Mytene om jomfruhinnen lever i beste velgående, også her i Norge

Det er mange oppfatninger som rett og slett ikke stemmer.

Publisert:
  • Line Pevik
At blod på lakenet er «bevis» for at man er jomfru, er kun en myte.

Nei, kvinner har ikke en jomfruhinne som kan avsløre om hun har hatt samleie eller ikke, skriver Forskning.no.

Et lite søk på nettsiden ung.no, hvor unge kan stille spørsmål og få svar fra fagfolk, viser at mytene fortsatt lever i beste velgående - også her i Norge.

Risa Lonne-Hoffmann, som er forsker i gynekologi ved NTNU og leder for vulvaklinikken ved St. Olavs Hospital, avkrefter flere myter om jomfruhinna.

LES MER:

10 myter om hår: – Ja, man kan faktisk stresse på seg grå hår

Én av dem er at hinnen dekker hele skjedeåpningen, og sprekker eller revner når du har samleie for første gang. Dermed kan man angivelig se om noen har hatt samleie eller ikke.

− Hvis det ikke er noen åpning i det hele tatt, er det en sykelig tilstand som er veldig sjelden. Det er kanskje maksimum én per 1000 som har denne tilstanden, hvor da menstruasjonsblod ikke kan komme gjennom og det må gjøres et inngrep.

LES MER:

Greit å «hoppe over mensen»? Og hvor lenge kan du gjøre det?

Sannheten er at skjedekransen er veldig elastisk, og for mange vil den ikke se noe annerledes ut etter å hatt sex. Ikke alle opplever blødninger ved første samleie heller, noe som er en annen myte:

− De som blør ved første samleie blør ofte ikke fra skjedekransen, for den har veldig lite blodkar. Men det kan bli rifter andre steder i skjeden. Særlig hvis det er et veldig hardt samleie, kan det bli rifter i skjeden, sier Lonne-Hoffmann.

Publisert:

Slik velger du riktig prevensjon

Det er mange forskjellige prevensjonsmidler, men hva bør du velge? Vi har snakket med gynekologen om fordeler og ulemper.

Publisert: