Livsstil

Kjendis-Norge digger klærne til Elsa Fredrikke (26) fra Jæren

Nå drømmer 26-åringen bak merket OOTD om suksess i utlandet.

Oppdatert:
 • Ulrikke Valvik Mitchell
DESIGNER: Elsa Fredrikke Nedrebø (26) står bak merket OOTD.

Det har vært et over gjennomsnittet hektisk og innholdsrikt år for Elsa Fredrikke Nedrebø (26) fra Kvernaland.

For bare ett år siden startet hun merket OOTD (outfit of the day), og i dag er plaggene hennes å se på norske kjendiser som modell Kathrine Sørland, toppblogger Caroline Berg «Fotballfrue» Eriksen, håndballspiller Camilla Herrem, stylist Marianne Jemtegård og God Morgen Norge-programleder Vår Staude - for å nevne noen.

– Det er helt vilt hvor mye som har skjedd på dette ene året - helt sykt, er det.

Hun rister på hodet og smiler. 26-åringen er både stolt og overrasket. Hun hadde ikke turt å forestille seg at ting skulle skje så fort.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi trodd at jeg skulle klare en tredjedel av det jeg har klart å oppnå, på så kort tid. Men det har vært utrolig krevende. Krevende, men veldig gøy, sier hun.

Følg Byas.no på Facebook!

Toppblogger Caroline Berg Eriksen er blant dem som har lagt sin elsk på tyllskjørtene til Elsa Fredrikke, og har det i flere farger.

Utdannet seg til frisør

La oss spole litt tilbake. Elsa Fredrikke er født og oppvokst på Kvernaland. Ganske langt ut på landet.

Her har hun vokst opp sammen med blant andre sin veldig kreative skredder-mamma, Gunn Auglend Nedrebø. Gunn har kunnet sy fra hun var liten og sydde sine egne dukkeklær. I 1998 startet hun sin egen systue, Gunns stil.

– Jeg satt mye med mamma da jeg var liten, og tegnet. Jeg har liksom fått dette inn med morsmelken, sier Elsa Fredrikke.

Men det var egentlig aldri planen hennes å satse på design, før hun ble litt eldre. 26-åringen fullførte aldri hele videregående, så hun har ikke studiekompetanse. Etter å ha sluttet etter vg2, visste hun ikke helt hva hun ville gjøre.

Jeg er datteren til min mor, og hun er den beste man kan lære av.

I en slags mellomfase tok hun fagbrev som frisør, for å få utløp for det kreative.

– Men frisørfaget var nok aldri helt det store for meg - det var ikke drømmeryrket mitt. I 2012 bestemte jeg og mamma oss for å satse på noe sammen, og bare gi gass! Vi fikk støtte fra Innovasjon Norge, og startet Tailor Heaven sammen i 2012. Skreddersøm. Det var det ikke mange som kunne tilby. Vi har skreddersydd dresser til blant andre Aksel Hennie, Stig Henrik Hoff og Rein Alexander, sier Elsa Fredrikke, og legger til at hun ikke er utdannet skredder selv.

– Men jeg har aldri trengt skole - jeg er datteren til min mor, og hun er den beste man kan lære av.

OOTD: Her er Elsa Fredrikke i eget design, fra fjorårets kolleksjon. Denne ble utsolgt rimelig fort.

– Solgte for 20.000 på tre minutter

Etter å ha drevet Tailor Heaven sammen med moren i tre år, ville Elsa Fredrikke ta et steg videre. Hun følte at noe manglet, og ville lage noe helt eget. Hun startet opp OOTD, og det tok ikke lang tid før telefonen ringte.

– I mai i fjor ble jeg oppringt av miinto.no.

Miinto er en stor motenettside som samler flere butikker på ett sted. De ville at Elsa Fredrikke skulle ha nettbutikk hos dem. Hun sa ja.

– Jeg slo salgsrekorden første dagen varene mine var ute - ingen andre har solgt mer enn meg på én dag. I løpet av de tre første minuttene var det solgt for 20.000 kroner. Helt vilt. Jeg brukte ikke en eneste krone på annonsering - det var kun hypa sykt mye opp i mine egne sosiale medier i forkant. Jeg brukte kun meg selv. Det er litt som en eventyrhistorie, dette her.

I løpet av de 11 månedene hun hadde nettbutikken sin der, sendte hun ut 940 pakker med klær - sendt med posten direkte fra systua i foreldrenes hus på Kvernaland. Mesteparten av pakkene inneholdt tyllskjørt.

– Tyllskjørtene er veldig populære, og de er blitt signaturen min. Jeg elsker dem!

TYLL: Skjørtene er spesielt populære.

Holder på med nye kolleksjoner

Hverdagen består for det meste av tegning, bestilling, sending og stoffjakt. Ikke det mest spennede, ifølge designeren selv.

– Folk tror jeg har et fantastisk liv, men sannheten er at hverdagen er kjempekjedelig! Helt A4. Men så er jeg veldig heldig som får reise mye utenom - til messer i Paris og København, og til Makedonia.

Klærne produseres nemlig i Makedonia.

– Det er et av Europas fattigste land. De trenger arbeid, og de leverer en fantastisk kvalitet. Det var ikke aktuelt for meg å ha produksjonen i land hvor arbeiderne blir behandlet så dårlig at det nesten ikke går an.

Om et par uker reiser hun og moren til Makedonia igjen, for å sjekke hvordan det går med produksjonen. Det er nemlig mange nye kolleksjoner på gang.

– Man må hele tiden ligge frem i tid - jeg har klær for årevis fremover! Og jeg må holde kortene veldig tett til brystet, så jeg kan ikke røpe noe.

Kathrine Sørland er trofast OOTD-kunde.

– Jeg er egentlig superrocka

Elsa Fredrikke beskriver OOTD-stilen som urban, men likevel romantisk. Den første kolleksjonen hennes hadde ingen rød tråd, mens hun nå lager kolleksjoner hvor man mer tydelig kan se en sammenheng - en tanke bak.

– Men den første kolleksjonen funka jo den, også. Jeg har liksom truffet en nisje hos noen. Jeg tar det litt lenger, men uten at det blir kostymeaktig. Jeg følger ikke strømmen. Lenge trodde jeg at det kom til å slå ut negativt, men det er nok nettopp derfor jeg er på vei til å bli en del av mote-Norge - fordi jeg våger å være litt annerledes.

Selv er hun langt fra urban og romantisk:

– Stilen min er helt annerledes - jeg er egentlig superrocka. Gi meg skinny jeans, et par boots, en slitt t-shirt og en skinnjakke - der har du meg. Likevel sprader jeg rundt i disse blomstene - jeg blir ikke helt klok på meg selv, flirer hun.

SS16: Fra årets sommerkolleksjon.

Drømmer om utlandet

Nå har Elsa Fredrikke fått sin egen agent, og i skrivende stund har hun fått OOTD ut i over 20 butikker spredd over hele landet. I Stavanger kan du for eksempel finne henne på B.Y.E.

– Det er sykt. Hvis jeg har en dårlig dag, så ber jeg meg selv om å ta meg sammen. For se på alt jeg har oppnådd, det er jo fantastisk. Jeg kan ikke klage, sier hun og legger til:

– Jeg har møtt mye motgang, også - det er det ingen tvil om. Man er nødt å være egoistisk i denne bransjen. Man må ha ryggmarg og bein i nesen, for det er steinhardt. Utrolig tøft. Men når alt kommer til alt, kan jeg kan ikke si annet enn at jeg har fått en veldig god start, sier 26-åringen.

– Og heldigvis har vi økonomi til å kunne pøse og holde på - ellers hadde vi vært konkurs for mange år siden.

Nå er det utlandet som er drømmen.

– Jeg vil i hvert fall til Norden, og gjerne mye lengre. Jeg vil ut i mange, mange butikker. Men det må ikke gå for fort - det er viktig for meg at jeg holder bakkekontakten. Jeg må passe på å være tro mot meg selv. Og jeg trives jo her på Kvernaland.

JORDNÆR: – Jeg må passe på å være tro mot meg selv.

Mer mote fra Byas.no:

LES MER:

* Sommerens fineste sko

LES MER:

* Stylistens personlige vår- og sommerfavoritter

LES MER:

* «Slow fashion» – trenden som er kommet for å bli

Publisert:
Oppdatert:
 1. Mote
 2. Gründere

Norske kjendiser elsker dette merket fra Jæren. Denne uken har OOTD pop up i Stavanger

Designer Elsa Fredrikke Nedrebø (27) har poppet opp på Magasin Blaa.

Publisert:

Relaterte artikler

 1. LIVSSTIL
  Elsa Fredrikke (28) begynte å designe klær for tre år siden: Nå satser hun på utlandet
  4 ÅR SIDEN
 2. AKTUELT
  2016 oppsummert: Disse Byas-artiklene ble mest lest i juni
  5 ÅR SIDEN
 3. AKTUELT
  10 jenter som har imponert oss denne sommeren
  5 ÅR SIDEN
 4. LIVSSTIL
  25 tips til 17. mai-antrekket
  5 ÅR SIDEN
 5. LIVSSTIL
  25 tips til 17. mai-antrekket
  5 ÅR SIDEN
 6. LIVSSTIL
  Inn i klesskapet: Sondre Tungodden Torkelsen
  5 ÅR SIDEN