Forskere advarer: Disse bildene er ikke bra for deg

Bikinifitnessutøver Christina Strøm Fjære mener folk bør være varsom med hvilke bilder man legger ut.

Publisert:
  • AV: Silje Dyregrov
INSTAGRAM: Bilder fra Christina Strøm Fjæres instagram-profil.

Trente og muskuløse kropper er i vinden som aldri før.

På Instagram har nærmere seks millioner bilder hashtaggen #fitspiration, med bilder av godt trente kvinner og menn.

Men nå viser ny forskning på at det ikke bare er bra å se på disse bildene.

Tvert imot kan slike bilder gi dårligere humør, kroppsbilde og selvfølelse.

Følg Byas.no på Facebook!

Negativt kroppsbilde

Dette kom australske forskerne fram til ved å la 130 kvinnelige studenter se på enten et utvalg fitspiration-bilder fra Instagram, eller et utvalg landskapsbilder.

«Resultatene viste at eksponering for fitspiration, førte til negativt kroppsbilde, og at dette skyldes at man sammenligner seg med andre [...]

Studien understreker også hvordan en praksis (fitspiration), som egentlig skal promotere trening og sunn mat, kan ha (utilsiktede) negative konsekvenser for kroppsbildet», konkluderer forskerne i artikkelen.

**Har du lest intervjuet med Anette Sørland (23)?

LES MER:

- Jeg kjente nesten ikke meg selv igjen

.**

- Motsatte skjer

Therese Mathisen er ikke overrasket. Hun er stipendiat ved Norges idrettshøgskole og jobber for tiden med en doktorgrad om behandling av spiseforstyrrelser.

- Mange legger ut fitspiration-bilder for å inspirere til en sunnere livsstil, mens resultatene viser at det motsatte skjer. Det føler jeg samsvarer med logikk og erfaring jeg har, sier Mathisen.

Hun mener mange av de som trenger å inspireres til å trene, får mer avsmak og avstand når de eksponeres for det ekstreme. Mens de som motiveres, er de som allerede er ekstreme.

\- Det kan være med å forklare hvorfor veldig få trener, til tross for at det finnes så mange motivasjonskilder på sosiale medier, sier hun.

- Skyhøye mål

Elise Habostad (21) kjenner seg igjen og har skrevet et innlegg om temaet på nettstedet underarbeid.no.

Da hun var yngre, var det stort fokus på å være tynn. Derfor ble Kristiansand-kvinnen glad da «strong is the new skinny» ble det nye idealet for noen år siden. Men nå synes hun at fokus på å ha en muskuløs kropp, bare har økt presset.

- Jenter setter seg skyhøye mål, som sixpack og mellomrom mellom lårene. Nå er det ikke lenger nok å være tynn, du skal være ripped. Det som skulle bli en positiv trend for jenter, har skapt mer usikkerhet og press, mener Habostad.

- Men tror du ikke bilder av trente kropper inspirerer mange til å trene også?

\- Det tror jeg absolutt. Men man må ha realistiske mål i forhold til egen kropp og hva man orker, og da blir disse bildene feil, sier hun.

Hun mener at de som reklamerer for trening, bør bruke vanlige og realistiske modeller, i stedet for supertrente menn og damer.

\- Det viktigste må være å vise at all trening er god trening, og hvor gøy det kan være å trene, sier hun.

**Interessert i trening og kosthold? Vet du hva som skjer

LES MER:

hvis du får i deg for mye protein

?**

- Inspirerer mange

Christina Strøm Fjære (26) er profesjonell bikinifitnessutøver. Hun er en av mange nordmenn som legger ut bilder og videoer av sin trente kropp på sosiale medier.

\- Folk har ulike mål med å legge ut ting. En del vil ha likes og oppmerksomhet, mens andre vil motivere andre og seg selv, eller vise fremgang. Selv gjør jeg det for PR. Det er også kjempekult når noen begynner å trene styrke etter å ha sett min instagramprofil, sier Fjære, som også jobber som personlig trener og coach.

Hun tror forskerne har rett i at fitspirationbilder kan virke uheldig på enkelte. Samtidig tror hun de fører mye positivt med seg.

\- Du måler deg opp mot noe som er helt uoppnåelig, så det er helt naturlig at det kan påvirke noen negativt. Men jeg vet også at det inspirerer mange til å sette i gang med styrketrening, sier Fjære.

Den tidligere verdensmesteren i bikinifitness, mener folk bør være varsom med hvilke bilder man legger ut.

- Noen er helt skamløse på hva de legger ut, eksempelvis g-strengbilder. Det blir alt for mye fokus på estetikk, og for lite fokus på treningsgleden og helseeffektene trening gir, sier hun.

- Men du har vel selv mye fokus på estetikk, når du legger ut bilder fra bikinifitnesskonkurranser?

\- Jo, det blir jo det. Det er derfor jeg har fokus på å legge ut mye annet, for å balansere det. Jeg viser veien frem til konkurranse, og da handler det om å ha det gøy, selvutvikling og prestasjon. Da har jeg også høyere fettprosent. Jeg vil vise at hvis du jobber veldig hardt, så kan du klare veldig mye. Men jeg ønsker ikke nødvendigvis å påvirke dem til å gjøre det samme som meg, sier Fjære.

**Her lokalt har vi vår egen fitness-prinsesse. Men

LES MER:

ikke alle var like begeistret da Vilde (20) begynte med fitness

.**

Publisert:

Disse bildene er ikke bra for deg

Bikinifitnessutøver Christina Strøm Fjære mener folk bør være varsom med hvilke bilder man legger ut.

Oppdatert: