– Ikke vent med å bytte

Nå begynner julegavebyttinga for alvor. Men hvilke regler gjelder?

Publisert:
Ikke alle er fornøyde med julegavene, og vil bytte enten størrelse, farge eller hele gaven. Foto: Fotolia

– Vi får spørsmål om bytterett hele året, men i jula kan vi gi forbrukeren rett: Du kan bytte varer i romjula, og det kommer av langvarig praksis i handelsstanden. Tanken er at du skal bytte vare mot vare, men butikkene kan sette premisser for bytteretten din. Sjekk om byttelapp følger med og les den nøye, sier direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet, Ingeborg Flønes, i en pressemelding.

Sjekk ut disse rare juletradisjonene!

Skal du bytte noen gaver denne uka? Foto: Kjartan Bjelland Skal du bytte noen gaver denne uka? Foto: Kjartan Bjelland

Kan være for sent etter nyttår

Det er fire dager siden julaften, og første ordinære åpningsdag for mange butikker. Mange benytter anledningen til å bytte noen av julegavene de ikke er helt fornøyde med, og det kan lønne seg å være tidlig ute.

– Ikke vent med å bytte. Etter nyttår kan det være for sent, hvis ikke du er sikret med gode betingelser på byttelappen, sier Flønes, som også minner om at man bør ta med seg originalemballasjen.

– Meningen er at butikken skal kunne selge varen igjen. Det er derfor viktig at du kan gi tilbake originalemballasjen også. Sjekk hva som står på byttelappen. Den kan gi nærmere instruksjoner.

Når og hvor kan du sende opp fyrverkeri? Her er reglene!

Ingeborg Flønes er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: Pressefoto Ingeborg Flønes er direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet. Foto: Pressefoto

Kjøpt på nett?

Hvis varen er kjøpt på nett har du krav på å få pengene tilbake. Dette har du krav på i fjorten dager etter at varen er mottatt, og retten følger med gaven. Du må selv gi skriftlig melding om dette til selger og betale for å sende gaven i retur.

Når du bytter varer i en butikk kan du ikke få pengene tilbake istedet, men det er mulig å spørre om tilgodelapp.

Så usunn er egentlig julematen

– Noen butikker tilbyr åpent kjøp. Det betyr at du kan få penger tilbake om gaven ikke passer, men det må avtales spesielt. Har du ikke fått slike gode vilkår med gaven, så be om tilgodelapp. Tilgodelapp er en service fra butikken, og butikken står fritt til å utforme den. Er ikke utløpsdato nevnt på lappen, sier loven at du kan bruke den i tre år, sier Flønes.

Publisert:

Romjulen er den store bytteuken. Har du kontroll på byttereglene?

Bytte-guide: Slik bytter du julegavene.

Publisert: