Ida Berge studerer i Havana: – Ville oppleve Cuba slik som det er nå, før det er for sent

Da Ida Berge fra Andøya skulle reise på utveksling valgte hun et av klodens største annerledesland – Cuba. KRSby spurte hvordan livet som sørlending i utlendighet er på kommunistøya!

Sarah Gillespie, Tuva Schultze, Amalie Nordhagen og Ida Berge (t.h.) og venninnene på Rolling Stones-konsert i Havana. Foto: Privat.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

– Jeg valgte å studere i Cuba, fordi det virket som et veldig interessant land som ikke veldig mange nordmenn reiser til. I tillegg ville jeg oppleve Cuba slik som det er nå, før det er for sent.

Ida er utplassert fra Høgskolen i Nesna gjennom Gostudy. Hun studerer filosofi og kulturforståelse.

Foto: Privat. Fallskjermhopp i Varadero. – Utrolig gøy og en barnsdomsdrøm som gikk i oppfyllelse, sier Ida. Foto: Privat.

– Mange har et litt «romantisk» forhold til gamle Cuba. Hvordan har du opplevd de første månedene i landet?

– De første månedene har vært helt fantastiske. Jeg har allerede fått sett mye av landet og besøk mange fine steder, som for eksempel Cayo Levisa, Trinidad, Vinales og Varadero. I tillegg har det vært veldig spennende å få bli en del av kulturen og ikke bare leve som en turist, slik som man ofte gjør når man er på ferie i en kort periode.

– De gamle amerikanske bilene er jo svært sjarmerende i seg selv og er på en måte hele sjarmen med Cuba. Det er veldig rart å se en moderne vestlig bil her. Man glemmer nesten hvordan stasjonsvognene i Norge ser ut. Jeg har fått blitt kjent med en del av utelivet, vært på salsa- og regeton-konserter, noe som er veldig særegent for Cuba.

Har du lest om Jan Inge som lever bungalow-drømmen i Brasil?

Gamle amerikanske biler er en viktig del av Cuba. Foto: Privat. Gamle amerikanske biler er en viktig del av Cuba. Foto: Privat.

– For første gang på mange tiår var nylig en amerikansk president i landet. Hvordan merket du som innbygger at Barrack Obama var på besøk?

– Det var veldig spennende da vi hørte at Obama skulle komme på besøk. Vi var ute i gata, sammen med et par hundre andre cubanere for å se ham passere i limousinen sin. Det var stor jubel da han kjørte forbi og vi fikk et glimt av ham inni bilen. Besøket preget mange cubanere på ulike måter. Mange lukket seg inne i husene sine og stengte butikkene mens han var her, andre møtte opp for å se ham.

Stor ståhei for å se Obama kjøre forbi. Foto: Privat. Stor ståhei for å se Obama kjøre forbi. Foto: Privat.

– Jeg prøvde å spørre noen cubanere om hva de syntes om besøket, men det var ingen som ville svare i redsel for at andre skulle få vite meningene deres. Ytringsfriheten står ikke veldig sterkt her på Cuba. Jeg var vitne til en journalist som intervjuet en vestlig jente, fordi ingen cubanere ville bli filmet og intervjuet.

Noen velger utradisjonelt når de skal jobbe i utlandet. Mona (24) jobber som stripper!

Rolling Stones i Havana. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix. Rolling Stones i Havana. Foto: Ueslei Marcelino / Reuters / NTB Scanpix.

– Rolling Stones spilte også på Cuba for første gang. Og der var du – fortell!

– At Rolling Stones kom for å spille på Cuba var utrolig kult. Det passet jo utmerket at de kom mens jeg er her. Konserten var gratis, noe som gjorde at en halv million cubanere kom for å se dem live. Hadde de tatt inngangspenger, ville det kommet betraktelig færre folk. En gjennomsnittlig månedslønn for en cubaner er cirka 20 CUC, som tilsvarer omtrent 180 kroner.

Gamlefar Mick Jagger på scenen i Havana. Foto: Enric Marti / AP Photo / NTB Scanpix. Gamlefar Mick Jagger på scenen i Havana. Foto: Enric Marti / AP Photo / NTB Scanpix.

Er Cuba slik du hadde forventet at det skulle være?

– Jeg hadde aldri trodd at det kom til å være så mangel på varer som det er. Jeg visste selvsagt at landet var preget av handelsblokaden, men ikke i så stor grad. Cuba er det eneste landet i verden som er selvforsynte og de er veldig flinke til å dyrke sine egne matvarer. Frukt, ris og lokale varer er svært billig, mens importere varer er veldig dyre, ofte mye dyrere enn i Norge.

Jakob fra Kristiansand jobber som guide på Svalbard. Han har stått 20 meter fra isbjørn!

Ida (t.v.) ble kjent med Helene Kristiansen, også hun fra Kristiansand, på Cuba. Foto: Privat. Ida (t.v.) ble kjent med Helene Kristiansen, også hun fra Kristiansand, på Cuba. Foto: Privat.

– Hva er krevende?

– Det tar litt tid å tilpasse seg på Cuba, fordi kulturen er veldig annerledes enn i Norge. Det er ofte slik at cubanerne ikke har melk eller dopapir på mange uker. Man må ofte gå langt for å få tak i det man trenger, og er man heldig så har de det. Skal man lage middag og drar på butikken, er nesten det eneste man finner pasta, tomatsaus, ris og bønner.

– Internett er også en luksusvare her. I Havana er det tre hoteller med stabilt internett. Ofte er de tomme for internettkort og da kan man gå i flere dager uten internett. I starten var det veldig rart, men nå er det veldig deilig å ikke ha internettilgang hele tiden. Når jeg først sitter en time på nettet føler jeg at jeg har kastet bort en viktig time av dagen, som jeg kunne brukt på andre ting.

– Hva er det kuleste med å bo på Cuba?

– Det kuleste med å bo på Cuba er å få oppleve kulturen på nært hold og å få bli en del av den. Det å kjøre toppløse amerikanske biler, dra på salsa- og jazz-konserter, og å høre regeton-musikk er fantastisk gøy. I tillegg er det en del av sjarmen å gå fra marked til marked for å handle frukt, egg eller melk.

Foto: Privat. På markedet. Foto: Privat.

– Oppholdet har preget meg mye som person, i den grad at jeg setter mye større pris på de små tingene. Når man ser hvor bra cubanerne klarer seg på de få ressursene de har, så burde vi som nordmenn tenke litt over hvor bra vi faktisk har det.

Belinda Jakobsen lever California-drømmen!

Jibacoa beach. Foto: Privat. Jibacoa beach. Foto: Privat.

– Merker du som nykommer, at Cuba er i endring?

– Det er veldig tydelig at Cuba er i endring! På de 2,5 månedene jeg har vært her, har de fått internett flere steder og flere importere varer i butikkene. I tillegg har Rolling Stones vært her og satt sitt preg på Cuba. Cubanere blir introdusert for mer vestlig musikk. Jeg håper at USA og Cuba kommer til enighet, slik at de får mer varer inn i landet. Cubanerne fortjener virkelig dette, etter alle årene de har levd under vanskelige kår.

Da masta knakk på seilbåten, begynte Markus (23) som hundekjører på Røros!

Foto: Privat. Foto: Privat.
Foto: Privat. Foto: Privat.
Foto: Privat. Foto: Privat.
Foto: Privat. Foto: Privat.
Foto: Privat. Foto: Privat.
Publisert: