Livsstil

Nå kan du studere Skam

Lei av klassiske universitetsfag? Til høsten blir den populære TV-serien pensum på medievitenskap ved Universitet i Oslo.

Oppdatert:
  • Rachel Nordtømme
Jentene i Skam har verden med storm. Foto: NRK

At NRK-serien har vært en knallsuksess, er en underdrivelse. Både Sverige og Danmark har kastet seg på Skam-bølgen, og flere Hollywood-kjendiser har hintet til at de også digger videregående-elevene fra Oslo. Så, det er kanskje ikke så dumt av Universitet i Oslo (UiO) å sette opp Skam, som et eget case i et emne om digital i historiefortelling fra høsten av. Det var nettavisen Uniformsom først omtalte nyheten.

I likhet med andre universitetsfag er forelesningene åpne for alle, men det er kanskje ikke utenkelig at flere enn vanlig vil møte opp.

– Det er bare å dukke opp, men jeg kan ikke garantere plass, oppfordrer emnenansvarlig Gry Cecilie Rustad.

Blir forelesningene fulle, er det studentene som er oppmeldt til eksamen som får plassene. Ifølge Rustad blir emnet sannsynligvis et såkalt «heisemne», det vil si at både bachelor- og masterstudenter kan ta eksamen og få 10 studiepoeng.

Skal kåre sørlandets Skam-ekspert

Noora + William = pensum? Foto: NRK

Norsk TV viser ikke mangfold

– Populærkultur av og for unge kvinner er en sjanger som akademia ikke bryr seg så mye om, men det er viktig. Nå har det jo tatt helt av, så alle vil gjøre noe på Skam. Det er rart, for jeg begynte å forske på Skam før det ble populært, sier Rustad til nettavisen.

Hun mener at streite, hvite menn er for dominerende i tradisjonelle TV-kanaler, derfor er det forfriskende at ulike hudfarger, religioner og legninger får mer tid på skjermen – om enn på nett.

– Norsk TV er dårlig på dette området, det har ikke vært en lesbisk kvinne på skjermen siden Taxi for seks år siden, sier hun.

Hun presiserer videre at kun to av tolv NRK-serier som er aktuelle nå produseres av kvinner, og det er nettopp Skam og Unge lovende.

LES MER:

Skam-Josefine om å være forbilde: – Det er skummelt

«Skam»-navn på topp i 2016

Snart ny sesong

Sesong fire av Skam slippes denne våren. Serien er det mest sette programmet på nett-TV hos NRK, svenske SVT og danske DR TV. I tillegg har Skam høstet mange lovord internasjonalt.

Publisert:
Oppdatert:
  1. Skam

Nå kan du studere Skam

Lei av klassiske universitetsfag? .

Publisert:
  • Katrine Leira, TRD.by