Livsstil

Spisesteder bruker app for å unngå matsvinn: Slik kan du få deg et billig måltid

Lei av å bruke masse penger på mat? Da kan dette være løsningen.

Oppdatert:
  • Christine Andersen Johnsen
Driftssjef for Ostehuset-gruppen, Børge Svensen, er fornøyd med resultatene etter at kjeden begynte å bruke appen «Too Good to Go».

– Jeg ser at jeg vil slite med å få solgt alt i dag, sier driftssjef i Ostehusgruppen Børge Svensen og nikker mot det store bordet med mange brød og et utvalg av andre bakervarer.

Han jobber på Ostehuset Øst og er bekymret for at det blir mye matsvinn denne dagen.

Men heldigvis går ikke alt i søpla.

Følg Byas.no på Facebook!

App

Siden mai i fjor har spisestedet i østre bydel lagt ut matpakker på appen «Too Good to Go».

I etterkant har også Ostehuset i sentrum og på Hinna slengt seg med på prosjektet.

Mat som blir til overs, legges ut på appen for en billig penge.

Tilbud er svært populært.

– Det pleier å være en kamp om det vi har til overs, så vi pleier å få solgt bort det meste, sier Svensen og fortsetter:

– Vi kaster mye mindre etter at vi har begynt med å selge disse pakkene. Brødsvinnet går ned, helt klart. Her i Stavanger Øst har vi fem faste pakker som ligger inne i appen fra klokken 12 natten før, og de blir booka med en gang vi legger de ut. Det er kjempebra for oss, og så er det jo noen som trenger det.

LES MER:

* Filip (27) fra Sandnes var 19 da han fikk jobb på verdens beste restaurant

LES MER:

* Tror du denne kan spises?

Ostehuset gir ut pakker med brødmat og bakst ved stengetid. – Det er kamp om pakkene, sier Svensen.

Organisasjoner?

Ostehuset har lenge vært opptatt av å minske matsvinnet. Før hadde de avtaler med forskjellige organisasjoner som Røde Kors, Blå kors og Krisesenteret.

Serveringsstedet kunne også ringe diverse organisasjoner som tok seg av flyktninger, og spørre om de ville hente restene.

Vi har ikke egentlig lyst til å bruke appen.

Problemet oppsto når organisasjonene ikke kunne ta imot maten. Da havnet mye fersk mat rett i søpla.

Da er appen god å ha i bakhånd, men…

– Vi har ikke egentlig lyst til å bruke appen. Vi vil jo heller klare å produsere nøyaktig like mye som vi får solgt i løpet av en dag, men det klarer vi aldri. Det kommer vi heller aldri til å klare, og derfor vil det alltid være litt til overs. Etter 17 år så har vi aldri klart å treffe 100 prosent, sier han.

– Miljøproblem

Organiasasjonen Matvett jobber med å forebygge matsvinn, og samarbeider også med Sophie Wiik som står bak appen.

Ifølge kommunikasjonsrådgiver i Matvett, Anne Marie Schrøder, utgjør matsvinn en veldig stor del av miljøproblemene vi står ovenfor i dag.

– Verdens matproduksjon står for hele 30 prosent av klimagassutslippene. Bare matsvinnet står for 10 prosent, sier Schrøder.

Ifølge organisasjonen kastes det årlig 217.000 tonn mat i Norge. Mat som kunne blitt spist.

– Det er viktig å forebygge matsvinn slik at man slipper å måtte selge overskuddsvarer til altfor lave utsalgspriser, eller enda verre, at man må kaste maten. Dessverre er ikke verden alltid slik, da blir «Too Good to Go» en del av løsningen for å håndtere overskuddet av ferske varer som ikke kan selges dagen etter.

Når dette ikke går, må vi dessverre kaste det, og det gjør virkelig vondt i sjela.

Appen er likevel bare en del av løsningen. Matvett jobber nå med andre løsninger som kan komme serveringsbransjen til gode.

LES MER:

* Her får du billig og bra mat i Stavanger

LES MER:

* Her får du bra og billig mat i Sandnes

– Det heter «Kutt matsvinn 2020». Det handler om å kartlegge omfanget av matsvinnet, og bevisstgjøre både kunder og utsalgsstedene. Målet er å redusere svinnet med 20 prosent innen 2020, sier Schrøder.

Snart vil også Renaa Xpress kvitte seg med overskuddsmat via appen.

Renaa Xpress følger etter

Birgitte Mortensen er restaurantsjef hos Renaa Xpress på Sølvberget.

Hun står bak disken og serverer en kunde. Det er travelt i caféen, som vanlig, men Mortensen frykter alltid at de må kaste mat når dagen nærmer seg slutten.

– Frem til nå har vi kvittet oss med matsvinnet ved å sette ned prisene rett før stengetid, men hvis det ikke hjelper, så gir vi det vekk til gjester eller til noen på gata. Noen varer kan vi spare til neste dag, men det er ikke så mye. Når dette ikke går, må vi dessverre kaste det, og det gjør virkelig vondt i sjela. Vi håper jo at vi slipper det når vi kommer i gang med «Too Good to Go».

Renaa Xpress skal begynne å legge ut måltider i appen i februar.

Restaurantsjef Birgitte Mortensen ved Renaa Xpress ser fram til å tilby overskuddsmat i «Too Good to Go».

Å både produsere nok til å ikke bli utsolgt midt på dagen, og samtidig unngå å ha litt for mye igjen, kan ofte være vanskelig.

Mortensen ser fram til å ta i bruk appen, og mener det er en vinn-vinn-situasjon for både kunden, caféen og miljøet.

– Vi vil slippe å kaste så mye mat, og folk blir glade for å få kanelboller og brød til en god pris. De kan ta med kanelboller til jobben neste dag og gjøre kollegene glade, ler Mortensen.

– Hva er forventningene?

– Vi ligger allerede inne i appen, og det har vært folk innom og spurt om vi ikke har noe til «Too Good to Go». Vi begynner jo ikke helt ennå, men da vet vi i hvert fall at folk er interessert i dette, sier Mortensen og fortsetter:

– Det blir spennende. Jeg håper og tror det vil fungere, og jeg tror faktisk folk generelt blir mer og mer bevisste på matsvinn og konsekvensene det har for miljøet, sier Mortensen.

LES MER:

* Vi bruker 51.000 i året på mat. Slik kutter du i matutgiftene

LES MER:

* Trening og kosthold: Den vanlige maten du heller bør velge

Renaa Xpress vil tilby både sandwicher, brød og søt bakst som er til overs ved stengetid.

Andre spisesteder som bruker appen:

Ostehuset i Stavanger og på Hinna

Hvis du ikke bor i Stavanger Øst kan du svippe innom nærmeste Ostehuset. Både spisestedet på Hinna og i Stavanger sentrum bruker appen.

Akropolis

Den greske restauranten Akropolis tilbyr en boks med gresk mat fra restaurantens buffet etter stengetid. Restauranten ligger i Sølvberggata.

Mikado

Liker man asiatisk mat, kan Mikado i Østervågveien være et alternativ. De tilbyr mat som stekt ris eller nudler, kongereker, svin, storfe, friterte retter og sushi. I samme slengen kan du bestille med en asiatisk dessert fra Mikado – Sweets.

Bor du ikke i Stavanger?

Frykt ikke. Bakerier i Sandnes og et bakeri på Sola har også slengt seg på.

Arne Johannessen

Dette bakeriet holder til på Hana i Sandnes og tilbyr ferske bakervarer. Her kan man kan hente med seg maten etter jobb, mellom 13:30 og 15:50. Bakeriet har også en avdeling på Sola, «Avd. Go’hjørna».

Gjesdalveien Conditori

Sandnesbakeriet tilbyr både glutenfritt og vanlig bakst til en billig penge hvis det skulle være noe til overs.

De har åpnet et nytt lokale med kun glutenfri mat i den nye avdelingen av Amfi Vågen. Tåler du gluten kan du godt hente mat i Gjesdalveien, hvor de selger vanlig bakst.

Mer fra Byas:

LES MER:

Kaster du også kaffegruten? Ikke gjør det!

LES MER:

Mattilsynet krever at 500.000 bokser Nugatti kastes

LES MER:

Tamara (31) skiftet ut olje med mat

Publisert:
Oppdatert:
  1. Stavanger
  2. Sandnes
  3. Restaurant

Populær matsvinn-app lite brukt i Kristiansand

Appen «Too Good To Go» er utviklet for å redusere matsvinn. I Kristiansand deltar kun tretten av byens spisesteder, og det er kun registrert 200 aktive brukere.

Publisert:
  • Julie Sørensen Molvik

Relaterte artikler

  1. AKTUELT
    Restefesten etter Gladmat uteble: – Vi solgte ut alt
    4 ÅR SIDEN
  2. LIVSSTIL
    Christina skal ha på seg denne kjolen når hun representerer Norge i Miss Universe. Den er det Glenda fra Sola som har laget
    6 ÅR SIDEN
  3. LIVSSTIL
    Dette paret har solgt alt de eier og satt kursen mot Sør-Amerika. Uten returbillett.
    6 ÅR SIDEN
  4. LIVSSTIL
    Her trener du billigst i Sandnes
    6 ÅR SIDEN
  5. LIVSSTIL
    Her trener du billigst i Stavanger
    6 ÅR SIDEN
  6. LIVSSTIL
    Maren var bare 15 år da hun og moren startet Cadell Design sammen. I fjor omsatte de for fire millioner kroner
    6 ÅR SIDEN