Skal krysse Alaska i kano: – Padling er nytt for meg

I sommer skal tre nordmenn prøve å padle hele Yukon River i Alaska i kano. Blant dem er Peter Gupta fra Kristiansand.

Publisert:
Peter Gupta har en bachelor i historie, og en lidenskap for naturen.

– Det hele begynte med at jeg fant et gammelt kamera som jeg ville prøve ut i Setesdal. Da jeg var der traff jeg på Marius, og vi snakket en del sammen, sier Peter til KRSby.

Fra prat til handling

Sammen la de turplanene, og nå blir planene snart virkelighet. Neste uker legger Marius Fuglestad, Ivan Sigmundsen og Peter Gupta ut på eventyr, mot Canada og Yukon River.

Planen er å bruke to måneder på elva, og nå Stillehavet mot slutten av august.

– Dette blir et hakk opp fra det jeg har gjort før. Jeg har gått Hardangervidda vinterstid alene, og syklet gjennom Europa, men padling er nytt for meg. Vi har hatt noen treningsturer i kano for å forberede oss, sier Peter.

LES OGSÅ:

LES MER:

Sykler Norge på langs for å hedre kompis som døde av kreft

Marius (t.v.) og Ivan er turkompisene til Peter.

Svær kano

Kanoen de skal bruke er den største på markedet i Canada. Kanoen, som koster hele 12.000 kroner, gir dem hele 6,5 meter å boltre seg på.

– Vi starter i Canada og krysser inn i USA via elva. Vi må ringe til immigrasjonskontoret når vi gjør det, for det er jo ikke folk der. Alaska er en av de største villmarkene det går an å oppleve, og vi kan reise lenge uten å se tegn på folk. Den største risikoen er nysgjerrige bjørner, sier Peter.

Her fra en treningstur trioen hadde i Sandnes. Til venstre Ivan Sigmundsen.

For sikkerhets skyld har de med seg bjørnespray og pumpehagle, sistnevnte mest for å jakte småvilt underveis. To skal padle om gangen, slik at en får tid til å hvile, fiske og fotografere turen.

– Det er jeg som har ansvar for foto og film på turen, og alt utstyret bruker strøm. Det finnes ikke strøm om bord i kanoen, så vi har med solcellepaneler, mange batterier, powerbanker og harddisker som kan sluke alle filene. Og alt må pakkes i vanntette pakksekker og surres fast i kanoen, sier Peter.

LES OGSÅ:

LES MER:

Sa opp jobben og solgte alt for å seile jorda rundt: – Det er en livsstil, ikke en ferietur

Peter gleder seg stort til å sette ut på Yukon River.

Guttedrøm

Ekspedisjonsleder Marius Fuglestad har en god del mer erfaring enn Peter, og har krysset Norge både på tvers og langs fra før. Ideen til turen fikk han og Ivan på en tur på Hardangervidda.

– Det har alltid vært en felles guttedrøm for oss, og jeg snakket videre med ideen da jeg ble kjent med Peter. Dette blir en annerledes tur for oss alle. Med kano blir turen tryggere og raskere, og vi skal prøve å snu døgnet slik at vi sover om dagen og padler om natten, sier Marius.

Ekspedisjonsleder Marius Fuglestad.

Å snu døgnet gjør de for å kunne være i kanoen når rovdyrene er på sitt mest aktive. I Alaska finnes det nemlig rundt 30.000 brunbjørner, og rundt 100.000 svartbjørner.

– Det blir mye prøving og feiling i starten av turen. Ingen fra Norge har gjort noe slikt før, og gjennomfører vi blir vi de yngste noensinne fra Skandinavia. Mine turkamerater har kun vært på ukelange turer før, så den største utfordringen blir å leve så tett på hverandre. Enten blir vi gode venner resten av livet, eller så vil vi ikke kunne tåle trynet til hverandre etterpå, sier han.

Publisert:

Marius Fuglestad (27) skal reise på ekspedisjon uten snus og med en jente han knapt kjenner

Med bare en ukes planlegging setter Marius Fuglestad (27) kursen mot Island, sammen med Maren Ueland (27). Snusen legger de igjen hjemme.

Publisert: