Guide: Du går glipp av mye om du drikker øl fra flaska

Er det ikke bare å helle nedpå? Nope, ifølge Lervigs bryggerimester Mike Murphy.

ERFAREN: Mike Murphy har brygget øl i over 20 år. Foto: Ivar Vasstveit.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ni år gammel

Lager, pilsner, IPA, pale ale, hveteøl, stout, porter, undergjæret, overgjæret, spontangjæret og fandens oldemor. Øl er ikke bare øl, lengre. Det er vitenskap.

Men hvordan drikker en øl, egentlig? Er det ikke bare å åpne kjeften, helle innpå og la det stå til? Jo, i og for seg, men da glemmer en jo å smake på ølen. Og der ligger jo magien.

– Jeg elsker godt øl.

Kjapp intro. Mike Murphy fra Philadelphia startet sin ølkarriere i hjemlandet i 1991. Ei italiensk dame hentet Mike med seg til Europa i 1999, hvor de to turtelduene startet bryggeri sammen i Roma. Fine greier, helt til ting gikk skeis på privaten.

Neste stopp var Roskilde i Danmark, hvor Mike brygget for Gourmet Bryggeri. Fancy navn i verdens mest ølglade land. God erfaring å ha. Så Norge og Lervig Aktiebryggeri, hvor Mike er bryggerimester. Et skikkelig drømmeyrke når en elsker øl. Og god bakgrunn å ha, når en skal gi innsikt i hvordan en drikker øl. På skikkelig.

– Før du smaker, vær bevisst ingrediensene. Det er alltid vanskeligere å nyte smakene i ølen, om du ikke vet hvilke ingredienser ølen er laget av.

Den enkleste måten å unngå smaken av øl, er å drikke den iskald

Vann, malt, humle, og gjær. Disse fire er basic i de fleste øl, med unntak. Videre kan ølen smaksettes med det meste. Alt fra chili og jordbær, til kakao, vanilje og koriander. For eksempel. Vanskelig å vite innholdet i ølet? Les på etiketten, eller spør bartenderen.

Så hvordan gjør en det? Se, lukte, smake. Det er rekkefølgen, helt overordnet. I tillegg må ølen svinges i glasset, både titt og ofte.

Og husk, befaler Mike: Drikk øl fra glass!

Her er oppskriften

Se

Før du drikker bør du ta deg litt tid til å kikke nærmere på ølet. Hold glasset opp i været foran deg, sving glasset slik at ølen fyker rundt og rundt, og studér. Hvor klar er fargen på ølet? Kan du se rett igjennom, eller er ølet grumsete? Hvor godt holder skummet seg i glasset?

Rystingen åpner opp for aromaen, som blir beskyttet av skummet. Hvor gjennomsiktig ølen er forteller hvor mye den er filtrert. Jo mer filtrering, jo mindre smak. Grums eller ikke? Det er en smakssak. Mike liker ølen ufiltrert. Og riktig temperert.

– Den enkleste måten å unngå smaken av øl, er å drikke den iskald.

BRYGGERIET: Produksjonshallen hos Lervig er fylt opp med flasker på samlebånd og store tanker fulle av nybrygget øl. Foto: Ivar Vasstveit. BRYGGERIET: Produksjonshallen hos Lervig er fylt opp med flasker på samlebånd og store tanker fulle av nybrygget øl. Foto: Ivar Vasstveit.

Lukt

Har du noen gang prøvd å spise en banan med en klesklype på nesen? 80 prosent av smaken kommer gjennom luktesansen. Uten lukt, nesten ingen smak. Løft ølet igjen, sving forsiktig og stikk nesen ned i glasset.

– Bruk det ene neseboret, helst det beste – hvis du aner hvilket det er – og lukt. Jeg legger hodet litt på siden når jeg gjør dette. Husk å få neseboret ned i glasset, på innsiden av åpningen. Beveg nesen litt rundt, sving forsiktig på ølet og sniff i vei. Pust inn. Først med munn lukket, så med munn åpen. Kjenn forskjellen. Bli kjent med ølet. Finn punktet i glasset med mest gjennomslag. Hva lukter du?

Tja, godt spørsmål. Kanskje er det malt, kanskje er det humle? Kanskje er det en av de tilsatte ingrediensene i ølet? Det høres unektelig litt rart ut, å stå med nesen langt ned i ølglasset, og bli kjent med det.

– Det er umulig å unngå å se dum ut. Men vindrikkerne ser i det minste dummere ut.

Det er umulig å unngå å se dum ut. Men vindrikkerne ser i det minste dummere ut

Men det er slik det skal gjøres. Og det kan gi staselige resultater.

– Jeg kan for eksempel lukte på en øl om den er dårlig eller ei, uten å smake.

Smak

Viktig! Ikke svelg med en gang. I stedet vil du bruke de to første to sekundene til å analysere ølet i munnen. La det ligge på tungen. Er det søtt, salt, syrlig eller bittert? Kanskje litt av alt. Er konsistensen kornete, eller er den lettflytende. Så, smak og svelg unna.

Like etter kommer ettersmaken. La den ligge i munnen noen sekunder, og oppsummer det du nettopp har drukket. Tilhører du de spesielt interesserte, tar du notater underveis.

Det er umulig å unngå å se dum ut. Men vindrikkerne ser i det minste dummere ut.

Innviklet? Litt, kanskje. Hvis du vil, går det jo alltids an å bare helle nedpå.

Mikes huskeliste

- Drikker du flere ulike øl? Rekkefølgen er viktig. Begynn med det lyseste, og jobb deg gradvis mot de mørkere – i den rekkefølgen.

- Øl skal helst drikkes fra glass. Det er selvfølgelig lov å drikke fra flaske, men i stedet for å kjenne lukten av ølen kjenner du da lukten av korken. Og det vil du jo ikke.

- Såpen ølglasset vaskes med utgjør en forskjell. De fleste husholdningssåper ødelegger nemlig forholdene for skummet.

- Det samme gjør lepestift, leppepomade og fet mat.

- Mange øltyper tåler å stå lenge, noen ikke. Spesielt IPA-en er best de to til fire første ukene etter produksjon, og det er med korken på. Sjekk best før-stempelet på korken.

SKJEGGFIN: - Alle bildene som finnes av meg er stort sett uten skjegg. Det må vi få gjort noe med, sier Mike Murphy. For nå har han fått seg skjegg. Foto: Ivar Vasstveit. SKJEGGFIN: – Alle bildene som finnes av meg er stort sett uten skjegg. Det må vi få gjort noe med, sier Mike Murphy. For nå har han fått seg skjegg. Foto: Ivar Vasstveit.
Publisert: