne tidligere. At man plutselig kan klatre til toppen av et tau, noe man ikke kunne før, er en fantastisk følelse. Dette handler om å prestasjon, og ikke hvordan man ser ut, sier Runa.

– Senest i dag løftet jeg litt tyngre enn det jeg kunne før. Det gir glede og mestringsfølelse, sier Hanne.

Kameratskap

Jøran ser mange forskjellige mennesker komme inn dørene til CrossFit Centrum. Noen har mål om å bli sterkere, mens andre ønsker å konkurrere. Det de alle har til felles er ønske om å trene sammen med andre.

– Det er åpenbart at det er god trening. Men det er også et ekstremt godt miljø. Godt samhold er det mye av her. Det blir en følelse av et idrettslag, noe man gjerne ikke føler på et vanlig treningssenter.

Runa er enig i at idretten handler om mer enn bare trening.

– Når jeg er på trening er jeg også sosial. Det er et veldig godt miljø, ikke bare her, men over hele landet. Man kjenner til folk i miljøet, gjennom konkurranser og sosiale medier. Det er et godt samhold i denne idretten.

Publisert:

Disse er videre i kåringen av #byasbeste treningssenter!

For et engasjement! Dere har igjen plukket ut 11 finalister som kan vinne tittelen #byasbeste treningssenter 2019. Hvem som vinner hele greia er opp til dere – stem nederst i saken!

Oppdatert: