Stresset før eksamen? Sunniva (24) gir deg sine beste lesetips

– Lag en jukselapp. Men for all del, ikke ta den med inn på eksamen!

Publisert:
NTNU-student Sunniva Bøstrand er opptatt av å bruke studietimene sine effektivt, og deler her sine beste tips.

Sunniva Bøstrand fra Ålesund er styreleder i Sit, student på NTNU og jobber i Sparebanken Møre.

Med en så travel timeplan er hun opptatt av å bruke studietimene sine effektivt.

Her er Sunnivas beste tips for å komme seg gjennom eksamensperioden, melder trd.by.

#1. Få oversikt over pensum

Les gjennom innholdsfortegnelser og sammendrag, og gjør prioriteringer. Hva er viktigst og hva tror du blir spurt om på eksamen? Har du dårlig tid, vil du ikke kunne lære deg alt like godt og da er det viktig å prioritere de mest sentrale temaene.

#2. Les gamle eksamensbesvarelser og sensorveiledninger

Men husk også at ting endrer seg. Har man fått ny faglærer i et fag, kan det være at årets eksamen legges opp annerledes enn tidligere.

#3. Finn ut hvordan din hukommelse fungerer

Lærer du best av å måtte forklare pensum til noen andre, bør du alliere deg med en medstudent og gjøre nettopp dette. Husker du best visuelt? Tegn tankekart og skriv lister, og bruk gjerne farger. Se over tegningene og notatene dine kvelden før eksamen og på morgenen slik at du har det friskt i minne.

#4. Lag en jukselapp

Se for deg at du hadde hatt muligheten til å ta med deg en jukselapp på eksamen. Der ville du notert ned det du hadde størst problemer med å huske. Bruk denne jukselappen i tiden før eksamen, f.eks. ved frokostbordet. Men for all del, ikke ta den med inn i eksamenslokalet!

#5. Spis sunt og drikk mye vann

Kroppen trenger næring og selv om man kanskje føler man ikke kan prioritere matlaging, fungerer hjernen bedre på næringsrik mat enn på junk.

#6. Bruk medstudentene dine

Snakk med de andre i klassen om hva de velger å fokusere lesingen på, be om hjelp når du trenger det og tilby deg å hjelpe andre. Man lærer mye av å forklare.

#7. Bruk internett

Sliter du med å løse en bestemt type oppgave? Det finnes ofte mange eksempler på nettet og videoer med oppgaveløsning og forklaring. Har du gått tom for tidligere eksamensoppgaver? Google og sjekk om du finner relevante eksamensoppgaver fra andre utdanningsinstitusjoner.

#8. Tren og ta pauser

Ta deg en spasertur eller treningsøkt innimellom. Det er bedre med en halvtimes pause ute i frisk luft enn å sitte i timesvis uten fokus. Og selv om eksamenstiden ikke er en ideell periode for å binge TV-serier, kan det likevel være greit å unne seg å se en episode eller to av favorittserien hver dag.

Lykke til i innspurten!

MER FRA BYAS:

LES MER:

«Hvor mye betyr karakterene når jeg skal få meg jobb?»

LES MER:

Slik kan du sikre deg en sommerjobb i siste liten

LES MER:

Fem måter du kan bedre konsentrasjonen din på

Publisert:

Sykepleierstudenter raser etter eksamen

– Endringen som ble gjort er ikke for å straffe studentene, men sikre at de får en normal studieprogresjon i en ekstraordinær situasjon, forklarer avdelingsleder ved NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) som har utformet nasjonal eksamen.

Oppdatert: