I Estland sitter en familie i 100 år gamle vevestoler og håndlager det Anette (30) har designet

I 2014 startet 30-åringen sitt eget designfirma, Blaae. Siden har det bare gått én vei.

Publisert:
DESIGNER: Anette Finstad (30) flyttet fra Bærum til Stavanger fordi hun hadde hørt at den beste interiørdesign-læreren jobbet her.

Oppover.

– Jeg grunnla Blaae i 2014, men hadde hatt ideen lenge. Konseptet er å hente tilbake de tradisjonsrike håndarbeidene og materialene. Jeg vil ta tilbake linduken.

Anette Finstad (30) flyttet til huset på Klepp sammen med mann og barn (7) for fire år siden, fra Sarpsborg. Hun er opprinnelig fra Bærum, han fra Madla, så de har bodd litt frem og tilbake.

De møttes i Stavanger mens Anette studerte interiørdesign på Norges Kreative Fagskole (NKF) her i byen.

– Jeg hadde hørt at NKF i Stavanger hadde den beste læreren av alle skolene. I tillegg hadde jeg alltid likt Stavanger, og hadde lyst å flytte litt på meg. Så da ble det til at jeg flyttet hit for å studere, forteller 30-åringen.

Da hun var ferdig utdannet interiørdesigner og akkurat skulle til å bevege seg hjemover igjen, møtte hun sin nåværende ektemann. Etter å ha bodd noen år i Sarpsborg sammen, er de nå tilbake her, i et hus hvor det meste er laget av Anette og tømrer-mannen hennes.

– Jeg er utrolig glad i å lage ting, både til oss og til venner. Bordet, klokka, tv-benken og lampen - alt har jeg laget selv. Utrolig gøy!

KREATIV: Den gigantiske klokka på veggen har Anette laget selv - blant mye annet i hjemmet deres. Gardinene er fra Blaae.

Ligger et halvt år frem i tid

Kreativ er en betegnelse som passer Anette godt. Hun har alltid likt å tegne, og helt fra hun var ganske liten drev hun og ommøblerte alle møblene i stua før de andre kom hjem.

– Den kreative biten har alltid ligget ganske naturlig hos meg. Jeg gikk tegning, form og farge på videregående og har flere tegnekurs. Jeg trives veldig godt når jeg skaper noe.

I tillegg til Blaae, driver Finstad også med litt boligstyling.

– Jeg har ingen typisk åtte til fire-jobb, men det var jeg også fullt klar over at det ikke ville bli da jeg tok valget om å starte for meg selv. Jeg visste tidlig at jeg ville være min egen sjef, sånn at jeg kunne gjøre ting på min egen måte.

Anette har hjemmekontor. En typisk arbeidsdag innebærer å svare på mail, kundemøter, tegning og planlegging. Hun ligger alltid et halvt år frem i tid.

– Nå planlegger jeg det som kommer til høsten og julen. Det er litt fjernt med tanke på at det var jul for to uker siden - men sånn er det, sier hun og ler.

LAMPE-OVN: Anette har redesignet den gamle ovnen til en lampe.

Har produksjon i Estland

Da Anette startet firmaet for tre år siden, lagde hun produktene selv, for hånd hjemme i stua. Såper, klær, duker, gardiner og alt av hjemmetekstiler - fellesnevneren for alt er naturlige materialer og bærekraftighet.

– Jeg er opptatt av at ting skal være naturlige, uten noe tull. Jeg kan virkelig stå inne for det jeg lager, og jeg er stolt over hva jeg har fått til.

Da hun begynte å undersøke produksjonsmulighetene, falt hun fort for ett spesielt land.

I dag produseres alle Blaae-produktene i Estland.

– Estland er utrolig gode på håndarbeid. All linen blir håndvevet og alle produktene i tre blir laget for hånd, helt fra bunn. Det er en familie som lager det aller meste. De går ut i skogen og plukker ut treverket selv, og de sitter i 100 år gamle vevestoler og vever lin. Sånne vevestoler som man ser på film, vet du, når de gamle bestemødrene sitter og jobber med håndarbeid? Sånne stoler, sier hun begeistret.

– Det er veldig spesielt når jeg drar dit for å se, for det er i en liten by som ligger veldig langt unna alt annet. Og der finnes det kun to ting - den lille fabrikken og Estlands fineste spa-hotell.

– Lever drømmen min

Siden oppstart i 2014 har Finstad solgt mange tusen varer. Hun har ikke eget utsalgssted eller egen nettbutikk, men Blaae-varene hennes finnes i diverse nisje-butikker landet over.

– Jeg startet opp i nedgangstider og ville derfor begynne litt forsiktig, sånn at jeg ikke gikk på en smell. Derfor solgte jeg varer til andre butikker, i stedet for å starte opp min egen. Det er nok ikke så lenge til jeg åpner et showroom med vareprøver og slikt, men jeg har ingen planer om eget utsalgssted - da utkonkurrerer jeg jo meg selv, sier hun og legger til:

– Det er levedyktig slik det er nå, og det går fortsatt bare oppover. Det er dette jeg alltid har drømt om å drive med. Jeg lever drømmen min.

LEVER DRØMMEN: Anette visste tidlig at hun ville være sin egen sjef.

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Tonje (22) fra Sandnes har over 11.000 følgere på Instagram. Du skjønner kanskje hvorfor?

LES MER:

* Nytt år, nytt hår! Dette er de hotteste hårtrendene i 2017

LES MER:

* Tamara (33) trengte 300.000 kroner for å realisere drømmen om grøtbil. Nå blir den snart å se på veiene!

Publisert:

Begynte å lage kaker som hobby, nå er det en fulltidsjobb

– Da vi bodde i Storbritannia fant vi all slags kaker, men her fant vi ikke det samme. Da måtte jeg begynne å gjøre det selv.

Publisert: