– Målet er å bli det mest trendy stedet i byen

Lørdag morgen åpner «Bønder i byen» dørene på Øvre Torv. KRSby slo av en prat med matgründer Trine Lohne dagen før dagen.

Oppdatert:
Lørdag åpner "Trine på Gården" restaurant på Øvre Torv sammen med Trond Kristiansen, Kristoffer Pedersen og Tom Helge Djuphagen.  Foto: Maren Hald Bjørgum

En hane galer fra kjøkkenet i det KRSby trer inn i et lokale som finpusses før kveldens åpningsfest. Hanen viser seg å være alarmen på stekovnen. Bonden har kommet hele veien fra Søgne til Kvadraturen, og lørdag åpner «Trine på Gården» sin nye restaurant på Øvre Torv.

Hva er konseptet for restauranten?

Bønder i byen er et sted som skal være litt uformelt og folkelig. Det skal være så kortreist og lokalt som mulig, og vi ønsker å sette fokus på bonden. Hva bonden dyrker, hva han gjør for oss og hva vi kan få av det han gir oss!

bonder i byen-150709-5 Trine Lohne er mest kjent som «Trine på Gården» med kortreiste og økologiske produkter som bakverk og syltetøy. Nå åpner hun restaurant på Øvre Torv sammen med Trond Kristiansen, Kristoffer Pedersen og Tom Helge Djuphagen. Foto: Maren Hald Bjørgum

Bonderomantikk med en tvist

Interiøret i restauranten er stilrent og i tiden, men med en miks av elementer man gjerne finner på låven. Et digert elghode av tre henger over døra til kjøkkenet, et par av lampeskjermene er laget av gamle sinktrakter og i blomsterbedet utenfor vokser det grønnsaker og urter. Menyen reflekterer også dette:

– Vi skal blant annet servere lapper til dessert, men vi gjør det på en ny måte. Vi blander til en rømmekrem med bringebær, og hylleblomstgele.

Trines favoritt på menyen er bondesuppen. Den består av kjøtt fra sauene som går og gresser på Uvår i Søgne-skjærgården, i tillegg til masse gode grønnsaker og urter, og med grovt brød og pisket smør.

- Les også: Cosplay: – man blir som noen andre for en dag!

- Les også: Ukas instagrammer: Miriam Andrea

bonder i byen-150709-2

Ingen retter over 300 kroner

Restauranten vil romme 100 personer, i tillegg til 80 plasser på uteserveringen ut mot Øvre Torv. i første omgang blir det lunsj og middagsservering, i tillegg til takeaway, men fra høsten av blir det også frokost å få hos Bønder i byen.

– Prisnivået skal være veldig folkelig. Vi har brødskiver som vi har kalt for «beder» til 65 kroner, og du blir fint mett av en, sier Trine, og legger til at det ikke blir noen retter over 300 kroner.

– Hvorfor trenger Kvadraturen en slik restaurant?

– Fordi vi har tenkt helt annerledes. Vi har ikke hatt fokus på verken caesarsalat eller burgere, BLT eller hva det skal være. Det er mange som gjør det bra i byen, men vi har lyst til å gjøre noe helt annet!

- Les også: Produserer 27 millioner is hvert år

- Les også: Seks typer du møter på «Sommer på torvet»

bonder i byen-150709-6 Bønder i byen ligger i Fædrelandsvennens gamle lokaler på Øvre Torv. Foto: Maren Hald Bjørgum

Vil bli det mest populære stedet i byen

Trine mener dagens fokus på kortreist og økologisk mat er en trend, men hun håper og tror det vil skape en langvarig bevissthet hos folk. Det er fremdeles sånn at folk tror for mye på det de ser i reklamer på TV og vet for lite om maten de spiser.

– Hvorfor er det så viktig at vi har større fokus på norsk mat?

– Fordi vi har utrolig mange bra tradisjoner i Norge! Men jo mer vi reiser, jo mer påvirket blir vi av utlandet. Vi drar med oss deilige skinker og vin og ost, og så glemmer vi alt det gode vi har hjemme i Norge.

– Og så er vi ikke stolte nok! Italienerne er vanvittig stolte av det de gjør, så hvorfor er ikke vi det? Vi har utrolig gode råvarer, spesielt på denne årstiden med mye sol og litt kalde netter.

Vasking av vinduer og siste finpuss ble gjort da KRSby tok turen innom fredag morgen. Foto: Maren Hald Bjørgum Vasking av vinduer og siste finpuss ble gjort da KRSby tok turen innom fredag morgen. Foto: Maren Hald Bjørgum

– Hva er målet og drømmen?

– Målet er at det skal bli det mest populære stedet i Kristiansand å gå til, det mest trendy stedet, og det skal være kø for bordbestilling. Et litt beskjedent mål med andre ord.

- Les også: KRSby tester Pizzahuset

- Les også:Produserer 27 millioner is hvert år

Publisert:
Oppdatert:

Byggingen på Øvre Torv: – To sommersesonger har gått tapt

Daglig leder ved Bønder i Byen er lei av å stadig forholde seg til nye datoer for åpning av Øvre Torv. Tirsdag ble åpningen forsinket igjen.

Oppdatert: