Advarer mot kjevetrend: – Vil vi dit?

Igjen fylles Tiktok, Instagram og Snapchat av løfter om et tynnere og sterkere ansikt ved å tygge på en ball. Vi spurte en ekspert om det faktisk er mulig.

Reklamevideoene starter ofte med en demonstrasjon, før de viser frem resultatene: - De har neppe blitt slik av ballen, sier kjeveekspert.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Flere produkter lover markante kjevemuskler, fjerning av dobbelthake og strammere underkjeve. Enkelte selskaper har introdusert egne influenserprogram, hvor brukere med over 10.000 følgere får kommisjon av å selge tyggeballer som skal oppfylle drømmen.

Siden har kjevetreningskampanjene spredt seg på Tiktok, Instagram og Snapchat.

Men er det egentlig mulig? Og hva er bivirkningene?

Ikke som en biceps

Heming Olsen-Bergem er oralkirurg, førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og president i Den norske Tannlegeforening.

Han har jobbet mye med kjeveledd, og kjenner godt til produktreklamene.

– For to år siden ble TikTok og andre sosiale medier bombardert med dette. Det har så vært litt stille en periode, kanskje på grunn av pandemien, og nå er det tilbake, sier han til Byas/Aftenbladet.

Les også

Blir du egentlig brun av betakaroten?

Trenden om å bygge markante kjevemuskler stammer opprinnelig fra Sør-Korea og USA, land som gjerne har høyt utseendepress og hvor plastisk kirurgi er storindustri.

– Biceps er en muskel som er ment til å kunne bygges opp. Det er ikke kjevemusklene. De er ment til de små bevegelsene når vi prater, svelger, tygger og spiser, sier han.

Les også

Dette tjente lokale influensere i fjor

Hva risikerer man?

Olsen-Bergem sier han har vært bekymret og sett trenden over lengre tid, blant annet som oralkirurg på sykehuset i Drammen.

– For de aller fleste vil man måtte gjøre dette veldig mye over lengre tid, men disse musklene er ikke ment til å brukes slik. Noen kan få skjeve muskler, avhengig av tannstilling og genetikk. Andre kan få langvarig hodepine, sier han.

Han forteller at flere som oppsøker lege eller tannlege tror at hodepinen kommer fra skolearbeid, stress og mangel på søvn.

– Vi ser at en del rett og slett ikke tåler det. Man får hodepine og muskelsmerter som kan vare veldig lenge. Flere skjønner ofte ikke at smertene har sammenheng med denne kjevetreningen, sier han.

Heming Olsen-Bergem har selv opplevd at folk kommer til både sykehus og tannleger med plager på grunn av kjevetrening.
Biceps er en muskel som er ment til å kunne bygges opp. Det er ikke kjevemusklene.

– Hvordan risikerer man hodepine av disse produktene?

– Tyggemusklene sitter fra kjeven og opp til hodet. Det er den du kjenner strammer seg i tinningen når du biter tennene sammen. Hvis du da biter i denne ballen hele tiden, vil det påvirke musklene i hodet. Om du overbruker muskelen, blir den irritert, lett betent og du risikerer en hodepine som ligner på migrene, sier Olsen-Bergem.

Hvis du merker det gjør vondt, er budskapet klinkende klart:

– Om du får hodepine eller merker at bittet blir litt annerledes, må du slutte å bruke den. Noen risikerer et langvarig problem, og vi anbefaler generelt om å ikke bruke slike ting, sier han.

Les også

Stemmer det egentlig at du er godt trent hvis du har lav hvilepuls?

– Vil vi dit?

Selskapene reklamerer også for at kjevetreningen kan redusere ansiktsfett og dobbelthake.

– Flere av selskapene hevder at ballen fettforbrenner. Det er bare tull. Man får ikke trent bort fettet i kinnene på samme måte som resten av kroppen, sier han.

Han legger til at mange av reklamene er falske eller gir et skjevt bilde av virkeligheten.

– De har neppe blitt slik av ballen: Noen har lav fettprosent, kanskje noen til og med har en form for spiseforstyrrelse når de reklamerer for denne ballen. Mye er falsk informasjon og resultater, gjennom eksempelvis fettsuging i ansiktet, fillerbruk og botoxbruk, sier han.

Les også

Instagram er skadelig for kroppsbildet: – Blir selvfølgelig påvirket

Alt du dytter inn i kroppen kan være farlig, sier han. Han håper unge ikke tar det ferske skjønnhetsidealet et steg lengre, når tyggeballen ikke fungerer.

– Man har tidligere tenkt at såkalte «fillere» er ufarlig, men vi vet nå at de påvirker immunsystemet. Noen kan også reagere kraftig på silikon, legger han til.

Han mener i bunn og grunn at det handler om å selge et produkt vi ikke trenger.

– Vil vi virkelig vil se slik ut? Det fremmer et behov og et ønske om utsendeforandring som helsemessig er usunt både fysisk og mentalt, avslutter han.

Publisert: