Robin (21) var med i kampen om å få reise til Mars, men hvordan har det gått?

100 stykker kjemper om å få reise til Mars. Robin fra Stavanger er én av dem.

Oppdatert:
MARSBOER? Robin André fra Stavanger ser på sjansene for å få dra til Mars som ganske gode.

Husker du Robin?

LES MER:

I fjor sommer skrev vi om Robin André Ingebretsen fra Stavanger, som ville ofre alt for et liv på Mars .

Planeten Mars, ja.

Ingebretsen var da én av 100 gjenværende Mars One-deltakere, som kan få muligheten til å bosette seg på Mars i 2026.

Etter planen skulle antallet ha blitt redusert til 24 i løpet av våren i år, men:

– Vi er fortsatt 100 igjen, og reisen er utsatt til 2028. Romforskning er vanskelige greier. Utsettelsene går på finansiering - mangel på investorer og slike ting, sier Robin og legger til:

– Åh! Det er mye jeg har fått vite, men som jeg ikke har lov til å si noe om ennå. Ting som snart blir offentliggjort. Det jeg kan si nå, er at det er snakk om å få Mars One registrert på børs. Det har jo vært mye snakk om at hele prosjektet er en svindel, og det vil kunne øke troverdigheten. Det er veldig positivt.

Følg Byas.no på Facebook!

24 Marsboere

Helt fra oppstart i 2011 har det vært spekulasjoner rundt om hele Mars One er en svindel, og én av deltakerne har tidligere gått ut og sagt at det ikke er ekte.

Ingebretsen mener man må forvente mye kritikk rundt et slikt prosjekt, men har selv tro på at Mars One er the real deal, og at det kommer til å bli offentliggjort mye spennende fremover.

Mars One er en nonprofitt-stiftelse, med mål om å etablere en permanent bosetning på Mars, med utgangspunkt i 24 utvalgte personer. Etter planen, skal et lag på fire personer bosette seg på naboplaneten, om rundt regnet 10 år.

Ifølge hjemmesiden til Mars One skal første lag reise i 2026 og andre lag i 2028. Uten mulighet til å dra tilbake.

Dét bekymrer ikke 21-åringen.

Å dra til verdensrommet har vært en drøm for Robin helt siden han var fire år gammel og så Apollo 13-filmen for første gang. Nå har han vært inne i Mars One-universet i over to år.

– Er du fortsatt like gira på å dra?

– Jaja!

Valgt ut blant 200.000 andre

At 21-åringen fra Stavanger er én av 100 gjenværende deltakere er ganske sykt.

Det var nemlig over 200.000 mennesker fra hele verden som søkte om å bli med - 686 av dem fra Norge. I første omgang ble i overkant av 1000 kandidater plukket ut, men etter strenge helsetester stod bare 660 igjen.

I fjor ble antallet redusert til 100, og Robin står nå igjen som eneste nordmann.

Egentlig skulle det nå vært kun 24 deltakere igjen, som allerede skulle ha vært i gang med trening i isolasjonskammer og diverse psykologiske tester.

– Det går litt tregt. De vil ikke starte den siste utvelgelsen før alle pengene er på plass, så det har tatt lengre tid enn først planlagt. Den nye planen er at gruppen på 24 personer skal være på plass i 2017. Jeg har lyst til å si januar, men jeg tipper det blir i løpet av siste halvdel av neste år en gang. Men dette kan også endre seg.

Først skal 40 kandidater plukkes ut til psykologiske tester, dybdeintervjuer og trening i isolasjonskammer. Av disse går først 36 videre, og deretter 24.

– Det går sakte, men sikkert framover, sier Robin.

MARS<3 Robin Andre drømmer om et liv på Mars.

Blir snart reality-tv

Det er etter den siste utvelgelsen at alvoret starter for fullt. De 24 endelige kandidatene skal deles inn i lag på fire og fire, basert på hvem som passer best sammen (les: hvem som kan holde ut med hverandre til evig tid på Mars, uten å drepe hverandre).

Lagene skal konkurrere mot hverandre i relevante øvelser, og alt blir filmet og sendt direkte. Reality-tv, liksom.

– Annethvert år vil ett team ryke ut, og til slutt vil de sitte igjen med det laget som har utmerket seg mest, og som først får dra til Mars.

– Hvordan ser du på sjansene dine til å faktisk få dra til Mars?

– Jeg liker å se på det som at jeg har ganske store sjanser. Jeg tror det står mest på meg selv nå, hvor seriøst jeg tar studiematerialet vi har fått utdelt. Det er ikke så vanskelig stoff, men det er veldig omfattende. Jeg er sikker på at mange av de andre leser mye mer enn meg.

– Har du lest «Marsboeren» (The Martian, av Andy Weir, journ.anm.)?

– Haha, nei, ikke ennå. Det er jo rett og slett for dårlig! Jeg har sett filmen, da.

Vil savne taco og frisk luft

Hvis han faktisk får dra, er det et par ting han kommer til å savne. Taco. Frisk luft. Familie og venner. Han har også fått en kjæreste siden sist, som ikke er like gira på Mars som han selv.

– Der er vi veldig ulike. Hun har lyst til å flytte på gård, jeg til Mars. Mars har blitt et litt dødt samtaleemne for oss, for vi blir liksom ikke enige. Men vi lever i nuet og vil egentlig ikke tenke så mye på det nå, så vi kan heller snakke mer om det når det har gått 5-6 år.

– Jeg har sagt at jeg kan pakke henne med meg i kofferten, men da roper hun «nei!», ler Robin.

– 10 år er ikke så lenge

Hvis det blir marsboer av Robin, er det uansett en stund til. Nå om dagen tar han opp fag og jobber litt som servitør ved siden av.

Neste år tenker han å hive seg over universitetet.

– Før ville jeg bli ingeniør, som så mange andre. Nå tenker jeg på psykolog. Psykologi virker interessant, og det er ganske relevant for Mars One også. Når man er «stuck in space» er det mye som kan skje inni hodet til en, så det kan sikkert være grei kunnskap å ha med seg.

– Er det ikke rart å planlegge for noe som kanskje skjer om 10-12 år?

– Det føles litt fjernt, men ikke superfjernt. Men 10 år er egentlig ikke lenge. Når den tid kommer vil jeg sikkert tenke at tiden har gått kjempefort.

– Men jeg rekker å ta to mastergrader innen jeg drar, liksom. Hvis jeg hadde giddet det, da!

Mer fra Byas.no:

LES MER:

* Neste sommer skal vi kle oss som Daenerys og resten av gjengen fra Game of Thrones

LES MER:

* Harald (24) fra Hana har danset siden han var tre år gammel. Nå får han betalt for å gjøre det han elsker mest

LES MER:

* Cathrine og Sarah sliter begge med angst og depresjon: – Vi vil vise at det er kult å være litt rare!

Publisert:
Oppdatert:

Robins drøm om å dra til Mars kan bli knust av en konkurs

Foreløpig må 24-åringen holde beina godt plantet på jorda.

Oppdatert: