Livsstil

Derfor smaker maten annerledes i luften

Visste du at rumlingen fra flymotoren kan påvirke hvordan maten smaker?

Publisert:
  • Line Pevik

Det er flere faktorer som påvirker hvordan maten smaker oppe i lufta. FOTO: Shutterstock

Flymaten fyller snart 100 år, og mye har skjedd siden den gang. Meningene er delte, men mange opplever at flymat er en smakløs affære.

Det er snakk om store mengder mat som er laget på forhånd, før flyene suser av sted. De kabinansatte har rundt 16 minutter til å varme opp maten - noe som også påvirker menyen.

Men hvorfor smaker maten så annerledes oppe i luften?

  • Følg Byas på Facebook!

Flystøy og lufttrykk

– Ja, det stemmer at mange opplever at maten ikke smaker det samme når man flyr. Visse undersøkelser peker på at det skyldes at smaksløkene blir dårligere i høyden. Andre viser at det skyldes at den menneskelige hjerne har større vansker med å finne nytelse ved for eksempel mat, når man kan høre flymotoren rumle, forklarer presseansvarlig i Norwegian, Andreas Hjørnholm.

I tillegg kan lufttrykket i kabinen, hvor høyt over havet flyet flyr, lav luftfuktighet og vibrasjoner gjøre at maten smaker annerledes enn hva den ville ha gjort på bakken.

Alt dette kan påvirke smaksløkene våre.

Ekstra krydder og Bloody Mary

Hjørnholm forklarer videre at Norwegian som selskap likevel forsøker å gjøre menyen velsmakende - også i 10 kilometers høyde.

– Det kan vi for eksempel gjøre ved å tilsette ekstra krydder i maten, dog ikke for mye, selvfølgelig. I tillegg velger vi god vin, som gjør seg godt i høyden.

I tillegg holder umamismaken seg godt i høyden, som man kan finne i for eksempel biffkjøtt, sjømat, sopp og tomat. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange liker tomatjuice eller drinken Bloody Mary i luften.

Denne artikkelen er publisert tidligere på Byas, men er hentet fram igjen til glede for nye lesere.

Publisert:
  1. Mat og drikke
  2. Reise
  3. Fly

Sære drømmer for tiden? Ikke rart, ifølge forsker

– Det er helt naturlig å ha truende drømmer med frykt og angst i krisetider, sier drømmeforsker.

Oppdatert:
  • Line Pevik

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Klart for åpning: - Eneste kafeen i dette området
    12 DAGER SIDEN
  2. LIVSSTIL
    Gynekologen: – Du trenger ikke gå rundt og ha det vondt!
    2 ÅR SIDEN
  3. LIVSSTIL
    Inga (26) og Fredrik (25) føler de må «advare» Tinder-dater før de treffer dem
    9 MÅNEDER SIDEN
  4. LIVSSTIL
    Disse 7 påskerettene er helt uten egg og kjøtt
    2 ÅR SIDEN
  5. AKTUELT
    Denne kaféen lar deg kjenne hvordan det er å ha MS
    2 ÅR SIDEN
  6. AKTUELT
    Her er alle «Spis Ute Ugå»-rettene: Tre ulike prisnivåer
    3 MÅNEDER SIDEN