Ida Oline lever etter YOLO-prinsippet

Hun reiste litt halvspontant til Australia for åtte måneder og har en bucketlist som aldri tar slutt. Vi har slått av en prat med Ida Oline Jakobsen, en ekte sørlending i «utlendighet».

Publisert:
Ida Oline Jakobsen lever livet i Australia. Foto: Privat

Selv om sørlendinger er lojale mot hjembyen er det enkelte som velger å prøve lykken i det store utland. Vi har blant annet snakket med Petter Brøvig i Silicon Valley, Anders Køhn Drivdal i Glasgow, Oda Herlofsen i LA, Mads Stokkelien i New York ogJannike Arnesen på Grønland. Denne gangen har vi beveget oss til Australia.

Sørlendinger i utlendighet: Ida Oline har vært på reise mer eller mindre siden hun gikk ut av Vågsbygd videregående skole i 2011. 7. oktober i fjor pakket hun igjen kofferten, og satte seg på flyet til Sydney i Australia.

Foto: Privat Endelig kunne Ida Oline krysse av «dykking i Great Barrier Reef» på listen over ting som må gjøres før man dør. Foto: Privat

– For min del var tanken på å sette seg rett tilbake på skolebenken etter videregående helt fjern. Alt jeg ville var å reise, verden har så mange skatter og jeg ville se alt – med en gang! fortelle 22-åringen fra andre siden av kloden.

Turen til Australia ble til på spontant vis, som mye annet.

– I slutten av juli hadde jeg besøk av ei venninne jeg traff på en tur til Thailand. Hun la fram Australia-planene sine for kjæresten min og meg, og jeg tenkte «hvorfor gjør vi ikke det?» Et par uker senere bestilte vi visum, og jobbet for å skrape sammen en startsum.

- LES OGSÅ: Gründertips: – Fuck janteloven!

- LES OGSÅ: Hva skjer i kulissene like før et nytt utested åpner? Vi sjekket!

Rutinert på sparing

Planen var å få seg jobb da de kom bort. De hadde hørt at det ikke burde være noe problem, og stresset ikke med å få det ordnet i forkant. Men ukene gikk og kontoen ble tappet, uten at de lykkes. Til slutt endte hun opp med en jobb på en møbelfabrikk, og der ble hun i fire måneder. Slik fikk hun finansiert resten av oppholdet og reisene de har vært på.

Familie og gode vennskap blir aldri skadet av tid fra hverandre. Det gjør det jo bare enda hyggeligere når enn ses igjen

Siden de flyttet ned har de blant annet vært på roadtrip fra Melbourne til Cairns og levd det gode liv i Indonesia og Thailand. Da de skulle på roadtrip leide de en van, utstyrt med sofa, bord, kjøleskap og andre nødvendigheter. Men dusj og toalett måtte de klare seg uten.

Foto: Privat Da vi snakket med Ida Oline var hun på reise i Thailand. Foto: Privat

De har sett seg nødt til å være sparsommelige med pengene, men det har aldri vært noen utfordring. Ida Oline er rutinert på slikt.

– Jeg elsker å spare og jeg kjøper så å si aldri dyre ting. Det dyreste jeg har kjøpt i hele mitt liv er nok flybilletter. Hvem vil ha en jakke til 7.000 når man heller kan få en flybillett til Cape Town eller Rio?

- LES OGSÅ: Slik får du mest ut av treningen, på kortest mulig tid

- LES OGSÅ: Tre nye bookinger til Måkeskrik

– Hjemme bra, men borte episk!

– Hva har vært det aller beste reisemålet så langt?

– Herligland, hvordan skal jeg velge et sted? Jeg har vært så mange idylliske steder. Jeg elsket et sted i Kambodsja som heter Otres og en øy i Vietnam som heter Phu Quoc. Santorini i Hellas er også helt nydelig! Whit Sundays og Whitehaven beach i Australia må jeg nesten også nevne.

Foto: Privat Ida Oline på Whitehaven Beach i Australia. Foto: Privat

– Jeg ser ikke for meg at det går an å savne Norge når jeg ser bildene dine, eller?

– Jeg savner kanskje Holiday-dipp og smågodt. Familie og gode vennskap blir aldri skadet av tid fra hverandre. Det gjør det jo bare enda hyggeligere når enn sees igjen. Hjemme bra, men borte episk!

Bucketlister er nærmest obligatorisk for reiseglade mennesker, og for Ida Oline er det intet unntak. Og den er lang.

– Jeg vil surfe i Brasil, Portugal og på Hawaii, til Peru og klatre Machu Pichu, jobbe på barnehjem i India, svømme med hai i Sør Afrika, gå på safari i Amazonas, hoppe i fallskjerm over nydelige strender, bo på luksus-resort i Abu Dahbi, ta «Divemaster» (dykkersertifikat, journ.anm.) på Gili Trawangan, roadtrip i Europa og USA, seile rundt i Karibien, bade i Victoria falls, klatre Trolltunga, teste ut et kasino i Vegas, gå på basketballkamp i Madison Square Garden – listen er endeløs!

Foto: Privat Ida Oline fikk se Great Barrier Reef fra luften i helikopter. Foto: Privat

Livsstilen hennes skriker YOLO, og hun lister opp flere ting når vi spør om hun har noen såkalte «you only live once»-opplevelser.

– I Thailand for noen år siden brukte jeg og ei venninne over 5000 kroner på nye flybilletter og på å betale bot for «overstay» på visumet for å få to ekstra uker i paradis. Ellers har det skjedd to år at jeg har kommet inn på skole med tanke om å starte, men tenkt YOLO og heller bestilt nye flybilletter. Og så har jeg et par tatoveringer som skriker YOLO.

- LES OGSÅ: Greit å kunne for deg som er glad i kjøttdeig

- LES OGSÅ: Sjekk vårens nyheter i restaurant- og utelivsbransjen

Blir student

Planene videre er allerede klare. Men å reise verden rundt blir lagt på hylla en liten stund. Hun flyr hjem til Norge i juni, og setter seg på skolebenken fra høsten av. HR og sosiologi står øverst på søknadslisten.

– Nå har jeg endelig bestemt meg for å hoppe på denne «studietrenden». Har søkt skole i Norge og Sverige, så får se hvor jeg ender opp. Forhåpentligvis kan jeg skrape sammen litt penger så det kan bli noen turer i sommerferiene. Vi har begge lyst til å reise i Europa!

Sjekk ut bloggen til Ida Oline her!

Og er du keen på å se flere bilder fra turene hennes kan du følge henne på Instagram @idaolineja.

Publisert:

Christine (25) har vært i over 36 land – nå studerer hun i Barcelona!

Hun giftet seg i en skog i Portugal, har dykket i Great Barrier Reef og krysset en elv med krokodiller. Vi har tatt en prat med Christine Hopland, en ekte sørlending i utlendighet.

Publisert: